Ktoś kupował, używał? Chciałbym 8-letnią córkę jakoś zachęcić do programowania bo to się w życiu w tej czy iinej formie przydaje. Myślicie, że jest sens w taki komputerek inwestować czy lepiej na zwykłym PC tą naukę zacząć?
Szukaj
Ktoś kupował, używał? Chciałbym 8-letnią córkę jakoś zachęcić do programowania bo to się w życiu w tej czy iinej formie przydaje. Myślicie, że jest sens w taki komputerek inwestować czy lepiej na zwykłym PC tą naukę zacząć?
Lepiej zacząć na zwykłym PC.
Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.
A jak PC to jaki software? Dziecku to dobrze pokazać, że coś się dzieje. Myślałem jeszcze o Lego WeDo lub Mindstorms.
a może popatrz na Scratch'a
http://scratch.mit.edu/
Za moich czasów to było logo...
Ale córkę do programowania... ? W wieku 8 lat? uh...
Rapsberry pi jest tanie, ma sporo możliwości, ale nie wiem czy to nie za wcześnie.
d70s + N18-70 + N55-200
raspberry pi to w generalnie mały PC, nie ma sensu kupować - można użyć normalnego peceta.
programować można to w C/C++, asm, perlu i pewnie wielu innych, ale dla 8 letniej (?) dziewczynki (??) ?
(nazwij mnie szowinistą, ale zaskakuje mnie ten pomysł...)
jeśli już chcesz wdrażać tego typu zabawy - to najlepiej przez lego mindstorms.
edytka: ciekawe zastosowanie dla rasp pi znalazłem kiedyś -> http://www.instructables.com/id/Simp...ry-Pi-and-a-c/![]()
Ostatnio edytowane przez przem426 ; 28-05-2014 o 15:23
grim&evil
treli-freli, mam mnóstwo megapikseli
Chodzi o zabawę a nie o studia. Ja zaczynałem uczyć się basica (muzyczka i rysowanie figur) właśnie w pierwszych klasach szkoły podstawowej na ZX Spectrum. Potem dopiero na studiach był Turbo Pascal, C++. Dziś to głównie SAS, R, VBA. Z nowoczesnymi językami to pewnie miałbym problem
Ten Scratch całkiem fajny, zrobiłem tańczącego kotka - niemal jak słynny kotek Psychotropa
Na chwilę obecną najbardziej mi się podoba Raspberry Pi z dostawką Brick Pi i klockami Lego oraz Lego WeDo. Na Lego Mindstorms może być troszkę za wcześnie.
Raspberry PI z tego co kojarzę, nie jest w architekturze PC.raspberry pi to w generalnie mały PC,
Wiesz, kobieta informatyk, jest jak świnka morska. Ani świnka, ani morska. To jedno
Ja zaczynałem od logo, też w podstawówce, później jeszcze w tej samej podstawówce było C/C++. Ale nie widzę tego za bardzo w przypadku dziewczyn. Jestem w tej kwestii zadeklarowanym szowinistą - zamiast zmuszać ją do programowania, kup jej lalkę czy jakąś zabawkę...
d70s + N18-70 + N55-200
grim&evil
treli-freli, mam mnóstwo megapikseli
Skontaktuj się z nami