Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Domyślnie D40, D70, czy D70s?

Witajcie, mam krótkie pytanie, który z tych aparatów według was najlepiej będzie nadawał się do zdjęć w podczerwieni po zdjęciu filtra dolnoprzepustowego? Nie zależy mi na AF, przyzwyczajony jestem do ostrzenia ręcznego.
    Aparaty są w podobnej cenie więc chyba zdecyduję się na D40 ze względu na (podobno) mniejsze szumy przy wyższym ISO w porównaniu do D70. Nie trzymałem obu tych aparatów w rękach, więc liczę na waszą pomoc.
    Jeżeli chodzi o filtr którego będę używał, to Cokin P007 Infrared.

Pozdrawiam Krzysiek

Domyślnie

Bez znaczenia, który wybierzesz. Ale ja wybrałbym nowszy z nich. D40 nie ma napędu, ale ma lepszy wizjer niż d70/s.
    Nie potrzeba zdejmować im filtra. Da się zrobić tak. Nawet z ręki czasy są akceptowalne. Używałem z nakręcanym fitrem hoya
    Filtr cookina cudem nie jest, ale ujdzie, bo rozumiem, że będzie przycinany i zamieniał dolnoprzepustowy z matrycy. Ktoś już to robił na forum i ciekawie mu wyszło.
    Miłej zabawy.

Domyślnie

Używam D70 z tym Cokinem i jest bardzo dobrze...bez zdjętego filtru matrycowego, wersja z mocowaniem Cokina oczywiście.
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Znajdź gdzieś D50, godzinka roboty i będziesz miał idealny aparat IR bez filtra
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

hej, mam okazję dostać D70 całkiem niedrogo. Aparat mam do obejrzenia od ręki. Ale jest jeden problem. Napisano mi że Migawka wymaga czyszczenia lub wymiany "Ja nie wiem nie znam się" jestem uczulony na takie słowa.
    Powiedzcie jak sprawdzić czy migawka nadaje się tylko do czyszczenia? Czy też już raczej ledwo zipie. Na co szczególnie patrzeć?
    Dostałem również zdjęcie samego lustra nie jestem specjalistą w samym sprzęcie a nie chciałbym się nadziać.

Domyślnie

Po zdjęciu tego nie rozpoznasz. Masz zdjęcie lustra a nie migawki. Migawka to mechanizm... jak sprzedający przyznaje się, że jest do czyszczenia to MZ już to robił i to nic nie pomogło, więc sprzedaje. Ale to tylko takie moje zdanie
    Nikon D750 D7500+ML-L3 | N 14-24 2.8G | N 24-70 2.8G | N 70-200 VR II 2.8G |N 17-55 2.8G | N 24-120 4G VR | N60 MICRO 2.8G |N70-300 VR | N10-24 | S 8mm 3.5 EX DG Fisheye | SB-600 | SB-910 | 10xSD ExPRO 95MB/s(32GB) | Genesis Gear GPS-N | DJI PHANTOM 3 ADVANCED |

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Pierwszy raz słyszę żeby ktoś czyścił migawkę, czyścimy matrycę, matówkę, czujniki AF, lustro ale nie migawkę.
    Migawkę się wymienia, ale w takim sprzęcie to raczej nieopłacalne.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Nowa migawka tyle warta co cały używany korpus, albo kupujesz ideał (z małym przebiegiem) albo sobie daruj.
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez moshica Zobacz posta
    Nowa migawka tyle warta co cały używany korpus, albo kupujesz ideał (z małym przebiegiem) albo sobie daruj.
    I to chcialem usłyszeć dzięki

Uprawnienia umieszczania postów