Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Domyślnie Rozmiary bagnetu

Witam! Interesują mnie wymiary mocowania bagnetu Nikonów 55,65,70,75,90. Chodzi o średnicę pierścienia mocującego w body, ilość i rozstawy śrub mocujących, przenoszenie AF. Czy mocowania te są jednakowe (podejrzewam, ze nie), czy do 75 pasuję 55, 65??. Czy ktoś spotkał się z jakimiś stronami www z dokładnymi wymiarami?
    SB-800

Anonymous
    Gość

Domyślnie

Bagnet Nikona od ponad 40 lat ma takie same wymiary. Różne natomiast bylo wyposażenie w np widełki, styki CPU. Nikona F55, 65, 75 maja pod każdym względem taki sam bagnet.

Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Dla jasności... chodzi mi o wymiary zewnętrzne pierścienia mocującego. Nie rozbieralem, ale jest on chyba lekko "wpuszczony" w wytoczone w korpusie wglebienie. Chodzi o ilość i rozstaw otworóe mocujących, jak również o ich wymiary. A innymi slowy: czy pierścienie innych modeli pasują do F75 - jesli tak, to ktorych.
    SB-800

Anonymous
    Gość

Domyślnie

Wszystkie NIkony maja taki sam rozmair bagnetu.

Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Chyba jednak nie mają! Po wstępnym przejrzeniu obrazków w sieci doszedłem do tego, że do F75 nie pasuje pierścień mocowania z F55, F65, F70, F80, F801, F4004, F90
    Czyli wychodzi na to, ze F75 to jakiś ewenement jesli idzie o ten pierscien. Wszystkie w/w maja po 5 otworow mocujacych, F75 ma ich 6 Czyli do F75 nie da się przykręcić pierścienia z innego modelu... chyba, że jest jakiś inny albo jak źle patrze
    SB-800

Anonymous
    Gość

Domyślnie

Bagnety sa takie same. Sposób mocowania gniazda bagnetu w aparacie nie ma znaczenia, nikt go nie demontuje, bo i po co?

Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Potrzebuję takie gniazdo mocowania bagnetu. Ale faktycznie, oświeciło mnie, że dla mnie rozstaw śrub i średnica zewnętrzna nie ma znaczenia.
    Dzięki przynajmniej za zmuszenie do myślenia i kombinowania :D
    SB-800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej100
    Wszystkie NIkony maja taki sam rozmair bagnetu.
    Chodzi mu o średnicę zewnętrzną pierścienia z bagnetem. Ta teoretycznie też powinna byc identyczna, ale tak nie jest. Dokładnych pomiarów nie robiłem, ale np. dekielek od F90 (biały wciskany na zewnątrz) jest za lużny na FG i wylata . Sugeruje to że jednak rozmiarami sie różnią nieznacznie.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

niektóre body maja pierścien do przeniesienia przysłony z obiektywu (np F70), inne tego nie maja, stadte srednice zewnetrzne moga sie roznic, ale bez pomiarow tego nie stwierdzisz na 100 %.
    Pozdr. Darek
    D200|F70D|Naf-s:12-24/4,50/1.4|To:20-35/3.5-4.5,28-70/2.6-2.8,100/2.8|Zenitar16/2.8|SB-900/600|SlikPro700DX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darsedz
    niektóre body maja pierścien do przeniesienia przysłony z obiektywu (np F70), inne tego nie maja, stadte srednice zewnetrzne moga sie roznic, ale bez pomiarow tego nie stwierdzisz na 100 %.
    Zgoda, ale w przykładzie który podałem, ten problem akurat nie występuje. Oba korpusy mają dynks od przysłony
    Za to jeden ma dziurę na sprzęgło śrubokręta, a drugi nie (no może odwrotnie)
    pozdrawiam Krzysiaczek

Uprawnienia umieszczania postów