Niestety nie. Musiałbym na nowo składać całego pająka :P
A żeby podłączyć go do PC co ma SATA to musiałbym mieć przejściówki co zostawiłem w akademiku :/
Szukaj
Niestety nie. Musiałbym na nowo składać całego pająka :P
A żeby podłączyć go do PC co ma SATA to musiałbym mieć przejściówki co zostawiłem w akademiku :/
Jaki to dysk - ten sprawny? Na dysku powinna być naklejka, na której będziesz miał opisane ustawienia zworek.
Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.
Jest to seagate. Wiem, że są opisane zworki bo trochę się na tym znam ale pierwszy raz w takiej sytuacji się znalazłem więc napisałem temat.
A jak wybierzesz za pomocą zworek cable select, to też komp nie odpala?
Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.
Jak stary jest to komputer?jaka płyta?
Jeżeli udało się zainstalować system z napędu CD/DVD to może występować konflikt z dyskiem.Sprawdź czy możliwe jest uruchomienie kompa z płyty instalacyjnej,jeżeli tak,
Odepnij taśmę od napędu optycznego -sprawdź czy można uruchomić kompa jeżeli tak to
ustaw zwory na MASTER w HDD i CD/DVD podepnij na końcu taśm HDD do IDE0 napęd optyczny do IDE1 powinno zadziałać.(możliwe oznaczenie IDE1,IDE2)
(Na starych płytach miało znaczenie jak są podpięte napędy)
Nikon, Nikkor i SaBinka
Komputer ma coś ok 10-ciu lat. Taki stary to jeszcze nie jest.
Płytę mi ciężko określić jaka to jest.
Ustawienie zworek na CS nic nie daje.
Przypatrzyłem się komunikatowi jaki wyświetla bios: "Detecting IDE drivers...". Sądzę, że drugi dysk też jest padnięty i jedynie łapało go chwilę gdy system instalowałem (co i tak szło z wielkim trudem bo bardzo długo i dodatkowo instalator się zaciął dwa razy podczas instalacji - nie podczas kopiowania plików więc nie jest to wina płytki).
A nie możesz sprawdzić tych dysków z poziomu jakiegoś LiveCD, np. Hirens BootCD?
Medice, cura te ipsum.
A jak ma odpalić linuxa z płyty jak bios nie wyszukuje dysku? Podepnij jeden dysk do jednej taśmy i wszystkie inne napędy odłącz. Dysk ma być ustawiony na master. Jak bios go nie wykryje, to coś jest z nim nie tak. Potem tak samo podłącz drugi dysk i sprawdź.
Samsung nie działa na 100%. Seagate raz mi zadziałał podczas instalacji systemu i potem jak odpaliłem już też coś z nim nie tak. Podpinałem tylko jeden dysk i nic innego i nie wykrywa.
Skontaktuj się z nami