Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    Tak opisaliście mi ten NIK że cholera wygrzebałem zniżkę i kupiłem pakiet...
    Tylko cholera wygląda na to że do pracy z odpalonym LR i PS + NIK to trzeba 16 GB ramu
    Mam 6GB RAM i używam LR+PS+Nik. Nie zauważyłem aby Nik jakoś wolno działał, jakiego rodzaju masz objawy?
    (ale największe moje RAWy są z D300, może o to chodzi)

Domyślnie

Ja mam 4 GB ramu, ale NIKów używam jako osobne programy, ponieważ PSE8 nie do końca współpracuje z NIK. Co prawda LR5 współpracuje, ale to bez sensu, bo i tak LR w momencie odpalenia wtyczki NIK, generuje wilegachnego TIFFa i dopiero na nim się pracuje w NIK. Wolę zatem samemu wyeksportować JPEGi, a dopiero na nich pracować w NIK.
    Chwilę trwa zapis czy załadowanie kolejnego zdjęcia, ale ostatnio potraktowałem SEX2 65 plików i nie zaobserwowałem, żeby jakoś zwolnił ze względu na ich ilość.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Ja mam 4 GB ramu, ale NIKów używam jako osobne programy, ponieważ PSE8 nie do końca współpracuje z NIK. Co prawda LR5 współpracuje, ale to bez sensu, bo i tak LR w momencie odpalenia wtyczki NIK, generuje wilegachnego TIFFa i dopiero na nim się pracuje w NIK. Wolę zatem samemu wyeksportować JPEGi, a dopiero na nich pracować w NIK.
    Chwilę trwa zapis czy załadowanie kolejnego zdjęcia, ale ostatnio potraktowałem SEX2 65 plików i nie zaobserwowałem, żeby jakoś zwolnił ze względu na ich ilość.
    To chyba nie najlepszy pomysł eksportować JPG a potem je obrabiać zewnętrznym programem. JPG oznacza stratną kompresję + artefakty + 8 bitów, obrazka w tym formacie nie powinno się poddawać dalszej obróbce (szczególnie, że można tego łatwo w tym przypadku uniknąć).

Domyślnie

W większości wypadków, nie ma żadnej zauważalnej różnicy. Może dla tych co to lubują się w powiększeniach 100% i większych coś by znaleźli, ale normalnie nie ma różnicy.
    NIK rawów nie czyta, żadnych. Zatem i tak trzeba pracować na bitmapach, nie będę sobie dysku zawalał 16 bitowymi TIFFami, bo i tak w przypadku NIK nie ma to większej różnicy. A i ogólnie takie TIFFy są mało przydatne.
    Problemy mam tylko w przypadku gradientów, na przykład bezchmurnego nieba. Zwykle używam tylko SEX2 i przy zastosowaniu typowego presetu na takim gradiencie tworzą się dziwne artefakty, na przykład niebo wygląda jak tarcza strzelnicza. Wtedy konwersji do czerni i bieli dokonuje w LR, zwłaszcza, że LR5 ma bardzo ciekawy moduł do tego, a w SEX2 tylko zmieniam tonację i ewentualnie muskam zaledwie niektóre suwaki, żeby utrzymac charakter obróbki całej serii zdjęć.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

W większości wypadków, nie ma żadnej zauważalnej różnicy. Może dla tych co to lubują się w powiększeniach 100% i większych coś by znaleźli, ale normalnie nie ma różnicy.
    NIK rawów nie czyta, żadnych. Zatem i tak trzeba pracować na bitmapach, nie będę sobie dysku zawalał 16 bitowymi TIFFami, bo i tak w przypadku NIK nie ma to większej różnicy. A i ogólnie takie TIFFy są mało przydatne.
    Problemy mam tylko w przypadku gradientów, na przykład bezchmurnego nieba. Zwykle używam tylko SEX2 i przy zastosowaniu typowego presetu na takim gradiencie tworzą się dziwne artefakty, na przykład niebo wygląda jak tarcza strzelnicza. Wtedy konwersji do czerni i bieli dokonuje w LR, zwłaszcza, że LR5 ma bardzo ciekawy moduł do tego, a w SEX2 tylko zmieniam tonację i ewentualnie muskam zaledwie niektóre suwaki, żeby utrzymac charakter obróbki całej serii zdjęć.
    Jeśli w 16-bitowych TIFFach przeszkadza Ci rozmiar, to konwertuj do JPG dopiero po obróbce. Te artefakty widzisz tylko na czystym niebie ponieważ tam rzucają się w oczy (łagodny gradient, pusta przestrzeń), ale występują zawsze.

W PS to jest tak, że Nik wołany jest na warstwie i wynik jest zapisany po prostu jako warstwa więc nie ma mowy o formatach, w LR możesz to zasymulować po prostu kasując potem tego TIFFa.

Domyślnie

No i się stało
    zachciało mi się sprawdzać jakie mam pamieci w kompie
    po czym nie chciał wystartować
    potem wszedł do biosu
    potem zasugerował żeby wprowadić fabryczne ustawienia
    a potem zrobił reset i teraz nawet do biosu nei wchodzi

Domyślnie

Nawet jeżeli występują, w co wątpię, to ich nie widać. Wątpię dlatego, że to ewidentnie jest jakiś problem z gradientem i wychodzi tylko przy zbyt agresywnym suwakowaniu w NIK, co więcej występuje też przy opcji "Konwertuj na B&W" w PSE8. Zatem albo jest to problem kompresji stosowanej przez LR, albo algorytmu filtrów. Występuje zarówno przy konwersji JPEGa jak i TIFFa, nawet na 16 bitach.
    W PSie, po wywołaniu rawa też pracujesz na bitmapie, a raw czy właściwie jego interpretacja jest dostępna jedynie z poziomu ACR, po kliknięciu otwórz, masz do dyspozycji bitmapę z całym dobrodziejstwem inwentarza.
    Przy moich potrzebach TIFF jest kompletnie nieprzydatnym formatem. Kasowanie to zawsze kolejna z czynności jakie muszę wykonać, a staram się jak najmniej czasu spędzać przy obróbce.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    No i się stało
    zachciało mi się sprawdzać jakie mam pamieci w kompie
    po czym nie chciał wystartować
    potem wszedł do biosu
    potem zasugerował żeby wprowadić fabryczne ustawienia
    a potem zrobił reset i teraz nawet do biosu nei wchodzi
    spróbuj wyciągnąć baterie z płyty głównej i zresetować biosa.

Domyślnie

Robiłem reset

bateria na płycie

zwieram piny od resetu (komputer podłączony do prądu, ale nie uruchomiony)

to nie działa

teraz wyjąłem baterię na dłuższy czas i odłączyłem od prądu

Domyślnie

Nawet jeżeli występują, w co wątpię, to ich nie widać. Wątpię dlatego, że to ewidentnie jest jakiś problem z gradientem i wychodzi tylko przy zbyt agresywnym suwakowaniu w NIK, co więcej występuje też przy opcji "Konwertuj na B&W" w PSE8. Zatem albo jest to problem kompresji stosowanej przez LR, albo algorytmu filtrów. Występuje zarówno przy konwersji JPEGa jak i TIFFa, nawet na 16 bitach.
    W PSie, po wywołaniu rawa też pracujesz na bitmapie, a raw czy właściwie jego interpretacja jest dostępna jedynie z poziomu ACR, po kliknięciu otwórz, masz do dyspozycji bitmapę z całym dobrodziejstwem inwentarza.
    Przy moich potrzebach TIFF jest kompletnie nieprzydatnym formatem. Kasowanie to zawsze kolejna z czynności jakie muszę wykonać, a staram się jak najmniej czasu spędzać przy obróbce.
    widać na gradientach, bo tam zobaczysz dziury w histogramie. Ale problem dotyczy całego obrazka. Pracując na 16 bitowym tiffie (jeżeli takiego wypluł skaner) daje wiecej informacji o obrazie. Rob jak chcesz, ale przy 'maskowaniu', dopalaniu lepiej mieć wiecej niż mniej no chyba, ze suwakami rzeczywiście traktujesz obrazek tyle co nic.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów