Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: SB-800 + analog

Domyślnie SB-800 + analog

Witam,

Mam pytanie dotyczące współpracy analoga (w moim przypadku F100) z lampą SB-800 w zakresie krótkich czasów synchonizacji: czy w tym zestawie rzeczywiście nie ma sposobu na czasy krótsze, niż 1/250 sek. (czyli czas synchro F100)?

Od paru dni wertuje archiwum i wychodzi na to, że 1/250 sek. to nakrótszy czas synchro, ale.... własciwie dlaczego tak jest? Przecież SB-800 w zestawie z dSLRami z tradycyjną (nie hybrydową) migawką obsługuje krótkie czasy synchro FP, więc dlaczego nie potrafi tego z F100?

Czy w tej sytuacji szare filtry to jedyny sposób na doświetlenie cieni w mocnym świetle zastanym, czy może macie jakieś inne sposoby?
    Pozdrawiam
    Nikon D4 | Nikon Z fc | Nikon F100 | Nikkor 20/1.8G | Nikkor 35/1.8G | Nikkor 50/1.4G | Nikkor 85/1.8G | Nikkor 35-70/2.8D | SB-800

Domyślnie

niestety, tylko 1/250
    w sb80dx mozesz z krotszymi czasami miec synchro w manualu.
    Zeiss (N)Ikon www.grenlandia2010.pl
    Pozdrawiam
    Adam

Domyślnie

Niestety nie da się, też już to przerabiałem z F90. Jedno i drugie obsługuje tryb FP, więc teoretycznie powinno zgrać. Jednak w przypadku analogów ten tryb pracy ustawiało się w błyskogracie. Teraz jest odwrotnie i dlatego nie chce to zagrać.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojjan Zobacz posta
    Czy w tej sytuacji szare filtry to jedyny sposób na doświetlenie cieni w mocnym świetle zastanym, czy może macie jakieś inne sposoby?
    to nic nie da. filtr działa na zastane i na błysk. Nie zmieniają się proprcje.
    ekran to jest jakieś wyjście - aczkolwiek nie w każdej sytuacji się da użyć.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    to nic nie da. filtr działa na zastane i na błysk. Nie zmieniają się proprcje.
    ekran to jest jakieś wyjście - aczkolwiek nie w każdej sytuacji się da użyć.
    Tak, ale dzieki szaremu filtrowi mozesz zejsc do czasow w ktorych lampa sie juz zsynchronizuje nie ruszajac przyslony. Kontrast miedzy cieniami a jasna scena zostanie taki sam i wtedy lampa zrobi to co trza
    Chyba ze ja gdzies bladze

Domyślnie

aaa, tak, dobrze kombinujesz - gdy chodzi o zejście do 1/250.
    ma to swój drugi plus i to istotny. NIE pracując w trybie FP wykorzystuje się wiele lepiej moc lampy. tryb FP niestety powoduje istotny spadek LP lampy.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

No właśnie jest dokładnie tak, jak mówi jaki71. Bez filtra szarego w dużym słońcu nie mam szans na otwarcie przysłony i doświetlenie lampą, bo 1/250 sek. to za długi czas naświetlania. Dlatego właśnie jeśli chce wydobyć postać z tła, filtr szary pozwala mi na otwarcie przysłony przy czasie synchro 1/250 sek. Co prawda czasem nawet NDx8 nie wystarcza, ale zawsze to coś...

Ale dzięki wszystkim za utwierdzenie mnie w przekonaniu, że krócej, niż czas synchro się nie da. Swoją drogą o ekranie tez już myslę od jakiegoś czasu. W końcu muszę go kupić!
    Ostatnio edytowane przez wojjan ; 25-04-2007 o 14:28
    Pozdrawiam
    Nikon D4 | Nikon Z fc | Nikon F100 | Nikkor 20/1.8G | Nikkor 35/1.8G | Nikkor 50/1.4G | Nikkor 85/1.8G | Nikkor 35-70/2.8D | SB-800

Uprawnienia umieszczania postów