Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Prl a.d. 2014

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

hehehe

Najpierw odpowiem fanowi911 Powiem tak, oceniać jak najbardziej trzeba, ale wydaje mi się, że ocena pod kątem post-procesu jak w cyfrze czegoś co takowego nie ma w sobie jest mocno chybiona. To nie efekt Lightrooma, czy szopa, a po prostu chemoli od procesu c41, własności użytego filmu i ustawień w puszcze. Tutaj było ISO 200, f/8 i ogniskowa 50 mm, tryb manualny. Ja w foty z analoga na kompie nie ingeruję i nie mam zamiaru, dostaję skan z labu, zmniejszam, dodaję watermark i na tym koniec "post-procesu". Od gmerania mam rawy z nikona, skany negatywów zostawiam nietknięte. Taka filozofia, może błędna, ale jej mam zamiar się trzymać Wystaw nie będę organizował bo za artystę się nie uważam i nigdy nim nie będę, robię fotki dla zabawy, a że się jednym podoba, a innym nie to tylko mnie cieszy. fan911, nie żartuj sobie, że jest napięta atmosfera

nigel, no ja dość dobrze znam to osiedle, bo tam się urodziłem Dorzucam dwie foty w linkach, ale to już nie ten dział, także tylko sentymentalnie 1. https://www.flickr.com/photos/skrzyp...i/14038024626/ 2. https://www.flickr.com/photos/skrzyp...n/photostream/
    |D700|D90|50 f/1.8|35 f/1.8|18-105 f/3.5-5.6|70-210 f/4-5.6|58 f/2|
    |OM-2 SP|OM-4|50 f/1.8|35 f/2.8|
    |flickr|Blogger|

Domyślnie

Pes - no przecież miałeś swoje fotki w gazetach itd... więc nie mów, że wystawy to nie dla Ciebie ja uważam, że to raczej kwestia czasu i szczerze tego życzę

Co do analogowej "filozofii" wypowiadał się dalej nie będę... Samo skanowanie jest już obróbką cyfrową, która pewnie już jakoś zaburza kolory, itd... Ale to już temat na długi jesienny wieczór przy piwie.

PS: dużo bym dał, żeby przyfocić tą Limonkę, jak sobie śmigała po niebie... Mogli trochę zostawić tego w stanie latającym, dla potomnych.

Domyślnie

Ja tylko przypomnę tym, którzy nei pamiętają, albo powiem tym, którzy tego nie robili - że obróbka za czasów analogowych była tak samo skomplikowana jak dziś a czasem nawet bardziej, przy okazji była dużo trudniejsza, bo odpadało bezmyślne ruszanie suwaczkami tam i z powrotem... Trzeba było najpierw precyzyjnie wiedzieć do czego się dąży, a potem to mozolnie wykonać w szeregu czasem dość skomplikowanych procesów.

Co do obróbki - wystarczy choćby spojrzeć na ikonki narzędzi w PS, które po prostu ilustrują analogowe narzędzia: burn, dodge czy sponge, itd. Levelsy, krzywe, saturacja czy filtrowanie kolorów to nei jest bynajmniej wynalazek cyfrowy. Maski, czy choćby filtr kołowy, którzy pojawił się w dopiero w piątej wersji LR istniały już w dagerotypach 200 lat temu (słownie dwieście, nie dwadzieścia).

Cała bogata nauka o chemii fotograficznej, to potężna działka postprocesu, nie mówiąc o tym, że wystarczyło obniżyć temperaturę jednego roztworu o półtora, dwa stopnie stopnie, a w innym zmienić stężenie i czas kąpieli żeby uzyskać krańcowo inny efekt finalny.

Jeśli komuś się wydaje, że to co zrobione na filmie jest jakimś niezmiennym wzorcem i czymś stałym oraz nie podlegającym obróbce - to niestety tkwi w straszliwym błędzie.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Zakładać można sobie wszystko. Także to, że skaner idealnie oddał kolory kontrast i ostrość
    Fuji

Domyślnie

Napisałem że zakładam że skan z negatywu, bo można skanować odbitkę i do niej podciągnąć to co wypluje skaner. Mając tylko negatyw ciężko do czegokolwiek porównać efekt skanowania.

Zakładać że skaner idealnie oddał kolory kontrast i ostrość, to można chyba tylko bedąc teoretykiem.
    Völkchlor

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pastwisko Zobacz posta
    Zakładać że skaner idealnie oddał kolory kontrast i ostrość, to można chyba tylko bedąc teoretykiem.
    Niech Ci będzie.
    Fuji

Domyślnie

Tak, to skan z negatywu.
    |D700|D90|50 f/1.8|35 f/1.8|18-105 f/3.5-5.6|70-210 f/4-5.6|58 f/2|
    |OM-2 SP|OM-4|50 f/1.8|35 f/2.8|
    |flickr|Blogger|

Domyślnie

Dla mnie zdjęcie zgodne z tytułem - miało być po PRL-owski i tak właśnie jest...
    Nikon

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów