Close

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 54

Wątek: GPS vs D200

Oszczędny w słowach Awatar mBak
    Miasto
    dolnyśląsk

Talking

Super, razem coś wyjaśnimy. Po kolei.
    Zamówiłem MC35 i długo przyszło mi czekać ale się doczekałem.
    Okres oczekiwania zaowocował kupieniem czegoś lepszego!
    Kupiłem odbiornik GPS mocowany w sankach lampy z kablem i wtykiem 10 pin Nikona.
    Podłączyłem go do D200 ustawiłem opcje stałego pomiaru światła i działa.
    Wiele razy włączałem i wyłączałem D200 i GPS zawsze startował.
    Podłączyłem go do D3 i po ustawieniu opcji GPS w USTAWIENIACH na OFF działało OK. C2 ustawione na 6 sekund standardowo bez zmian.
    Wyłączyłem D3. Następnego dnia włączyłem i ... nie działa!
    Podłączyłem do D200 i działa. Magia? Zepsułem D3 !!! ?
    Uspokoiłem się, ponownie podłączyłem do D3 i sprawdzam ustawienia GPS czy jest OFF.
    Są OK tj. OFF. Dla pewności włączyłem i wyłączyłem - GPS działa !
    Szukam dalej.... Jeżeli wyłączę i włączę aparat w krótkim czasie to OK.
    Przy długiej przerwie nie jest już OK !?
    Ustawienie OFF w opcji GPS wg mnie powinno znosić (nie uwzględniać) ustawień C2. - może się mylę?
    Pomaga przełączenie ustawienia GPS z OFF na ON i ponownie OFF i jest już dobrze! Bez ruszania ustawień C2 – tam zawsze jest 6 sekund.
    Moje wnioski (mogą być błędne, mogą zależeć od GPSa) - D3 nie pamięta ustawienia GPS lub ????
    Co myślę:
    - gdy przerwa między kolejnym włączeniem i wyłączeniem jest krótka to GPS ma gorący start i po kilku sekundach podaje namiar.
    - gdy przerwa jest długa GPS startuje na "zimno" i długo nie podaje prawidłowego pomiaru, jeżeli trwa to dłużej niż ustawienie C2 to gaśnie podświetlenie wyświetlaczy i zanika zasilanie GPS,
    Co oznacza, że opcja GPS w USTAWIENIACH nie jest pamiętana - choć wchodząc w nią jest OFF. Kolejna zmiana z OFF na ON i OFF daje zadawalający efekt.

Proszę o Wasze opinie i test.
    Jeżeli używasz GPSa podłączonego do D3:
    - przy dotychczasowych ustawieniach włącz aparat z podpiętym GPS,
    - poczekaj aż ikona GPS na górnym wyświetlaczu zgaśnie,
    - zmień w menu USTAWIENIA opcję GPS na OFF i C2 na 6 sekund,
    - poczekaj dla pewności minutę i zobacz czy GPS nadal działa,
    - jeżeli GPS po zaproponowanych zmianach to wyłącz aparat i włącz go ponownie,
    - czy GPS działa?
    - wyłącz aparat, odłącz GPS od aparatu, poczekaj kilka godzin (dobę),
    - włącz aparat i sprawdź czy GPS działa?
    - jeżeli nie działa to w USTAWIENIACH zmień GPS OFF/ON/OFF
    - czy GPS działa?

Sam GPS, którego używam jest super! SIRF III - pomiar w domu przy oknie bez problemu.
    U producenta zamówiłem nowszą wersję jeszcze mniejszą i mniej prądożerną Ta obecna skraca mi czas pracy D3 i D200 o około 10%.

MC35 stał się zbędny ale już mam opcję jego wymiany na gotowego GPS z niewielką dopłatą MC35 zawiera konwerter napięć na układzie MAX232, producent mojego GPSa robi własny konwerter i umieszcza go wewnątrz odbiornika podpinanego do sanek aparatu.
    D3|24/3,5PC|14-24/2,8|24-70/2,8|70-200/2,8VR|200-400/4VR|50/1,4|60/2,8|TC-20EII|SB-800|SB-900| 5D Mk II|24-70/2.8L|15/2.8|24/1.4|85/1.2 Leica M9+Summilux 24/35/50mm f/1.4

Sławomir Szychowski Awatar Sl@wcio
    Miasto
    Golczewo/Szczecin
    Wpisów
    6

Domyślnie

A podaj z łaski swojej nazwę (ewentualnie linka) tego ustrojstwa co kupiłeś.

rademenes
    Gość

Domyślnie Garmin Vista HCx + D200?

To ja się dołączę do pytania
    - Czy ktoś próbował połączyć D200 z takim małym garminem - Vista HCx? Tam nie ma wyjścia typu 4 pin, tylko mini usb. Czy jest jakaś szansa, żeby przerobić MC-35 tak, żeby aparat gadał z gpsem przez usb?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rademenes Zobacz posta
    To ja się dołączę do pytania
    - Czy ktoś próbował połączyć D200 z takim małym garminem - Vista HCx? Tam nie ma wyjścia typu 4 pin, tylko mini usb. Czy jest jakaś szansa, żeby przerobić MC-35 tak, żeby aparat gadał z gpsem przez usb?
    szukales na http://www.pc-mobile.net/nikongps.htm?
    moze oni cos maja takiego..

pozdr
    ArtX.
    jakies tam fotki : trzymać ręce na piersiach panienek i patrzeć na chmury typu cumulus w kolorze białym...

rademenes
    Gość

Domyślnie

Dzięki, tej stronki jeszcze nie przeglądałem - zaraz to dokładnie przeczytam.
    choć z tego co (na pierwszy rzut oka) widzę, to eTrexy są podłączane przez kabel gnd2 (czyli podobnie jak w Twoim pierwszym poście).
    czyżby wyglądało na to, że przez usb nie można podłączyć zewnętrznego ustrojstwa???

rd

rademenes
    Gość

Domyślnie

... ale za to znalazłem pomysł na podłączenie GPS przez BT.
    Choć nieco drogi, to z pewnością jest to jakaś opcja.
    http://www.redhensystems.com/

jak twierdzą na tej stronie można do tego podłączyć tak zwane gpsy OEM
    koszty: redhen blue2can (280usd) + BT GPS OEM (ok 30usd) + przesyłka (10usd) = 320usd.
    zalety: wystarczy lekki, kieszonkowy gps oem, zero kabli; wady: cena redhen BT (no i nie wiadomo jeszcze jak grają ze sobą redhen i D200)

taniej wciąż wychodzi opcja 2 kabelki + eTrex
    koszty: eTrex H (ok 90usd) + pc-mobile GEGND2 (57usd) + przesyłka (10usd) = 157usd

rd

Domyślnie

To może być fajny patent, bez dodatkowych kabelków:
    http://customidea.com/shop/product_i...roducts_id=126

Sławomir Szychowski Awatar Sl@wcio
    Miasto
    Golczewo/Szczecin
    Wpisów
    6

Domyślnie

Bez dodatkowych kabelków może być ciekawie... nie trzeba by było się wtedy niczym wzmacniać
    Cały dzień tak obwieszony.... szyję urywa

Domyślnie

dlatego ja trzeba nasmarowac (od srodka)
    jakies tam fotki : trzymać ręce na piersiach panienek i patrzeć na chmury typu cumulus w kolorze białym...

Domyślnie Odp: GPS vs D200

witam,

mam zamiar kupić sobie D200. czy ktos moze stwierdzic jednoznacznie ze gps chodzi w porzadku i mozna sie fajnie 'pobawic' ? i czy ktos moze podac stosunkowo niedrogi zestaw co zadowoli d200 do pobierania danych ?

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów