Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Domyślnie Manfrotto 055X PRO B + ktora glowica ? Prosze o rade.

Prosze o rade w sprawie dobrania glowicy do tego statywu. Glowica musi byc niezawodna - jest to zakup na lata. Wstepnie przegladalem oferte i chce wybrac jakis model z przedstawionych:

1. http://www.sklepfotograficzny.pl/sta...BASIC-804-RC2/

2. http://www.sklepfotograficzny.pl/sta...lowica-460-MG/

3. http://www.sklepfotograficzny.pl/sta...NDARD-808-RC4/

Moze ktos uzywa tego sprzetu i moze sie podzielic wiedza / polecic ? Serdecznie dziekuje.

Domyślnie Odp: Manfrotto 055X PRO B + ktora glowica ? Prosze o rade.

A konkretnie do jakich celów ta głowica ma służyć ( może lepiej kulowa ) i o jakich pieniądzach rozmawiamy?

Fotografuje architekture i krajobrazy. Uzywam raczej ciezkie obiektywy .
    Nie wiem nic na temat glowic kulowych... czy sa solidniejsze ? Lacznie ze statywem moge wydac ok. 1100 zl,

Do tego typu fotografii są super. Są bardzo solidne i szybkie w ustawieniu. Sam osobiście używam Manfrotto głowica 468 MG RC2. Jest z magnezu, lekka, udźwignie 10kg, ale niestety nie jest tania. Z czystym sumieniem mogę polecić, ma też podziałkę do panoramowania

Dziekuje za informacje. Postaram sie obejrzec ta glowice.

wysłałem Ci PW w sprawie 490 RC4. udzwignie to 12 kilo

Ustawianie aparatu przy użyciu głowicy kulowej jest mniej precyzyjne niż przy 3D. W zamian można to zrobić znacznie szybciej przy kulowej. Przy architekturze i krajobrazie, ma się sporo czasu i precyzja jest wskazana, więc 3D pewnie lepiej się sprawdzi.
    Sam mam kulową, ale to ze względu na wygodę w transporcie/noszeniu - nie odstają rączki, które się haczą o różne rzeczy. Też mam ciężkie obiektywy i przy blokowaniu/dokręcaniu głowicy zawsze się troszkę "przestawia" kadr, co często denerwuje i pewnie kiedyś dokupię sobie po prostu jako drugą głowicę 3D.
    Coraz więcej sprzętu (D70s pozostał), tylko ciągle czasu i umiejętności mało

Tak, to prawda. Niestety głowice Manfrotto z niższej półki niż ta hydrostatyczna 468RC2 często "pływają" podczas zaciskania kuli. Wątpię jednak czy kolega zmieści się w założonym budżecie kupując głowicę 468. Tu raczej góra to z serii 488 lub 490. Lub 3D.

Cytat Zamieszczone przez saygon Zobacz posta
    wysłałem Ci PW w sprawie 490 RC4. udzwignie to 12 kilo
    12 kilo, to już można całkiem spore obiektywy zakładać , ale niestety taka głowica też dodatkowe waży i trzeba to dźwigać. Poza tym głowica wytrzyma 12kg, ale już statyw 055 tego nie zdzierży
    Coraz więcej sprzętu (D70s pozostał), tylko ciągle czasu i umiejętności mało

Pinio wlasnie dotknales sedna sprawy Mam taki statyw, ze jak ustawiam juz aparat, to blokujac statyw przekreca mi sie kadr. Dlatego poszukuje glowicy pozwalajacej na
    precyzyjne ustawianie.

A co sadzicie o M 460 MG ?
    Ostatnio edytowane przez Charles ; 20-05-2008 o 18:43

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów