Szukaj
jakies tam fotki : trzymać ręce na piersiach panienek i patrzeć na chmury typu cumulus w kolorze białym...
tak troche z innej beczki... nie wiem czy ktos wspominale ale jest cos takiego jak geokodowanie zdjec
sa to programy porownujace godzine zrobienia zdjecia z godzina zapisana w danym punkcie...
w skrocie polega to na tym ze wlaczamy GPSa zeby robil zapis trasy, w tym czasie swobodnie pstrykamy zdjecia.. po przyjsciu do domu zrzucamy trase i zdjecia na dysk i zaczyna sie magia przypisywania zdjeciom odpowiednich wspolrzednych..
moze jest to lekko upierdliwe ale nie musimy ponosic zadnych nakladow finansowych![]()
Zdjęcia sportowe w duuużym formacie. Zapraszam!
www.blog.pressfocus.pl
Lekko się z Tobą nie zgodzę. ..."nie musimy ponosić żadnych nakładów finansowych"...
Czy to znaczy, że odbiornik GPS zdolny do rejestracji trasy, kabel lub czytnik kart pamięci i potrzebny soft dostaniesz za darmo?
Spoko, wiem co masz na myśli i tylko tak przekornie napisałem
Licząc cenę MC-35 i GPS'a taniej wyjdzie, GPS i soft.
Ale...
Właśnie, ale są na rynku mądrzy ludzie robiący coś z niczegoa Polak potrafi.
Od kilku miesięcy używam z D3 i D200 GPS'y rodzime konstrukcji.
Są to odbiorniki montowane w sankach lampy błyskowej.
Od dzisiaj mam możliwość używania nowej zabawki: GPS + radiowe wyzwalanie migawki.
MC-35 współpracuje przez 10 pinowe złącze Nikona.
Jeżeli chcesz jednocześnie używać GPS i zdalne wyzwalanie kablowe czy radiowe to masz problem.
A ja nie mam![]()
Znam kolesia, który zrobił dla mnie GPS z wbudowanym odbiornikiem radiowym.
Mam więc w EXIF'ie dane geo i wyzwalam migawkę zdalnie
Niestety kolo robi takie zabawki dla własnej radochy i nie można ich kupića szkoda...
D3|24/3,5PC|14-24/2,8|24-70/2,8|70-200/2,8VR|200-400/4VR|50/1,4|60/2,8|TC-20EII|SB-800|SB-900|5D Mk II|24-70/2.8L|15/2.8|24/1.4|85/1.2
Leica M9+Summilux 24/35/50mm f/1.4
ja tam uzywam odbiornika GPS za 150zl + Nokia E50 - tym zapisuje trase
gniazdo 10 pinowe mam wolne wiec nie wiem o czym piszesz :P (tez lubie byc przekorny)
www.blog.pressfocus.pl
ArtX -> w ciągu 2 miesięcy mam zamiar kupić D200. nic pozatym nie mam, a interesuje mnie czy oplaca się kupić kabel[i gdzie] i jaki konkretnie gps, czy bardziej oplaca sie kupić urządzenie które robi gps logging i potem dograć wszystko na komputerze![]()
Rozwiazanie GPS logger za 290 zl + soft synchronizujacy i zapisujacy do EXIFa pozycje zupelnie mi by wystarczyl. Zaleta: bezkabelkowosc, energooszczednosc. Wada: brak sprawdzenia czy system dziala zaraz po zdjeciu.
Czy ktos ma doswiadczenie z takim (jakim?) programem?
Czy trzeba miec jakis konkretny model GPS logger'a, czy wystarczy import z pliku ASCII w uzgodnionym formacie czas,LAT, LON?
Marcin
NIKON
Znalazlem programowanie RoboGEO http://www.robogeo.com/home/ Sporo formatow wejsciowych z danymi referencyjnymi. Kosztuje 39.95USD jak dla domowego uzytku. Bede szukal dalej czegos darmowego do referencji off-line.
MP
NIKON
plikoramix -> http://allegro.pl/item349394070_inwi...ger_199zl.html a co powiesz na to ?właśnie skrobie skarbonkę i myślę czy by sobie czegoś takiego nie sprawić
![]()
Wyglada ojbecujaco tymbardziej, ze zawiera jakis sofcik. Chyba nabyje droga kupna.
MP
NIKON
soft to nie problem....
http://code.google.com/p/gpicsync/
dziala calkiem sprawnie, od strzala tworzy mape do google maps
co nie zmienia faktu ze ten logger z lingu powyzej to bardzo fajna sprawa![]()
www.blog.pressfocus.pl
Skontaktuj się z nami