Witam serdecznie wszystkich.
Jest to mój pierwszy post na tym forum więc chciałbym na początek gorąco przywitać wszystkich i poprosić o małą pomoc.
W zasadzie temat mówi sam za siebie. Planuję zmienić system. Od ponad roku fotografuję Pentaxem MX i MZ-M, ale niestety dostępność akcesoriów i sprzętu oraz polityka firmy zaczyna mnie powoli odpychać i zacząłem się zastanawiać nad zmianą systemu, co więcej, posiadam Nikona F80 i szczerze mówiąc zabawa w dwa systemy jednocześnie jest chyba bez sensu. Problem w tym że chcę zakupić Nikona FM3a i tutaj pojawiają się 4 problemy:
-cena, czy warto zmienić system z tańszego na droższy, ale chyba znacznie lepszy jakościowo?
-gdzieś tutaj na forumczytałęm że z FM3a współpracują również obiektywy serii D, czy to prawda ?
-czy warto sprzedać sprzęt Pentaxa który posiadam, dołożyć trochę kasy i przejść całkowicie na Nikona? (tutaj mała obawa że sprzęt do F80 nie będzie kompatybilny z FM3a).
Wiem że raczej trudno w takiej sytuacji doradzić, ale myślę że wśród Was jest ktoś kto miał podobny dylemat i zechce podzielić się ze mną swoim doświadczeniem i spostrzeżeniami, za co z góry dziękuję.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami