Super, razem coś wyjaśnimy. Po kolei.
Zamówiłem MC35 i długo przyszło mi czekać ale się doczekałem.
Okres oczekiwania zaowocował kupieniem czegoś lepszego!
Kupiłem odbiornik GPS mocowany w sankach lampy z kablem i wtykiem 10 pin Nikona.
Podłączyłem go do D200 ustawiłem opcje stałego pomiaru światła i działa.
Wiele razy włączałem i wyłączałem D200 i GPS zawsze startował.
Podłączyłem go do D3 i po ustawieniu opcji GPS w USTAWIENIACH na OFF działało OK. C2 ustawione na 6 sekund standardowo bez zmian.
Wyłączyłem D3. Następnego dnia włączyłem i ... nie działa!
Podłączyłem do D200 i działa. Magia? Zepsułem D3 !!! ?
Uspokoiłem się, ponownie podłączyłem do D3 i sprawdzam ustawienia GPS czy jest OFF.
Są OK tj. OFF. Dla pewności włączyłem i wyłączyłem - GPS działa !
Szukam dalej.... Jeżeli wyłączę i włączę aparat w krótkim czasie to OK.
Przy długiej przerwie nie jest już OK !?
Ustawienie OFF w opcji GPS wg mnie powinno znosić (nie uwzględniać) ustawień C2. - może się mylę?
Pomaga przełączenie ustawienia GPS z OFF na ON i ponownie OFF i jest już dobrze! Bez ruszania ustawień C2 – tam zawsze jest 6 sekund.
Moje wnioski (mogą być błędne, mogą zależeć od GPSa) - D3 nie pamięta ustawienia GPS lub ????
Co myślę:
- gdy przerwa między kolejnym włączeniem i wyłączeniem jest krótka to GPS ma gorący start i po kilku sekundach podaje namiar.
- gdy przerwa jest długa GPS startuje na "zimno" i długo nie podaje prawidłowego pomiaru, jeżeli trwa to dłużej niż ustawienie C2 to gaśnie podświetlenie wyświetlaczy i zanika zasilanie GPS,
Co oznacza, że opcja GPS w USTAWIENIACH nie jest pamiętana - choć wchodząc w nią jest OFF. Kolejna zmiana z OFF na ON i OFF daje zadawalający efekt.
Proszę o Wasze opinie i test.
Jeżeli używasz GPSa podłączonego do D3:
- przy dotychczasowych ustawieniach włącz aparat z podpiętym GPS,
- poczekaj aż ikona GPS na górnym wyświetlaczu zgaśnie,
- zmień w menu USTAWIENIA opcję GPS na OFF i C2 na 6 sekund,
- poczekaj dla pewności minutę i zobacz czy GPS nadal działa,
- jeżeli GPS po zaproponowanych zmianach to wyłącz aparat i włącz go ponownie,
- czy GPS działa?
- wyłącz aparat, odłącz GPS od aparatu, poczekaj kilka godzin (dobę),
- włącz aparat i sprawdź czy GPS działa?
- jeżeli nie działa to w USTAWIENIACH zmień GPS OFF/ON/OFF
- czy GPS działa?
Sam GPS, którego używam jest super! SIRF III - pomiar w domu przy oknie bez problemu.
U producenta zamówiłem nowszą wersję jeszcze mniejszą i mniej prądożerną Ta obecna skraca mi czas pracy D3 i D200 o około 10%.
MC35 stał się zbędnyale już mam opcję jego wymiany na gotowego GPS z niewielką dopłatą
MC35 zawiera konwerter napięć na układzie MAX232, producent mojego GPSa robi własny konwerter i umieszcza go wewnątrz odbiornika podpinanego do sanek aparatu.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami