Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 54

Wątek: GPS vs D200

Smile GPS vs D200

Witam,

obiecalem maly tescik nienikonowskiego patentu, sprzegajacego D200 (oraz wyzsze z polki obydwa D2x'y i D2h) z GPSem. Przepraszam, ze sie do zdjec nie przylozylem, ale na glowie mi wisi magisterka, ktora musze skonczyc do 2 tygodni, wiec troche to na szybko bylo robione. Jak tylko bede wolny, postaram sie uzupelnic o lepsze zdjecia i testy terenowe : )

Jest to odpowiednik nikonowskiego kabla MC-35, ktory nie dosc, ze jest stosunkowo drogi, to nawet w jusa latwy do kupienia jak 10kg cukru za PRl-u.

W zaleznosci od posiadanego odbiornika GPS, nalezy sie zaopatrzec w odpowiednie kable. Szczegoly na stronie producenta. W moim przypadku byl to zestaw GRGND2, czyli interfejs do aparatu GND2 oraz okragla 4pinowa wtylka do Garmina (u mnie Garmin Map 60Csx) GRDC. Obydwa moduly to 60$ + ~5$ przesylki (mozna je rowniez kupic osobno).

Producent zapewnia dotarcie przesylki w ok. 10-14dni roboczych, jednak sadzac po jego ostrzezeniach, czeste opoznienia to nie jest sprawa rzadka (ze dwa maile + info na stronie, zeby nie zadreczac ich mailami, jak minie 14 dni a po przesylce ani sladu, tylko czekac do 6 tygodni i wtedy cos dzialac). Szczegolnie opoznienia podobno dotycza niektorych krajow europejskich (na stronie wymienione np. Wlochy, ale Polska choc nie wspomniana pewnie tez jest na liscie, mozliwe ze przez problemy celne, ect.).

Mozliwy jest tracking przesylki online, ale tylko w przypadku Kanady i USA (Niestety podany numer nie dzialal na stronie USPS - choc ponoc powinien - , na stronie jakiejs poczty z hongkongu istnialo za to potwierdzenie, ze przesylka opuscila Hongkong).

Szczesliwie otrzymawszy przesylke rozpakowalem ja, i juz mialem puscic wiazanke, jak zobaczylem napis MP3 audio player na etui

Szczesliwie, w etui bylo to co trzeba:

Wtyka do Nikona choc nie jest zakrecana, siedzi dosyc ciasno i nie wydaje sie, ze miala by wypasc.

Zlacze do Garmina tez wchodzi ciasno i nie budzi zastrzezen

Gdy tylko obydwa urzadzenia zobacza sie nawzajem, zapala sie ikonka GPS na gornym LCD

Od tego momentu, aparat odbiera dane z GPSa i laduje je do EXIFa robionych zdjec (zdjecie zrobione D200 z wlaczonym GPSem - patrz EXIF)

W info zdjecia dochodzi jedno okienko, z danymi zebranymi z GPSa: Dlugosc + Szerokosc geograficzna, wysokosc, data, czas uniwersalny:

Niestety, tak dlugo jak GPS jest podlaczony, tak dlugo dziala pomiar swiatla. Jest to malo fortunne rozwiazanie, tym bardziej znajac zdolnosci D200 do marnotrawienia pradu. Startujac z 95% + 100% naladowanych akumulatorkow (oryginalne Nikona), po chwili zabawy (18 zdjec, troche podgladu na LCD) zasoby spadly do 90% + 100%. Z ciekawosci, zostawilem aparat wlaczony z podlaczonym GPSem i poszedlem spac nastawiajac timer (ledwo wrocilem z roboty). Po dokladnie 2h 15min bezczynnosci:

Podsumowujac,
    Wszystko dziala, nie wymaga specjalnej konfiguracji, chorych odstepow czasu nawiazywania komunikacji miedzy urzadzeniami itp. Podlaczasz - i dziala Wtyczki choc nie zakrecane siedza (poki co) ciasno. Kabel laczacy GPS (GRDC) z modulem do aparatu (GRD2) to 1.5m, wiec calkowicie wystarczajaco (polaczenie przez male gniazdo typu jack, ale troche mniejszy). Z GRD2 jest wyprowadzone gniazdo na ... spust(??????). Minusem jest to, ze pomiar swiatla nie wylacza sie automatycznie przy wpietym GPSie, co pozera baterie jak swinia ziemniaki. Jak tylko napisze prace mgr, obiecuje testy z terenu

Komentarze mile widziane, jesli ktos jest zainteresowany, chetnie odpowiem na pytania, ew. dorobie jakies sample (tylko bez zbednych OT).

pozdrawiam
    Art.
    jakies tam fotki : trzymać ręce na piersiach panienek i patrzeć na chmury typu cumulus w kolorze białym...

Domyślnie

fajnie, że to opisałeś.. kurde, ale mnie ten pomiar rozwalił... hmmmmmmmmmmmmmmmm

PS. miło wiedzieć, gdzie robiłeś to zdjęcie, można wpaść na kawę? Czy to może jakiś komisariat policji

http://maps.google.com/maps?q=N41.78...,0.0&t=h&hl=en
    Ostatnio edytowane przez wizja ; 25-04-2007 o 22:09
    konwertyta... Strzelecki.org / Margin.es
    "Wyobraźnia zawsze wyprzedza umiejętności. Dlatego sprzęt to zawsze za mało" ~duChemin

Domyślnie

no niestety mnie tez ten pomiar rozwalil, bo szczerze mowiac, liczylem na czeste sprzeganie nikona z garminem. tymczasem wyglada na to, ze trzeba sie bedzie niezle nagimnastykowac z oszczedzaniem baterii, a jeszcze bardziej z ich ladowaniem (mam nadzieje ze silva da rade ).

A na kawe zapraszam zawsze, w podanej lokacji przez najblizsze 6 tygodni, a potem to ciezko przewidziec
    Mapki nie zdazylem zauwazyc, ale moze sobie wrocic. Gdybym chcial ukryc miejsce przebywania, to dorobilbym koordynatom pixele jak aresztowanym w tvp

pozdrawiam
    Art.
    jakies tam fotki : trzymać ręce na piersiach panienek i patrzeć na chmury typu cumulus w kolorze białym...

Domyślnie

Kurcze, fajna sprawa Co prawda raczej na zasadzie ciekawostki, ale moze komus sie przydaje.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Kurcze, fajna sprawa Co prawda raczej na zasadzie ciekawostki, ale moze komus sie przydaje.
    No wlasnie ja kupilem z mysla o podrozy. Przez te 2-3 lata dookola swiata troche sie fotek nazbiera. Trzeba bedzie to pozniej jakos zorganizowac. Z czasem pewne rzeczy sie zapomina, a to z zalozenia ma byc male ulatwienie
    Dodatkowo gdyby moze w czasie wyjazdu natrafila sie sposobnosc nawiazania wspolpracy np. z jakims outdoorowym pismem, czy chocby czymkolwiek innym, gdzie licza sie takie zdjecia, ta dodatkowa zakladka w exifie moze im dodac troche wartosci Ale nie ma co ukrywac, w streetphoto czy portrecie zastosowania wielkiego to nie ma

pozdr
    Art.

Domyślnie

dla mnie też to dobry patent- właśnie ze względu na podróże. Przed Am. Płd. na pewno kupię.

Jesteś pewien, że tego pomiaru nie da się przestawić gdzieś w menu?

PS. mapka wróciła na zasadzie ciekawostki
    konwertyta... Strzelecki.org / Margin.es
    "Wyobraźnia zawsze wyprzedza umiejętności. Dlatego sprzęt to zawsze za mało" ~duChemin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArtX Zobacz posta
    No wlasnie ja kupilem z mysla o podrozy. Przez te 2-3 lata dookola swiata troche sie fotek nazbiera. Trzeba
    Rozumiem, ze w taką podróż sie wybierasz? Kurcze, super sprawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wizja Zobacz posta
    dla mnie też to dobry patent- właśnie ze względu na podróże. Przed Am. Płd. na pewno kupię.

Jesteś pewien, że tego pomiaru nie da się przestawić gdzieś w menu?
    wiele bym dal zeby sie dalo, jezeli ktos mi powie jak to stawiam krate browara

Niestety w instrukcji D200 jest jasno powiedziane, ze pomiar jest wlaczony caly czas gdy komunikacja jest utrzymana :/ Moze nowy soft to potrafi obejsc? Myslalem, o jakims malym wylaczniku, ktory by mozna na krotkim kablu podprowadzic pod spust, ktory by najzwyczajniej w swiecie tymczasowo odlaczal GPSa od D200. Nawiazanie komunikacji to mniej niz sekunda, wiec moze takie rozwiazanie ma sens (o ile nie zzera jeszcze wiecej pradu). Heh, bede wdzieczny jak ktos ma jakies info...

Art.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArtX Zobacz posta
    A na kawe zapraszam zawsze, w podanej lokacji przez najblizsze 6 tygodni, a potem to ciezko przewidziec
    A na paradę 3 majową (5 maja) się wybierasz?
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Gdyby ktoś chciał mieć położenie na zdjęciach w aparatach w których nie ma gniazda na kabel to Sony ma coś takiego http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4670
    http://www.amazon.com/Sony-GPS-CS1-C.../dp/B000HDIYEO

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów