Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Domyślnie Nikkor AF 85mm 1.8D a 105 F2D DC...

Witam!
    po uprzednim przeanalizowaniu forum i nie znalezieniu satysfakcjonujacej odpowiedzi....

Potrzebuje obiektywu do portretow, slubow, stoje przed wyborem
    Nikkor AF 85mm 1.8D a 105 F2D DC ktory wybrac??
    a moze taki zoom Nikkor AF 24-85 2.8-4D

bylbym wdzieczny za odp

Domyślnie Re: Nikkor AF 85mm 1.8D a 105 F2D DC...

Cytat Zamieszczone przez BUBYPL
    Witam!
    po uprzednim przeanalizowaniu forum i nie znalezieniu satysfakcjonujacej odpowiedzi....
    Bo nie ma jednoznacznej odpowiedzi.

Potrzebuje obiektywu do portretow, slubow, stoje przed wyborem
    Nikkor AF 85mm 1.8D a 105 F2D DC ktory wybrac??
    To Ty powinienes wiedziec co chcesz uzyskac. Jak masz czas na zabawe to pewnie ze 105/2 DC. Jakbym mial wybierac z tych dwoch to 105/2 DC. Poczytaj teksty Starego Wiarusa na pl.rec.foto.

a moze taki zoom Nikkor AF 24-85 2.8-4D
    Zakres super ale nie to szklo, jak juz to AF-S 24-85/3.5-4.5 G, lepszy od poprzednika i tak przy slubach bedziesz focil przy przyslonie 5.6 czasem 8, zadko kiedy zejdziesz ponizej 4.

Domyślnie

Buby, wciaz sie krecisz kolo dziwnych zakresow ogniskowych jak na te robote. Z doswiadczenia wiem ze 85 nie przypialem ani razu na typowej robocie slubnej. Pewnie tak samo byloby ze 105-ka. Pokrec sie kolo kilku tematow ktorych ostatnio sporo i zastanow sie nad jasnym, w miare krotkim zoomie ze stalym swiatlem 2.8 Masz juz spory wybor, jest Tokina, Tamron, szeroka Sigma 18-50. Jest w czym wybrac. Szkla o ktorych piszesz pewnie Ci sie przydadza ale niekoniecznie na takiej imprezie.

Oczywiscie moim skromnym zdaniem.

sv
    Gość

Domyślnie

Admin, to co dla ciebie jest dziwne, dla innych już może byc jak najbardziej ok.
    85 mm to swietna ogniskowa, ktora doskonale nadaje sie do fotografi slubnej jako uzupelnienie szerokiego kata. idalna do kosciola (portrety mlodych i gosci, zabawy z mala go), niezbedna w plenerach.

Dla twojej informacji moze jeszcze dodam, ze np Korea jest chyba najwiekszym odbiorca objektywu 200/1,8 canona, a kupuja go wlasnie fotografowie slubni.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven
    Dla twojej informacji moze jeszcze dodam, ze np Korea jest chyba najwiekszym odbiorca objektywu 200/1,8 canona, a kupuja go wlasnie fotografowie slubni.
    Ale tam ludzie sa znacznie mniejsi, moze u nas sie nie sprawdzic

sv
    Gość

Domyślnie

masz rację, ale mimo, ze u nas ludzie sa slusznego wzrostu, wielokrotnie zdazalo mi sie na plenerach slubnych uzywac zooma 70-200 na dlugim koncu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven
    masz rację, ale mimo, ze u nas ludzie sa slusznego wzrostu, wielokrotnie zdazalo mi sie na plenerach slubnych uzywac zooma 70-200 na dlugim koncu
    na drzewie siedziałeś, czy z balkonu robiłeś?

Domyślnie

na drzewie siedziałeś, czy z balkonu robiłeś?
    To jest jak najbardziej uzyteczna ogniskowa, zwlaszcze kiedy chcemy pozbyc sie tla za obiektem, dluga ogniskowa spisuje sie swietnie. A i 85 bardzo czesto na slubach uzywam, w kosciele tez.
    Pozdrawiam Karol

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gamling
    A i 85 bardzo czesto na slubach uzywam, w kosciele tez.
    A bo wy tam panie to macie kościoły z hangarów lotniczych
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Dla mnie obiektyw 85 mm jest idealnym portretowym obiektywem nawet jesli nikon wprowadzi pelny obrazek to i tak nim pozostanie ma to cos w sobie moj zakup 85 mm uwazam za jeden najtrafniejszych. Moge robic tym obiektywem zdjecia az do bolu i sprawdzal sie w supelnie wielu sytuacjach ... posiadam obiektyw 85 mm bez D i wydaje mi sie nieco lepszy od swojego mlodszego brata. Co do drugiego obiektywu jaki wymieniasz nie jestem nic w stanie powiedziec poniewa nie uzywalem, a 85 mm w zupelnosci mi wystarcza.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów