Ktoś kupował, używał? Chciałbym 8-letnią córkę jakoś zachęcić do programowania bo to się w życiu w tej czy iinej formie przydaje. Myślicie, że jest sens w taki komputerek inwestować czy lepiej na zwykłym PC tą naukę zacząć?
Szukaj
Ktoś kupował, używał? Chciałbym 8-letnią córkę jakoś zachęcić do programowania bo to się w życiu w tej czy iinej formie przydaje. Myślicie, że jest sens w taki komputerek inwestować czy lepiej na zwykłym PC tą naukę zacząć?
Lepiej zacząć na zwykłym PC.
Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.
A jak PC to jaki software? Dziecku to dobrze pokazać, że coś się dzieje. Myślałem jeszcze o Lego WeDo lub Mindstorms.
a może popatrz na Scratch'a
http://scratch.mit.edu/
Za moich czasów to było logo...
Ale córkę do programowania... ? W wieku 8 lat? uh...
Rapsberry pi jest tanie, ma sporo możliwości, ale nie wiem czy to nie za wcześnie.
d70s + N18-70 + N55-200
raspberry pi to w generalnie mały PC, nie ma sensu kupować - można użyć normalnego peceta.
programować można to w C/C++, asm, perlu i pewnie wielu innych, ale dla 8 letniej (?) dziewczynki (??) ?
(nazwij mnie szowinistą, ale zaskakuje mnie ten pomysł...)
jeśli już chcesz wdrażać tego typu zabawy - to najlepiej przez lego mindstorms.
edytka: ciekawe zastosowanie dla rasp pi znalazłem kiedyś -> http://www.instructables.com/id/Simp...ry-Pi-and-a-c/![]()
Ostatnio edytowane przez przem426 ; 28-05-2014 o 15:23
grim&evil
treli-freli, mam mnóstwo megapikseli
Chodzi o zabawę a nie o studia. Ja zaczynałem uczyć się basica (muzyczka i rysowanie figur) właśnie w pierwszych klasach szkoły podstawowej na ZX Spectrum. Potem dopiero na studiach był Turbo Pascal, C++. Dziś to głównie SAS, R, VBA. Z nowoczesnymi językami to pewnie miałbym problem
Ten Scratch całkiem fajny, zrobiłem tańczącego kotka - niemal jak słynny kotek Psychotropa
Na chwilę obecną najbardziej mi się podoba Raspberry Pi z dostawką Brick Pi i klockami Lego oraz Lego WeDo. Na Lego Mindstorms może być troszkę za wcześnie.
Raspberry PI z tego co kojarzę, nie jest w architekturze PC.raspberry pi to w generalnie mały PC,
Wiesz, kobieta informatyk, jest jak świnka morska. Ani świnka, ani morska. To jedno
Ja zaczynałem od logo, też w podstawówce, później jeszcze w tej samej podstawówce było C/C++. Ale nie widzę tego za bardzo w przypadku dziewczyn. Jestem w tej kwestii zadeklarowanym szowinistą - zamiast zmuszać ją do programowania, kup jej lalkę czy jakąś zabawkę...
d70s + N18-70 + N55-200
grim&evil
treli-freli, mam mnóstwo megapikseli
No ale nie jest to architektura PC. Jest to ARM, więc znacznie bliżej mu do komórki i tabletu ARMowego niż do PC.
Napisałeś, że to mały PC.ja nie napisałem że to komp x86
Wersje na ARM oczywiście.przy czym fakt że biegają na nim znane dystrybucje linuxa stawie go dla mnie w jednym rzędzie z pecetem x86.
d70s + N18-70 + N55-200
Skontaktuj się z nami