Planuje zakup D80 nie ukrywam ze bedzie to moja pierwsza lustrzanka. Dotychczas urzywałem Panasonica FZ7.
Czy obiektyw 18-200 to dobry wybór na początek?
Szukaj
Planuje zakup D80 nie ukrywam ze bedzie to moja pierwsza lustrzanka. Dotychczas urzywałem Panasonica FZ7.
Czy obiektyw 18-200 to dobry wybór na początek?
Nabyłem taki zestaw u Hesji ponad dwa miesiące temu. I oszalałem. Teraz dodatkowo jestem posiadaczem gripa, statywu, N 12-24 itd. Polecam D80 i 18-200 bo to uniwersalny zestaw. Trochę ciemno we wnętrzach , ale do tego można dokupić 50 1.8. Obiektyw solidny, szybki AF i uniwersalny zakres. Co do puszki to wiele już o tym pisano na forum.Testy na optyczne.pl .
PS. Po dokręceniu gripa zestaw wygląda i waży tak poważnie że żona trzyma się od niego z daleka.
Również i ja jestem szczęśliwym posiadaczem takiego zestawu i z czystym sumieniem mogę go polecić. Jako, że mam raczej duże dłonie, grip bardzo poprawia wygodę. Zestaw trochę odstrasza żonę (waga) i jest obiektem fascynacji córki
Zbychu
D80 (grip), N AF 18-200 DX, SB-800,i inne takie tam różne
Witam, Cayenne dobrze prawi.
18-200 na spacery, 50/1,8 do portetów we wnętrzach.
Mam oba i polecam.
Używam ich z D50, ale z D80 powinno być jeszcze lepiej.
pozdrawiam
Piowa
D50, 10.5/2.8, 18-200VR, 50/1.8, Tamron 90/2.8, Pasikonik LX3, Volvo 940, Trek 4300
Homo sapiens non urinat in ventum
Radzę sprawdzić 18-200mm VR obiektyw przy zakupie. Mój pierwszy był niezbyt ostry przy ogniskowych powyżej 100mm. Dopiero drugi egzemplarz okazał sie super ostry w całym zakresie ogniskowej.
Romuald
Mam momenty w których żałuję, że zamiast 18-200 nie kupiłem jasnego tele... Na szczęście nieliczne.
Tak czy inaczej te wszystkie bezkrytyczne opinie na temat tego obiektywu moim zdaniem to konformizm.Oceniam go na 4.
PS. Podczas mojego ostatniego wyjazdu za granicę dzięki 18-200 "złapałem" kilka fotek, których nie miałbym gdybym miał zmieniać obiektyw. Z drugiej strony straciłem kilkanaście innych, które udałyby się gdyby obiektyw był jaśniejszy.
posiadam ten sam zestawik, jesli chodzi o uniwersalnosc chyba najlepszy wybor za rozsadna cene (mowimy oczywiscie o 18-200 Nikkora z VR, nie Sigmie). dominik 77 zoomow chyba nie powinnismy porownywac do stalki. zgadzam sie z panami ze 50mm f/1.8 to dobry dodatek do tego zestawu.
pozdr
Wróciłem niedawno do fotografii i używam AF-S 18-135 (bez VR) i rzeczywiście jest bardzo uniwersalny. Faktem jest, że był w Kit'cie więc wziąłem. Polecałbym jednak obecnie wersje VR dla dłuższych obiektywów. Mam AF-S VR 70-300 i to rzeczywiście działa. Zupełnie inna ostrość strzału z ręki. Mówią jednak, ze z VR trzeba oszczędnie gdyż drenuje bateria... no ale coś za coś.
Zgadzam się z poprzednikami 50-ka do portretów jest niezastąpiona. Brakuje mi jeszcze krajobrazu w stylu 12-24 ale niedługo uzupełnię.
Pozdr
Zbig
---------------------------------------------------------------------------------------
D80; Nikkor AF50/1.8d; AF-S 18-135; AF-S VR 70-300;Tokina 12-24; Tamron 90 Macro; SB600; SD ExtremeIII 8GB
Witam.
Kupiłem obiektyw 18-200mm VR w sklepie internetowym - wiec nie mam jak porównać go z innymi egzemplarzami. W związku z tym mam pytanie: Jak sprawdzić czy zakupiony obiektyw jest ostry w całym zakresie ogniskowej? Według moich obserwacji jest OK - ale przecież zawsze można się do czegoś przyczepić w ostrości. Poza tym przecież nie wiem jak ostrzą w danej sytuacji inne egzemplarze.
Jeśli według Twojej obserwacji ostrzy prawidłowo, to zapewne jest tak w rzeczywistości. Oczywiście, zawsze można sie do czegoś przyczepić, tylko pytanie czy takie czepialstwo ma sens? Kupiłeś fajny obiektyw więc raczej powinieneś się cieszyć i robić zdjęcia, nie zaś doszukiwać się mankamentów. Nikkor 18-200 DX nie jest demonem ostrości (zwłaszcza przy dłuzszych ogniskowych), więc nie ma sensu porównywanie rezultatów zeń osiągniętych ze zdjęciami z obiektywów stałoogniskowych lub jasnych zoomów o stałym świetle. Obiektyw jest jednak przyzwoity do amatorskich zostosowań i warto poświęcić nieco czasu na opanowanie technik wyostrzania w programach komputerowych (wychodząc z RAW jako materiału wyjściowego).
Skontaktuj się z nami