Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Domyślnie Lightroom 3 i podgląd, cache oraz xmp

Gdzieś kiedyś był watek o ustawieniach Lightrooma w celu optymalizacji pracy. Ktoś ładnie opisywał, na którym dysku co zapodać. Czy wszystko na jednym czy na oddzielnych itp. Nie mogę znaleźć tego posta, a mam problem, więc piszę. Gdybym coś nieudolnie wyszukał to proszę o usunięcie posta.

W lightroom są 3 miejsca gdzie zapisuje swoje ustawienia. Plik cache, standardowo na dysku C..../Adobe/CameraRaw/Cache, kolejny to katalog Lightroom z podglądami i dodatkowo można włączyć opcję zapisu plików .xmp przy każdym rawie. Chodzi mi teraz o to, że chcę w miarę optymalnie skonfigurować te ustawienia i zastanawiam się czy dać duuży cache np. 50GB czy włączyć pliki .xmp czy może jedno i drugie? Gdzie tak naprawdę Lightroom zapisuje ustawienia rawa? Chciałbym gdzieś mieć je zapisane żeby za jakiś czas nie obrabiać rawa od nowa.
    Jak usuwam pliki z cache i plik .xmp to po zamknięciu i ponownych otworzeniu lightrooma nadal są widoczne zmiany naniesiona na rawa. To czy w takim wypadku jest sens uruchamiać pliki xmp i zwiększać cache? Co to jest w ogóle ten cache? Czy on jest potrzebny tylko tu i teraz do pracy w trakcie jednego uruchomienia LR i po zamknięciu gdzieś indzie to zapisuje czy po ponownym otworzeniu LR ponownie korzysta z tych samych plików z cache? Czy mógłby to ktoś sensownie wyłożyć? No i jak wygląda kwestia rozmieszczenia tego wszystkiego na dyskach.

Ja posiadam dyski wewnętrzne 1x500GB (podzielony na 2 partycje 100gb i 400GB), 2x1TB i jeden zewnętrzny 3.5 cala 1TB.

Z góry serdeczne Bóg zapłać
    Nikon D997 Nikkor 10-500 f/0,7, SpeedLight SB 920 GT.

Domyślnie

Tez chetnie przeczytam taki howto lub faq w jezyku polskim.

Chetnie bym przeczytal tez o tym jak poradzic sobei kiedy 2 uzytkonikow lub wiecej, na 2 lub wiecej komputerach chca uzywac tej samej bazy LR. Da sie? Jak?

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dla mnie, ciągniecie przez LR, informacji o wszystkich wczytanych grafikach, to jedno wielkie nieporozumienie, które po jakimś czasie staje się zwyczajna kulą u nogi tego programu.

Niby jest na to lekarstwo i można cache wrzucić na SSD, co powinno dodać żwawości temu narzędziu, ale mówiąc szczerze są to tylko rozważania teoretyczne, bo nie korzystam na co dzień z LR.

C1 działa jeszcze pokrętniej i tworzy swoje podkatalogi wewnątrz katalogów z wczytywaną grafiką, co szybko daje efekty, w postaci znikania miejsca na dysku.

Tak więc mimo jego niedoskonałości wybieram CNX2, bo przynajmniej ten program kombinuje w sposób dla mnie bardziej zrozumiały.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Mi głownie chodzi o to żeby mi ktoś wyjaśnił po co jest ten katalog Cache i katalog z podglądami ligjtrooma. Bo xmp to rozumiem, że jest zapisałem ruchów suwaczkami przy wywoływaniu rawa w celu otworzenia rawa ze zmianami np. w PS. Nie kumam jednak tego Cache. Dokonuję zmiany w rawie, a LR w katalogu cache tworzy jakieś tam zapisy. Zamykam Lightrooma, usuwam cache i po otwarciu LR zmiany są nadal widoczne to po co mi ten gigantyczny (np. 50gb) cache. Czy nie wystarczy my ten standardowy 1gb?????

Domyślnie

faktycznie 50gb Ci zajmuje? W jakiej lokalizacji go masz? I ile w sumie masz zaimportlowanych fotek?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wyzwolenia Zobacz posta
    faktycznie 50gb Ci zajmuje? W jakiej lokalizacji go masz? I ile w sumie masz zaimportlowanych fotek?
    Nie, nie zajmuje mi jeszcze 50GB, bo mam ustawione na 2GB Czytam tylko po sieci jak przyspieszyć LR i piszą niektórzy, że zwiększyć Cache do 50GB. Ja się zastanawiam jaki jest sens i czy jest sens. Czy ten cache to nie jest czasem tylko pamięć podręczne do obróbki tu i teraz i jeżeli nie obrabiam pliku o jakiejś mega wielkości z jakiegoś kosmicznego skanera to czy powinno się dawać więcej. Bo może wtedy w tym cache sa tylko śmieci na który się już nie pracuje.

Domyślnie

moge napisac jak sam mam to zrobione. moze nie idealnie, ale wydajnosc mi sie na chwile obecna glownie o procek rozbija.

generalnie, sa trzy rozne informacje na nosnikach (dyskach twardych/SSD/plytach) z ktorych LR korzysta:
    1. plik katalogu i powiazane z nim pliki bazy danych
    2. repozytorium zdjec, ktore sa w katalogu(ach) indeksowane
    3. cache biezacy

trzeba pamietac, ze 3. to jest cache ogolny, nie powiazany z konkretnym katalogiem LR. natomiast z katalogiem
    zwiazane sa te pliki w punkcie 1. i tam tez sa zapisywane miniatury zdjec w konkretnym katalogu. to wlasnie te
    najbardziej rzutuja na wydajnosc LR.

teraz: najbardziej newralgiczny, wbrew pozorom, moze byc punkt 1. dlatego, ze chodzi tu o ogromna ilosc mniejszych plikow
    i to wbrew pozorom jest waskie gardlo, dlatego, ze wiekszosc uzytkownikow trzyma to na dyskach talerzowych. a te, w momencie
    kiedy w gre wchodzi duzo malych plikow, cierpia przeokrutnie na opoznieniach zwiazanych z pozycjonowaniem glowicy.

z 2. jest sprawa prosta - to sa przede wszystkim duze pliki (jesli robi sie w RAW-ach) i z reguly wykorzystywane masowo, tzn.
    nie pojedynczo. w ich przypadku optymalizowac trzeba przede wszystkim pod katem szybkiego odczytu +/- liniowego.

3. jest w sumie najmniej istotne. to sa pliki w miare duze i tez wykorzystywane raczej liniowo.

zalecane rozwiazanie:
    1. idealny jest dysk SSD i tu dobrze jest wziac cos odpowiednio duzego. u mnie ten katalog z przyleglosciami
    to 60GB, dysk mam 120GB (czyli tak naprawde 107 ) i powinien wystarczyc w perspektywie 2 lat.
    2. repo zdecydowanie na dysku talerzowym, wewnetrznym i tak naprawde w zupelnosci wystarczaja dyski
    typu Green (mniejsze predkosci obrotowe i zuzycie energii, a przy tym nizsza cena)
    jak rowniez, i tego absolutnie nie wolno zapominac, backupowane regularnie (nawet recznie) na inny nosnik,
    np. dysk USB. paranoicy robia to w nawet postaci dysku przywozonego raz w tygodniu do domu z pracy
    (badz odwrotnie ). a swiat, jak wiadomo, dzieli sie na tych, ktorzy nie sa paranoikami i na tych, ktorzy
    nie wyja z zalu po utracie kilku lat pracy

co jest wazne - zachowac odpowiedni zapas miejsca na dysku, na ktorym trzymane jest repozytorium.
    ja przy zmianach planuje sobie szacunkowo na jakies 2 lata wprzod i tak, zebym na koniec szacunkowo zostal
    z kolo 20% dysku wolnego, tak zeby nie "dobijac" sektorow i nie tracic wydajnosci przez pofragmentowane pliki.
    czyli jesli dzisiaj ma sie 500GB repozytorium fot i roczny obrot na poziomie np. 100 GB, plus liczy sie po drodze
    wymiane korpusu na jakis z wieksza iloscia Mpix, no to trzeba doliczyc moze 750~800GB, ze wspomnianym
    marginesem 1 TB.

3. cache tak naprawde jest wsio ryba. wazne, zeby to tez byl nosnik z odpowiednia iloscia wolnego miejsca.
    co do jego wielkosci - nie ma co przesadzac. nie jest to cache na obrobke, tylko na biezace wgladowki fot,
    ale nie musi byc nie wiadomo jak ogromny. inna kwestia, ze zeby LR dojechal do 50GB takiego cache'u
    (jesli mu sie nie ograniczy) to trzeba naprawde sie napracowac...

dobrym pomyslem jest tez trzymanie tych 3 bytow na osobnych fizycznie dyskach, zwlaszcza jesli w gre wchodza
    dyski talerzowe. w przeciwnym wypadku wydajnosc bedzie cierpiec przez pozycjonowanie glowic. szczegolnie
    w przypadku folderu, gdzie zapisany jest katalog LR. jesli ten katalog nie moze byc na dysku SSD, to mozna tez
    wykorzystac starszy dysk twardy o mniejszej pojemnosci (taki 200GB~320GB)...

Domyślnie

Akustyk, dzięki za wykład. Super. Trochę mi to rozjaśniło. Na pewno przyda się też innym.

Ja na obecną chwilę mam

1) Dysk 500GB podzielony na 100GB-W7 i reszta- jakieś pierdoły
    2) Dysk 500GB - Mam na nim ten katalog Lightroom gdzie jest "Lightroom Previews.lrdata" i "Backups" + katalog CACHE
    3) Dysk 2x1TB- Moje NEFy. Na jednym oryginały, a na drugim kopia.
    4) Dysk 1TB zewnętrzny - kopia pkt. 2.

Ps. Napisz mi jeszcze jak możesz do ile ograniczyć tego Cache. Nadal nie wiem czy pozostawić te 2GB czy dać więcej? On chyba jak zapcha miejsce wyznaczone to zaczyna nadpisywać od początku. Tak wiec po co niektórzy piszę o 50GB??
    Ps2. Czy jest sens trzymania wszystkich fotek w bibliotece LR? Począwszy od fotek rodzinnych po imprezy i inne dziwne fotki? Jak dla mnie jest to fajne rozwiązanie, bo dodając na bieżąco TAGi ma się łatwy dostęp to każdego zdjęcia jednak obawiam się, że po pewnym czasie zrobi mi się z pokoju mała serwerownia Jak wy to rozwiązujecie? Korzystacie z tego TAGowania czy zapodajecie bibliotekę obrabiacie i usuwacie?

Domyślnie

dalbym wiecej. u mnie bylo 10GB i zapakowany do fulla, takze mu zwiekszylem

Domyślnie

No ok, ale do czego on konkretnie służy? On ma się tak rozrastać razem z moimi fotkami? A jak go wyczyszczę to co się stanie? Zrobiłem Purge ostatnio i nie wiedzę żeby mi coś zginęło. O co chodzi z tym katalogiem? Napisałeś, że to są wglądówki fot. Ale co tracę jak czyszczę ten katalog? Ja nie widzę z LR żadnej zmiany. Wszystkie poprzednie foty są na swoim miejscu, podgląd jest, obróbka jest też zapisana, więc czego nie ma po wykonaniu opcji PURGE?
    Ostatnio edytowane przez Hamarama ; 03-07-2011 o 23:32

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów