RAWy też strzela w 4800x3200?
Szukaj
RAWy też strzela w 4800x3200?
Śmieje się, ktoś kiedyś przekonywał mnie, że D7100 robi wyłącznie fotografie 6000x4000)
Ludzie, zastanówcie się, a nie młóćcie plewy. Jak aparat bez zmiany długości ogniskowej obiektywu może na całej matrycy, raz robić szersze, a raz węższe ujęcie? Gdyby takie cudo było możliwe, to po co komu obiektywy o różnej ogniskowej? Oznaczało by to również, że dotychczasowe prawa optyki to jedna wielka pomyłka.
Przecież wcześniej już napisano, że w opcji crop x1.3 DX obraz jest odpowiednim (w tym przypadku węższym) wycinkiem z matrycy...
Crop bardzo przyjade się przy filmowaniu. Gdy nie mamy pod ręką dłuższego obiektywu, to 1.3 daje radę.
Crop wbudowany w body jest spoko, ale... to samo możemy zrobić w postprocesie... I chyba dokładniej. Oczywiście mam na myśli foto a nie video.
No wlasnie, jeśli "postprocesujesz". Czasami sekundy są na wagę złota i material trzeba oddać od razu po meczu.
Też dlatego napisałem, że jest spoko. Nie ma czasu- używamy cropa w body, jest czas- kadrujemy w postprocesie. Druga opcja będzie lepsza- nie dość, że wykadrujemy na spokojnie, w dodatku poprawimy foto jeśli cykamy nef'y. Ale nie neguję użycia wbudowanego cropa- wierzę, że potrafi "uratować życie"Swoją drogą- przy takim sprzęcie chyba już zdecydowana większość "postprocesuje"...
Nie wszystkie zalety można uzyskać w postprocesie. Wcześniej koledzy wymienili większość zalet cropa w bodu. Przypomnę:
- pliki zajmują mniej miejsca na karcie,
- punkty AF są co prawda w tych samych miejscach ale w trybie x1.3 zajmują one powierzchnię prawie całej klatki co może niektórym odpowiadać,
- można fotografować z większej odległości (ważne w makro),
- można uzyskać większą głębię ostrości bez mocniejszego przymykania przysłony.
W postprocesie można tylko wyciąć odpowiedni obszar a powyższe to zalety cropa w body.
Skontaktuj się z nami