Witam. Chciałbym się Was poradzić w kwestii wyboru teleobiektywu, gdyż jeszcze tele brakuje w mojej kolekcji. Będę go używał z D7000. Mam dylemat, bo chciałbym kupić bardzo dobre optycznie szkło, ale w rozsądnej cenie i warte tej ceny. Wiem, że Ameryki nie odkryłem, bo zapewne wszyscy chcieliby kupić szkło sporo warte za bezcen, ale nie o to chodzi. Mam też dylemat z wyborem zakresu ogniskowych, bo z jednej strony kuszą mnie tele 70-200 f 2.8 (myślę nad tamronem lub sigmą, bo nikkor cenowo poza zasięgiem, no chyba, że 70-200 f4), ale nie wiem, czy nie będzie to za mało, gdy będę chciał "postrzelać" trochę np. do ptaków, czy ogólnie dzikiej przyrody. Z drugiej strony w dobrej cenie jest Nikkor AF-S 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED VR. Ma dodatkowe 100mm, ale z kolei jest trochę ciemny i zastanawiam się, czy nie za ciemny (może ktoś używa go z D7000 i może się wypowiedzieć?). No i jest też nowy Tamron SP 150-600 mm f/5-6.3 Di VC USD, który ma konkretny zapas ogniskowej i po pierwszych testach nie wypada źle, ale jasnością nie grzeszy i nie wiem czy kosztem ogniskowej nie wolałbym kupić jednak jasnego szkła, tym bardziej, że w jakości obrazka też będzie myślę spora różnica. Wychodzę z założenia, że inwestuję raz, ale dobrze. Mówię to z rozsądkiem, bo kwota jaką mógłbym zainwestować jest w granicy 5000, więc szału nie ma. Myślę, że na pewno znajdą się osoby, które ze swojego doświadczenia poradzą mi co najlepiej wybrać![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami