Witam Szanowni forumowicze.
Noszę się z zamiarem zakupu obiektywu jak w temacie i chciałem tak prawdę mówiąc bezpośrednio zapytać któregoś z Was ( użytkowników ) tego szkiełka ale albo go nie widzę w Waszych stopkach albo wszyscy używacie 50mm 1,8 D. Przeglądałem testy i porownania na kilku stronach w necie ale chciałbym poznać opinię Was jako użytkowników. Potrzebuję tego szkiełka głównie do fotografowania:
1. Głowa - twarz ( biżuteria kolczyki naszyjniki itp...) 2. Cala postać z wydobyciem szczegółów ubioru ( kreacje itp...)
W związku z tym potrzebuję dość ostrego i jasnego szkła stałoogniskowego IMHO. Wybór padł na AF 50 mm 1,4 D. I tu moje pytania.
1. Czy wybór mój pozwoli mi zaspokoić potrzeby ( pomijając moje skromne umiejętności - wiem to nie sprzęt fotografuje tylko ......)![]()
2. Czy może 85 mm 1,8 D trochę droższy![]()
3. Czy różnica w max przysłonie dla 50mm i 85 mm ( odpowiednio f16 i f22 ) będzie miało dla mnie znaczenie![]()
4. Który z tych obiektywów można bardziej przystosować do zdjęć macro( to tak przy okazji bez decydujacego wpływu na moje potrzeby )
Pozdrawiam
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami