Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Raspberry Pi

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Raspberry Pi

Ktoś kupował, używał? Chciałbym 8-letnią córkę jakoś zachęcić do programowania bo to się w życiu w tej czy iinej formie przydaje. Myślicie, że jest sens w taki komputerek inwestować czy lepiej na zwykłym PC tą naukę zacząć?

Domyślnie

Lepiej zacząć na zwykłym PC.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

A jak PC to jaki software? Dziecku to dobrze pokazać, że coś się dzieje. Myślałem jeszcze o Lego WeDo lub Mindstorms.

Domyślnie

a może popatrz na Scratch'a
    http://scratch.mit.edu/
    pozdrawiam
    Marcin
    http://www.tycipienka.pl/

Domyślnie

Za moich czasów to było logo...
    Ale córkę do programowania... ? W wieku 8 lat? uh...

Rapsberry pi jest tanie, ma sporo możliwości, ale nie wiem czy to nie za wcześnie.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

raspberry pi to w generalnie mały PC, nie ma sensu kupować - można użyć normalnego peceta.

programować można to w C/C++, asm, perlu i pewnie wielu innych, ale dla 8 letniej (?) dziewczynki (??) ?
    (nazwij mnie szowinistą, ale zaskakuje mnie ten pomysł...)

jeśli już chcesz wdrażać tego typu zabawy - to najlepiej przez lego mindstorms.

edytka: ciekawe zastosowanie dla rasp pi znalazłem kiedyś -> http://www.instructables.com/id/Simp...ry-Pi-and-a-c/
    Ostatnio edytowane przez przem426 ; 28-05-2014 o 15:23
    grim&evil
    treli-freli, mam mnóstwo megapikseli

Domyślnie

Chodzi o zabawę a nie o studia. Ja zaczynałem uczyć się basica (muzyczka i rysowanie figur) właśnie w pierwszych klasach szkoły podstawowej na ZX Spectrum. Potem dopiero na studiach był Turbo Pascal, C++. Dziś to głównie SAS, R, VBA. Z nowoczesnymi językami to pewnie miałbym problem

Ten Scratch całkiem fajny, zrobiłem tańczącego kotka - niemal jak słynny kotek Psychotropa

Na chwilę obecną najbardziej mi się podoba Raspberry Pi z dostawką Brick Pi i klockami Lego oraz Lego WeDo. Na Lego Mindstorms może być troszkę za wcześnie.

Domyślnie

raspberry pi to w generalnie mały PC,
    Raspberry PI z tego co kojarzę, nie jest w architekturze PC.

Wiesz, kobieta informatyk, jest jak świnka morska. Ani świnka, ani morska. To jedno

Ja zaczynałem od logo, też w podstawówce, później jeszcze w tej samej podstawówce było C/C++. Ale nie widzę tego za bardzo w przypadku dziewczyn. Jestem w tej kwestii zadeklarowanym szowinistą - zamiast zmuszać ją do programowania, kup jej lalkę czy jakąś zabawkę...
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    Raspberry PI z tego co kojarzę, nie jest w architekturze PC.
    ja nie napisałem że to komp x86, przy czym fakt że biegają na nim znane dystrybucje linuxa stawie go dla mnie w jednym rzędzie z pecetem x86.

pisząc w asemblerze - faktycznie będzie inaczej, ale przy językach wysokopoziomowych - nie zauważysz różnicy...
    grim&evil
    treli-freli, mam mnóstwo megapikseli

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    Jestem w tej kwestii zadeklarowanym szowinistą - zamiast zmuszać ją do programowania, kup jej lalkę czy jakąś zabawkę...
    Szukam czegoś co będziemy mogli robić razem. Przecież nie będę się lalkami bawił

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów