Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Wyzwalacz

Question Wyzwalacz

Witam wszystkich!
    Mam pytanie. Posiadam trzy manualne lampy, jeszcze od Zenita. Sprawują się całkiem dobrze. Ale niestety gorąca stopka mojego D80 nie potrafi ich wyzwolić. Tak ma być? I jeszcze jedno pytanie. Czy ktoś z Was używa zdalnych wyzwalaczy? Na allegro widziałem takie, które wyzwalają lampę po błysku komunikacyjnym z lampy aparatu. Kosztowały od 80 do 120 zł. Czy to działa?
    Z góry dziękuję za odpowiedzi!
    UKRADZIONY Nikon D80 (sn: 7026853), UKRADZIONYAF Nikkor DX 18-135mm (sn: 2271947)

Domyślnie

Stopka powinna wyzwolić lampę (mogę się mylić, bo nigdy nie testowałem). Próbowałeś przestawić tryb lampy w aparacie na manual?
    Kazimierz Król
    Oznaczenia obiektywów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arutrek2- Zobacz posta
    Na allegro widziałem takie, które wyzwalają lampę po błysku komunikacyjnym z lampy aparatu. Kosztowały od 80 do 120 zł. Czy to działa?
    Ja używam takiej fotoceli do zdalnego wyzwalania sb24. Weź pod uwagę, że na manualu w sb24 mogę regulować siłę lampy, a nie wiem czy to się da dla tych od Zenita. Problemy, które masz na stopce mogą brać się z różnicy napięcia nietypowych lamp, nie pasujących do systemu Nikona.

Domyślnie

a ja bym sie bal podlaczac jakies lamy bezposrednio do nikona dslr - ze wzgledu na panujace czesto na stopkach takich lamp wysokie napiecia. za to moge polecic fotocele np z www.fotocela.com , albo separator optoizolacyjny na kablu synchro ktory podlaczmy do kostki syncho wsunietej w sanki aparatu.
    d80+grip | 18-70DX | N50/1.8D | N70-300G | Tamrac Velocity 9
    N105/2.8+N70-300VR na etapie zbierania kasy

Domyślnie

Czyli co w końcu mam począć z moimi zenitowymi zabawkami? Jak podłączałem te lampy to zrobiłem chyba 30 zdjęć z czego 2 razy lampa błysnęła. No rzeczywiście siły lampy nie mogę ustawiać. W tamtych lampach mogę ustawiać tylko przycisk "on/off" I to też napisany w języku naszych wschodnich sąsiadów:P A ten separator to co to dokładnie jest?;> Przedłużacz do lampy (od stopki do lampy) czy jak? Bo chodzi mi o proste i niedrogie rozwiązanie pozwalające mi wyzwolić starą lampę i ewentualnie ustawić ją z boku jak w przypadku z fotocelą.
    UKRADZIONY Nikon D80 (sn: 7026853), UKRADZIONYAF Nikkor DX 18-135mm (sn: 2271947)

Uprawnienia umieszczania postów