Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Domyślnie D800e - banding mimo serwisu.

Witajcie,

przeszukałam forum pod kątem bandingu, postanowiłam mimo wszystko napisać swój temat.

Od jakiegoś czasu mam ogromny problem z Nikonem D800e. Bandinguje praktycznie każdy gradient który się znajduje na tle, co przyprawia mnie o białą gorączkę i już sama nie wiem, czy to z kompem jest problem, źle ustawionym czymkolwiek, czy po prostu aparat ma problem?

Poniżej przedstawiam zdjęcie pomniejszone, na którym dokładnie widać problem. Owa Pani na zdjęciu rzecz jasna zblurowana, gdyż to klientka, więc sami wiecie. Ale co potrzeba, to widać.

Przeszukiwałam neta, szukałam, szukałam i.. chyba oblałam egzamin z poradności, bo NIC mi nie pomogło.

W którymś wątku pisałam, że puszka leci do UK, już wróciła, i mimo, że nakreśliłam im problem - nic z tym nie zrobili. Dlatego chyba ja coś robię nie tak o.O"

Od razu wielkie dzięki za każde zainteresowanie i ewentualną pomoc w temacie, gdyż spędza mi to sen z powiek i poważnie zastanawiam się nad sprzedażą puszeczki :<

Domyślnie

Wybacz, ale tam nie ma śladu po bandingu z winy aparatu.

Jaki masz monitor i jak podłączony do komputera ??
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Monitor starutki i biedniutki -> SyncMaster 2243 LNX podłączony przez taki kabel http://sklep.rms.pl/img/product_medi..._lind_8579.jpg z przejściówką na wejście do karty graficznej DVI (komp nowy, sprzed roku, monitor sprzed 5-6 lat)

Zastanawiałam się, czy to przypadkiem nie wina monitora, ale wiecie jak człowiek myśli "przecież zawsze było ok!". Ale problem pojawił się stosunkowo niedawno, więc może faktycznie staruszek już nie domaga?

Domyślnie

To zawsze będziesz mieć taki banding i jest to twój monitor. Mając 8 bitowy zwykły monitor nie oczekuj, ze będziesz mieć wyświetlane gładkie przejścia między kolorami...

Nawet nowy monitor nie wiele zmieni, jeśli nie będzie on porządny, a najlepiej 10 bitowy podłączony przez DisplayPort.

Ale nawet najlepszy monitor nie zmieni Ci tego, że u innych nadal będzie się tak samo wszystko wyświetlało - wystarczy, że zapiszesz zdjęcia do JPEG, który ma tylko 8b i już zaczną wychodzić braki w przestrzeni do zapisania płynnych przejść w kolorach.

Edit:
    A... i dochodzi jeszcze kwestia samego wywołania zdjęć - jak za mocno podciągasz zdjęcia, to nawet i 10b monitor będzie Ci pokazywał takie artefakty - zdjęcia mają ograniczoną ilość informacji i nie można ich rozciągać w nieskończoność.
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 27-04-2014 o 23:15
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

To bardzo logiczne co piszesz, dzięki wielkie. Po tym jak powiedziałeś, że nie widzisz na pow. zdjęciu bandingu, zaczęłam wypytywać znajomych czy też nie widzą i.. nie widzą.

Pozostaje mi kupno Eizo na którego już się czaiłam ostatnio. Przeszukam wątek i sprawdzę, który Eizo będzie naj..

Dziękuję Ci za pomoc (:

Domyślnie

Nie musi być zaraz Eizo... poczytaj dobrze i uważnie.
    D700+Grip
    N28 1,8G | N50/1,8D | N85/1,8D | SB 700

D5200+18-55

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alinell Zobacz posta
    ..Poniżej przedstawiam zdjęcie pomniejszone, na którym dokładnie widać problem.
    Zastanów się jakim cudem banding mógłby być widoczny na miniaturze zdjęcia? Widać go na powiększeniach 100-200%. W dodatku jeśli zdjęcie jest zblurowane - to zamazuje banding.
    To wskazuje, że masz problem z wyświetlaniem. Jest jedno ale. Jesli to wina monitora, to takie wady wyświetlania masz przy wszystkich zdjęciach, z poprzednich aparatów też. A to byś chyba wyłapała wcześniej.
    Całkiem możlwe, że ty masz coś innego niż piszesz, że masz, tylko nie wiesz jak to nazwać.
    Może masz morę? Ale ją też widać na powiększeniach, a nie na miniaturze.
    Wstaw tutaj fragmencik zdjęcia, crop 100%, bez żadnego blura oczywiście.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

To chyba jakaś prowokacja, bo raz że przewód analogowy, dwa że 8-bitowy wyświetlacz Szajsung...

Domyślnie

Ja widzę nawet na miniaturce problem, więc pewnie to problem z monitorem. Widzę problem dopiero teraz, a monitor ma już z 5-6 lat, więc domyślam się, że z czasem, po X przeprowadzkach po prostu już zaczął niedomagać. Dodatkowo widzę często takie poziome paski, których nawet zmiana kabla nie wykorzeniła.

http://i.imgur.com/Xuoid1n.jpg
    Ostatnio edytowane przez Alinell ; 28-04-2014 o 13:07

Domyślnie

Monitor, ustawienia grafiki (paleta - ile kolorów?) albo tego typu problem. Aparat masz OK.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów