D5100 + N18-105 + obowiązkowa karta + jakiś futerał... Zostanie parę stówek jakby zachciało Ci się statywu lub podstawowej lampy błyskowej. Ewentualnie zapasowego aku i drugiej karty. Albo będzie na skrzynkę dobrego piwa by uczcić zakup...
Szukaj
D5100 + N18-105 + obowiązkowa karta + jakiś futerał... Zostanie parę stówek jakby zachciało Ci się statywu lub podstawowej lampy błyskowej. Ewentualnie zapasowego aku i drugiej karty. Albo będzie na skrzynkę dobrego piwa by uczcić zakup...
Dlaczego nie poszaleje? Z tego co napisał kolega wyżej wynika, że jednak nie będzie najgorzej
Myślę, że uzyskam dużo większy komfort i jakość w porównaniu do obecnych zdjęć ze smartfonu.
Będę fotografował psy zatem potrzebuje szybkiej responsywności, ale zamierzam tez używać lustrzanki do robienia zdjęć pamiątkowych czyli ludzie i krajobrazy też wchodzą w grę (wycieczki, wakacje, różne wydarzenia okolicznościowe).
Wziąłbym 5100, ale nie ma AF w puszce. Za to d90 gorsza matryca itd. (znany dylemat).
Odwieczny dylemat... Prawda taka, że za pierwszym razem i raczej nie trafisz w 100% z zakupem, więc weź D5100 z N18-105. Będziesz miał dość uniwersalny sprzęt z bardzo przyzwoitą jakością obrazka. A z czasem wyniknie co potrzebujesz i wtedy zaczniesz to realizować. A jak nic nie wyniknie, to chociaż nie przepłacisz.
Edit: osobiście mam dwie puszki- jedną z wbudowanym AF, a drugą bez. Jaki jest efekt? I tak kupuję szkła z silnikiem AF- przynajmniej mogę wprowadzić korektę AF jeśli jest BF lub FF. Oczywiście w D90 korekty nie wprowadzisz, ale od nowego D90 do używki D300 (w super stanie) droga nie jest długa... Więc póki co nie wybiegaj za bardzo do przodu- bierz D5100 a nawet i D3100, i ciesz się pstrykaniem. Reszta wyjdzie w praniu. Jak do mawiają- nie od razu Rzym zbudowano.
Ostatnio edytowane przez nikoniarz ; 03-05-2014 o 23:20
nikoniarzd3100
Edit: osobiście mam dwie puszki- jedną z wbudowanym AF, a drugą bez. Jaki jest efekt? I tak kupuję szkła z silnikiem AF- przynajmniej mogę wprowadzić korektę AF jeśli jest BF lub FF. Oczywiście w D90 korekty nie wprowadzisz, ale od nowego D90 do używki D300 (w super stanie) droga nie jest długa... Więc póki co nie wybiegaj za bardzo do przodu- bierz D5100 a nawet i D3100, i ciesz się pstrykaniem. Reszta wyjdzie w praniu. Jak do mawiają- nie od razu Rzym zbudowano.[/QUOTE]
af wbudowany to ma kazdy lustro jak juz to silnik ku woli scisloscia lustrzanka i szklo musza byc nowe?
Ostatnio edytowane przez adrianek32 ; 03-05-2014 o 23:41
D700 + D610 + D7100 + Pixel Vertax MB-D14/MB-D15, + dużo szkieł http://1drv.ms/QpEswo
Okej okej, o silnik chodziło... Moja nieprecyzyjna wypowiedź...
wiem nie czepiam sie tak tylko mi sie rzucilo w oczy![]()
D700 + D610 + D7100 + Pixel Vertax MB-D14/MB-D15, + dużo szkieł http://1drv.ms/QpEswo
Nie no, spoko. Nie mam żalu. W sumie to dobrze, że zwróciłeś uwagę- ktoś nie w temacie mógł wyciągnąć złe wnioski.
Nie nie muszą być nowe, ale chciałbym żeby był w idealnym/bdb stanie i najlepiej jeszcze na gwarancji.a lustrzanka i szklo musza byc nowe?
Jeśli używki wchodzą w grę, to można by wyhaczyć jakieś zadbane D90... Do tego nowego Nikkora 18-105 i powinno zostać ze 400 zł...
do 2500zl to moglby nawet kupic w dobrym stanie uzywanego D5100 + Sigme 17-50 i karte pamieci + ew. torbe a naprawde to szklo robi roznice w stosunku do kita i nie pisze tego "bo slyszalem od kolegi" lub "czytalem na forum"
Skontaktuj się z nami