Gdzieś kiedyś był watek o ustawieniach Lightrooma w celu optymalizacji pracy. Ktoś ładnie opisywał, na którym dysku co zapodać. Czy wszystko na jednym czy na oddzielnych itp. Nie mogę znaleźć tego posta, a mam problem, więc piszę. Gdybym coś nieudolnie wyszukał to proszę o usunięcie posta.
W lightroom są 3 miejsca gdzie zapisuje swoje ustawienia. Plik cache, standardowo na dysku C..../Adobe/CameraRaw/Cache, kolejny to katalog Lightroom z podglądami i dodatkowo można włączyć opcję zapisu plików .xmp przy każdym rawie. Chodzi mi teraz o to, że chcę w miarę optymalnie skonfigurować te ustawienia i zastanawiam się czy dać duuży cache np. 50GB czy włączyć pliki .xmp czy może jedno i drugie? Gdzie tak naprawdę Lightroom zapisuje ustawienia rawa? Chciałbym gdzieś mieć je zapisane żeby za jakiś czas nie obrabiać rawa od nowa.
Jak usuwam pliki z cache i plik .xmp to po zamknięciu i ponownych otworzeniu lightrooma nadal są widoczne zmiany naniesiona na rawa. To czy w takim wypadku jest sens uruchamiać pliki xmp i zwiększać cache? Co to jest w ogóle ten cache? Czy on jest potrzebny tylko tu i teraz do pracy w trakcie jednego uruchomienia LR i po zamknięciu gdzieś indzie to zapisuje czy po ponownym otworzeniu LR ponownie korzysta z tych samych plików z cache? Czy mógłby to ktoś sensownie wyłożyć? No i jak wygląda kwestia rozmieszczenia tego wszystkiego na dyskach.
Ja posiadam dyski wewnętrzne 1x500GB (podzielony na 2 partycje 100gb i 400GB), 2x1TB i jeden zewnętrzny 3.5 cala 1TB.
Z góry serdeczne Bóg zapłać![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami