Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Domyślnie

Niestety nie. Musiałbym na nowo składać całego pająka :P
    A żeby podłączyć go do PC co ma SATA to musiałbym mieć przejściówki co zostawiłem w akademiku :/
    D70 + N18-105VR + N35/1.8G + SB-600
    Helios 44M-7/2 + Jupiter 135/3.5

Domyślnie

Jaki to dysk - ten sprawny? Na dysku powinna być naklejka, na której będziesz miał opisane ustawienia zworek.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

Jest to seagate. Wiem, że są opisane zworki bo trochę się na tym znam ale pierwszy raz w takiej sytuacji się znalazłem więc napisałem temat.

Domyślnie

A jak wybierzesz za pomocą zworek cable select, to też komp nie odpala?
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

Jak stary jest to komputer?jaka płyta?
    Jeżeli udało się zainstalować system z napędu CD/DVD to może występować konflikt z dyskiem.Sprawdź czy możliwe jest uruchomienie kompa z płyty instalacyjnej,jeżeli tak,
    Odepnij taśmę od napędu optycznego -sprawdź czy można uruchomić kompa jeżeli tak to
    ustaw zwory na MASTER w HDD i CD/DVD podepnij na końcu taśm HDD do IDE0 napęd optyczny do IDE1 powinno zadziałać.(możliwe oznaczenie IDE1,IDE2)
    (Na starych płytach miało znaczenie jak są podpięte napędy)
    Nikon, Nikkor i SaBinka

Domyślnie

Komputer ma coś ok 10-ciu lat. Taki stary to jeszcze nie jest.
    Płytę mi ciężko określić jaka to jest.
    Ustawienie zworek na CS nic nie daje.
    Przypatrzyłem się komunikatowi jaki wyświetla bios: "Detecting IDE drivers...". Sądzę, że drugi dysk też jest padnięty i jedynie łapało go chwilę gdy system instalowałem (co i tak szło z wielkim trudem bo bardzo długo i dodatkowo instalator się zaciął dwa razy podczas instalacji - nie podczas kopiowania plików więc nie jest to wina płytki).

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A nie możesz sprawdzić tych dysków z poziomu jakiegoś LiveCD, np. Hirens BootCD?
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    A nie możesz sprawdzić tych dysków z poziomu jakiegoś LiveCD, np. Hirens BootCD?
    Nic nie mam niestety :/
    Sklepy już zamknięte aby płytkę kupić a linuxa gdzieś posiałem :/

Domyślnie

A jak ma odpalić linuxa z płyty jak bios nie wyszukuje dysku? Podepnij jeden dysk do jednej taśmy i wszystkie inne napędy odłącz. Dysk ma być ustawiony na master. Jak bios go nie wykryje, to coś jest z nim nie tak. Potem tak samo podłącz drugi dysk i sprawdź.

Domyślnie

Samsung nie działa na 100%. Seagate raz mi zadziałał podczas instalacji systemu i potem jak odpaliłem już też coś z nim nie tak. Podpinałem tylko jeden dysk i nic innego i nie wykrywa.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów