Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Domyślnie zapis JPG - profile kolorów

witam,

mam problem z zapisywaniem jpgów

1. zapisuje z profilem adobe RGB - na kompie żywe kolory w przeglądarce wyprane ( przypadek opery nie obsługuje profili)
    2. zapisuje bez profilu - wyprane na kompie i w przeglądarce
    3. zapisuje przez opcje ( dla netu i urządzeń CS5 odznaczając konwersje sRGB ) - na kompie wyprane w przeglądarce żywe

jak to zapisywać .... ? u mnie lala idę gdzieś pokazuje fote z neta a tam brak kolorów....

jak nie macie reguły to powiedzcie jak Wy zapisujecie ( zwłaszcza Panowie udzielający się w dziale "w trakcie obróbki" )

Domyślnie

jaki masz ustawioną przestrzeń barwną w aparacie i czym obrabiasz zdjęcia ?

Domyślnie

Podpowiedź -> sRGB...
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

strzelam na sRGB , obrabiam camera raw i cs5

w robocie zainstalowałem lightrooma i tam przy eksporcie ( do *.psd ) nie zauważyłem konwersji do Adobe RGB po konwersji na sRGB kolory się wyprały ,ale po ich ponownym podkręceniu i zostawieniu sRGB na necie jest ok

w domu robię tylko CR i PS ,a strzelając na sRGB nie spodziewałem się zapisu w innym profilu, a wygląda na to że w którymś miejscu taka konwersja jest ..

chyba wczoraj już byłem zmęczony tym tematem bo kombinowałem i nic ...a dziś jakieś olśnienie ...ustawiam wszędzie sRGB jest ok dzięki za pomoc!

Domyślnie

Tak jak powiedziano już powyżej - rób wszystko i wszędzie (w aparacie, w kompie w domu, w kompie w pracy) w sRGB i problem zniknie.
    Dominik
    Fujifilm X10 | D90 | S 10-20 | T 28-75 | N 70-300 VR | N 35 | Metz 58 AF1 | Metz 48 AF1 l Lensbaby
    flickr

I'm one of those bad things that happen to good people

Domyślnie

Pozwoliłem sobie podkleić.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Uprawnienia umieszczania postów