Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Question SB700- stan naładowania aku.

Witam.

Nie mogę znaleźć nigdzie informacji, czy jest możliwe sprawdzenie w SB 700 poziomu naładowania akumulatorków? Nie znalazłem w instrukcji. Trochę denerwujące jest to że pojawia się info na wyświetlaczu jak bateria jest już rozładowana i już nie błyska lampa Interesuje mnie tylko czy taka informacje jest gdzieś w lampie. Powiem szczerze że nie znalazłem.
    Dzięki za jakiekolwiek info.
    Nikon D7100 ; Nikkory: 35mm 1.8G ; 18-105 mm ; 55-300mm , SB-700, SIGMA 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM,

Domyślnie

Obawiam się, że nie jest możliwe sprawdzenie w SB-700 poziomu naładowania aku. Masz tylko wskaźnik niskiego stanu naładowania aku (info na str. B-10 instrukcji obsługi), którego pojawienie się na LCD oznacza, że aku jest wyczerpany i lampa po prostu przestanie za chwilę działać...
    Nikon

Domyślnie

Tak wlasnie myslalem niestety. A szkoda bo symbol baterii na wyswietlaczu tak jak w aparacie bardzo by sie przydal.A tak bierzesz w ciemno albo ladujesz na wyrost aku

Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka
    Nikon D7100 ; Nikkory: 35mm 1.8G ; 18-105 mm ; 55-300mm , SB-700, SIGMA 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez photaloo Zobacz posta
    Tak wlasnie myslalem niestety. A szkoda bo symbol baterii na wyswietlaczu tak jak w aparacie bardzo by sie przydal.A tak bierzesz w ciemno albo ladujesz na wyrost aku

Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka

Albo wyposażasz się w ładowarkę procesorową i rozładowujesz baterie, ładujesz do pełna i masz pewność

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madebyzosiek Zobacz posta
    Albo wyposażasz się w ładowarkę procesorową i rozładowujesz baterie, ładujesz do pełna i masz pewność

Czyli proponujesz przed każdą sesją dobrze naładować aku? Hmm...
    Nikon

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Jeśli sesja jest ważna bez zapasowych akumulatorów ani rusz, zarówno do lampy i aparatu.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zgera Zobacz posta
    Jeśli sesja jest ważna bez zapasowych akumulatorów ani rusz, zarówno do lampy i aparatu.
    W takim przypadku jest to... oczywista oczywistość...
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej1974 Zobacz posta

Czyli proponujesz przed każdą sesją dobrze naładować aku? Hmm...
    Mieć 2 komplety aku, które nie rozładowują się w tydzień.

Co do poziomu w lampie - nie da się tego zrobić:
    1. Jest 6 rodzajów AA (litowe, alkaliczne, zwykłe, NiCd, NiMH, NiZn) - każdy ma inny poziom przy takim samym napięciu.
    2. NiMH od ok 75-80% do ok 20-25% mają niemal jednakowe napięcie. A ogólna charakterystyka zależna jest od technologii ogniwa, jego pojemności, jak i samego producenta.
    U jednego będziesz miał jeszcze 50%, a u innego już 25%.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zgera Zobacz posta
    Dokładnie, dwa komplety naładowanych porządnych akumulatorów i nie ma mowy o tym, że prądu zabraknie w ważnym momencie...

Domyślnie

Dzieki Panowie za wyczerpującą dyskusje w tym temacie.Zgadza sie drugi komplet baterii musi byc. Dziękuje GonzoG ze wyjasnil dlaczego brak wskaznika pomiaru naladowania baterii.Gdyby byl aku jak w aparacie pewnie taki wskaznik baterii by był w lampie.

Wysłane z mojego ME173X przy użyciu Tapatalka

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów