Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Domyślnie Duża torba foto

Witam
    poszukuję torbę foto na zestaw coś koło:
    2x D610 (jedna sztuka z gripem)
    sigma 35 1.4
    nikkor 85 1.8
    nikkor 50 1.8
    tokina 16-28 2.8
    samyang 8mm
    Nikon Sb 900
    YN 560 III
    + duperele typu zapasowe karty, baterie, ładowarki itp

Niestety nie bardzo mam możliwość pomacać torby (mam kawałek do najbliższego miejsca, gdzie mógłbym coś obejrzeć) Przeglądając internet wypatrzyłem 3 typy:
    1. Lowepro Nova 200 aw - 250zł
    2. Vanguard The Heralder 38 - 320zł
    3. Tamrac PRO 8 - 365zł
    4. Lowepro Stealth Reporter D550 AW - 400zł
    5. Lowepro Pro Messenger 200 AW - 600zł!

Powiem szczerze, że najbardziej zastanawiam się pomiędzy torbami Lowepro (bo mam bardzo duże zaufanie do wyrobów tej firmy i zawsze byłem z nich zadowolony) Vanguard - wydaje się bardzo sensownie rozwiązana. Jednak nigdy nie miałem do czynienia z wyrobami Vanguarda i nie wiem jak jest z ich jakością... Tamrac jakoś do mnie nie przemawia - raz, że nie podoba mi się do końca fakt, że obiektywy lądują pod aparat, dwa że kiedyś miałem w rękach torbę tamraca i jakoś szczególnie się nie zachwyciłem. Do stawki w ostatnich dniach dołączyła D550 od Lowepro i póki co wychodzi na prowadzenie - co prawda kilka rozwiązań do mnie kompletnie nie przemawia ale ogólnie chyba wychodzi najsensowniej. Dziś wpadłem jeszcze na messengera... cóż cena trochę powala i zastanawia mnie czy nie jest zbyt "miękka" (nie wiem jak z ochroną sprzętu i nie wiem czy nie byłaby za mała ale jej wygląd jest rewelacyjny!!! Zwłaszcza chodzi o fakt, że jest mało "fotograficzna" z wyglądu, przynajmniej na pierwszy rzut oka Może ktoś z Was miał do czynienia z ww modelami? A może coś innego w cenie raczej do 400zł?
    12 14 28 35 85

Domyślnie

Co do Tamraca Pro 8: ta torba nie pomieści powyższego sprzętu, jest za mała. Tutaj trzebaby Tamraca Pro 12. Nie bardzo rozumiem twojego stwierdzenia o obiektywach "lądujących pod aparatem". Mam torby Tamraca i nic mi tak nie ląduje. Jednak z mojego doświadczenia wynika, że torby Lowepro są trwalsze od Tamracowych. Z kolei z Tamraca jakoś łatwiej wyciągam aparat.
    Ostatnio edytowane przez markB ; 15-05-2014 o 03:28

Domyślnie

Popatrz na modele Lowepro Urban Reporter 350 i Lowepro Classified 200AW - stosunkowo tanie i ciekawe konstrukcje.
    Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8

Domyślnie

@markB - opieram się na "rycinach" ze strony tamraca - tam wyraźnie widać, że 2 obiektywy ulokowane są pod aparatami piętrowo.
    @burton - urban reporter wydaje mi się zwyczajnie za mały (w stosunku do messengera który ma przednią BARDZO pojemną przednią kieszeń a przy którym już się zastanawiam czy nie będzie za mały), co do Classiefielda to muszę przemyśleć...

EDIT:
    Powiem szczerze, że na początku pomyślałem SUPER! ale kiedy zacząłem oglądać filmik o Classiefield to ta torba dla mnie raczej odpada - raz, raczej będzie za mała (to samo co z reporterem), dwa KOMPLETNIE nie przemawia do mnie sposób dostępu do sprzętu - zdecydowanie wolę by sprzęt był pod klapą torby.
    Ostatnio edytowane przez Sz@kal ; 15-05-2014 o 09:15
    12 14 28 35 85

Domyślnie

Mam torbę Vanguard Heralder 38. Jakość wykonania naprawdę na najwyższym poziomie. Szelki widoczne na zdjęciach dokupuje się oddzielnie (około 150 zl). Ja ich nie mam i co do ich jakości/wygody się nie wypowiem. Torba godna polecenia.
    Pozdrawiam, Czarek
    blog
    instagram
    instagram2

Domyślnie

Ok do stawki dorzucę jeszcze ThinkTanka Retrospective 30 - cena już kompletnie powala ale jest teraz promocja na te torby (oddając starą można dostać 100-200zł zniżki na nową) W zasadzie na placu boju pozostają:

1. Lowepro Stealth Reporter D550 AW
    +wydaje się być najbardziej pojemna
    +wydaje się najlepiej ochraniać sprzęt wewnątrz
    +cena
    +dodatki (saszetka, portfel na karty pamięci)
    +dodatkowe zamknięcie głównej komory na suwak, pod klapą
    -nie podoba mi się dodatkowy dostęp przez suwak w klapie (wolałbym aby dostęp był wyłącznie po podniesieniu klapy
    -wydaje się mieć najmniej wygodny i wytrzymały pas na ramię
    -"kobylasty" klockowy kształt i wygląd krzyczący droga torba foto z drogim sprzętem wewnątrz

2. Lowepro Pro Messenger 200 AW
    +zdecydowany plus za wygląd "nie foto"
    +nie zapakowana do pełna "zmniejsza" swój rozmiar
    +wydaje się być wygodniejsza od D550 (szerszy pas, mniej odstaje od ciała)
    +szeroki konkretny pas na ramię
    -cena!
    -miękkość i brak usztywnień (mam wrażenie, że dużo słabiej chroni sprzęt wewnątrz w porównaniu do D550)
    -chyba jednak mniej pojemna od D550 (mniejsza ilość "komór" na sprzęt)
    -brak dodatkowego zamknięcia komory głównej pod klapą
    -brak dodatków (portfelik na karty czy saszetka - mały minus ale jednak)

3. ThinkTank Retrospective 30
    +WYGLĄD! - w zasadzie można się pokusić o stwierdzenie, że w ogóle nie wygląda jak torba foto - do tego ogólnie dla mnie najfajniejsza z wyglądu
    +wydaje się mieć najwygodniejszy pas na ramię
    +nie zapakowana do pełna "zmniejsza" swój rozmiar
    +usztywniona (w stosunku do 200 AW)
    -miękkość (mam wrażenie, że najsłabiej chroni sprzęt wewnątrz - nawet przegródki nie są wypchane pianką)
    -pokrowiec przeciwdeszczowy zajmuje miejsce wewnątrz torby
    -cena!!!
    -chyba jednak mniej pojemna od D550 (mniejsza ilość "komór" na sprzęt)
    -brak dodatkowego zamknięcia komory głównej pod klapą
    -brak dodatków (portfelik na karty czy saszetka - mały minus ale jednak)
    -materiał wydaje się być przemakalny (?)

Niestety jak już pisałem nie mam zbytnio możliwości pomacać tych toreb Dlatego też muszę się opierać na opiniach innych oraz zdjęciach/filmach z neta. Nie będę ukrywał że jeśli chodzi o wygląd najbardziej przemawia do mnie retrospective - torba kompletnie nie wygląda na torbę wypchaną drogim sprzętem, jednak przez to mam wrażenie gorszej ochrony tego sprzętu - torbą niby nie rzucam ale... Najrozsądniejsza wydaje się być D550 cena/jakość/możliwości ale krzyczy ona od razu TORBA FOTO ZE SPRZĘTEM W ŚRODKU!!! a to jej spory minus jak dla mnie Sam już nie wiem...
    Ostatnio edytowane przez Sz@kal ; 15-05-2014 o 15:34
    12 14 28 35 85

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sz@kal Zobacz posta
    @markB - opieram się na "rycinach" ze strony tamraca - tam wyraźnie widać, że 2 obiektywy ulokowane są pod aparatami piętrowo.
    Bo tak możesz, ale nie musisz. Ponadto tam jest przegródka na rzepach oddzielająca aparat od szkła. W Pro 8 zdecydowanie zbyt mało miejsca na inny obiektyw niż jakiś malutki. Można trzymać tam inne rzeczy, np. zapasowe aku lub baterie. Ale jeśli aparat pro lub z pionowym uchwytem, to tam już nic nie wlezie. Ponadto ta torba nie pomieści obiektywu typu 70(80)-200 ustawionego pionowo. Zbyt niska.

Domyślnie

A myślałeś o Mekko?
    Dla mnie te reportery wyglądają super, do rozważenia: http://www.foto-net.pl/sklep/produkt...-piaskowa.html

Domyślnie

Mekko do mnie jakoś kompletnie nie przemawia... Ani wygląd ani niektóre rozwiązania. Zresztą gdzieś trafiłem na jakimś forum na wątek gdzie się naogladalem zdjęć poprutych toreb Mekko...

Wysłane z mojego Ascend Y300 przy użyciu Tapatalka
    12 14 28 35 85

Domyślnie

Wtrącę od siebie, że posiadam Vanguard Up Rise 38. Mieści D 800 z zamontowanym 24-70, obok 70-200. Jest jeszcze miejsce na jakąś pełnowymiarową lampę błyskową i ... zapomnij o wciskaniu innych rzeczy w sensie komfortu,że coś tam nie będzie stukać czy wycierać się o siebie.
    Panerai vel Eliot Capone

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów