Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Cokin P, Fader, Hoya NDx400-W jaki system zainwestować do długich czasów ekspozycji?

Witam,

Naszła mnie ochota na zakup filtra szarego dzięki, któremu byłbym w stanie wykonać zdjęcia poruszonej wody na jeziorze i lekko przesuniętych chmur. Przeglądając forum mam 3 typy, a właściwie systemy i nie potrafię sobie odpowiedzieć, który z nich będzie optymalnym wyborem:

Cokin P - Wydaje się rozwiązaniem idealnym i przyszłościowym (w razie zakupu innego obiektywu zmieniam tylko pierścień), aczkolwiek nie wiem jak poradzi sobie w słoneczny dzień (są do niego filtry mocniejsze niż 0.9?) oraz jak wpływa na jakość zdjęcia założenie na holder więcej niż 1 filtra? Czy przy dłuższych czasach naświetlenia rzędu 30s nie wpada w obiektyw światło boczne?

Fader - Trochę zniechęcił mnie efekt "X", poza tym też fajne rozwiązanie i bardzo elastyczne.

Hoya NDx400 - Chyba najlepiej wypada jakościowo, jednak zostajemy z jednym filtrem do danego obiektywu no i jest dość mocny więc, wieczorem czy o wschodzie słońca może być rożnie z jego użyciem.

Który więc zestaw polecacie z własnego doświadczenia?

Domyślnie

Jak kupisz filtr 77 mm to nie zostajesz z jednym filtrem, bo w razie potrzeby dokupisz reduktor za grosze. W ten sposób skłaniałbym się do filtru Hoya.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez markB Zobacz posta
    Jak kupisz filtr 77 mm to nie zostajesz z jednym filtrem, bo w razie potrzeby dokupisz reduktor za grosze. W ten sposób skłaniałbym się do filtru Hoya.
    W sumie to też spoko rozwiązanie, a czy ta Hoya nie będzie za mocna wczesnymi rankami gdzie słonko ledwo wschodzi?

Domyślnie

Mam Hoyę 8x, 200x i 1000x, wszystkie na średnicy 82mm (taki gwint ma Sigma 24-70, której używam). Do tego redukcje na 77mm i 58mm. Wydaje mi się, że nie ma idealnego rozwiązania, gdybyś chciał tylko jeden filtr - w dzień nawet 1000x czasem jest za słaby (gdyby chcieć np. naświetlać całe minuty, żeby usunąć pieszych z ulic). Natomiast rano dwusetka bywa zbyt ciemna. Na Twoim miejscu chyba bym kupił 8x i 400x.

Co do Cokina, to rozważałem przez chwilę jego zakup (mam już połówkowe filtry tego typu i pierścień mocujący), ale też się bałem, że przy silnym filtrze światło będzie wpadało bokami. Fadera nie brałem pod uwagę - wystarczyło mi obejrzeć sporo zdjęć z widocznym krzyżem i dałem spokój.

Domyślnie

Dzięki za propozycję, decyduje się więc na Hoye.

Uprawnienia umieszczania postów