Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Domyślnie program do obrobki NEF - porady

Witam Serdecznie

mam nadzieje, ze trafilem w dobre miejsce.

Postaram sie w skrocie opisac swoj problem.

Srednio 2 razy w roku korzystam z aparatu i wykonuje lacznie z 2000 zdjec. Pliki raw z Nikona D80 do tej pory obrabialem w PS CS3 Camera Raw, ktory zakupilem kiedys na korzystnych warunkach. Problem pojawia sie na tym, iz w camera raw za kazdym razem musze na nowo ustawic balans bieli, gdyz informacje z aparatu nie zostaja wczytane przez ten program. Pobralem wersje probna Nikon Capture NX - program ten "rozpoznaje" balans bieli ustawiony przez aparat. Program ten dziala u mnie jednak mega wolno (mam sredniej klasy komputer). Przelaczanie zdjec trwa dlugo...tak, ze nie da sie normalnie pracowac. Cena 200 euro jest tez dla mnie za wysoka.

W skrocie: szukam programu do obrobki zdjec w formacie NEF z nikona d80. program ten musi rozpoznawac balans bieli i ustawiania aparatu w chwili robienia zdjecia, tak bym nie musial tego ustawiac ponownie. Moje edycje to z reguly tylko kadr, korekta balansu bieli, poziomy oraz kontrast. Czy znajde jakis rozsadny program w cenie do 100 euro?

Z gory dziekuje za pomoc.

Pozdrawiam, rzysiek

Domyślnie

Przetestuj betę nowego Capture NX-D: http://beta.nikonimglib.com/

Rewelacyjnej szybkości nie ma, ale może będzie działać u Ciebie trochę szybciej niź NX2?

Edycja: Aha, beta jest darmowa, finalna wersja też podobno taka ma być. To jest następca Capture NX2, więc to oficjalny program od Nikona do wywoływania RAWów.

Domyślnie

Sprawdzałeś darmowy Nikon ViewNX? Ma trochę mniej funkcji niż CameraNX, ale chyba działa trochę szybciej i powinien wystarczyć do Twoich potrzeb.
    D7100 + S10-20 + N18-105 VR + N50/1.8D + N70-200/4 VR + T100/2.8 + SB-800
    Strona domowa Galeria dofsimulator.net

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysiak84 Zobacz posta
    Problem pojawia sie na tym, iz w camera raw za kazdym razem musze na nowo ustawic balans bieli, gdyz informacje z aparatu nie zostaja wczytane przez ten program.
    A w opcjach CR masz zaznaczone, by czytał ustawienia ze zdjęć a nie z ustawień domyślnych programu?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikoniarzd3100 Zobacz posta
    A w opcjach CR masz zaznaczone, by czytał ustawienia ze zdjęć a nie z ustawień domyślnych programu?
    gdzie znajde te opcje?

Domyślnie

Nie wiem jak w CS3. W CS6 jest to nad suwakami, obok napisu "podstawowe".

Edit: No chyba, że nie o to się rozchodzi. W każdym razie CR w CS6 czyta bez problemu balans bieli zarówno z D300 jak i z D3100...
    Ostatnio edytowane przez nikoniarz ; 27-04-2014 o 22:48

Domyślnie

Jeśli chodzi o czytanie balansu bieli, to jest to chyba w każdym programie do obróbki RAWów.
    Natomiast wszystkie inne ustawienia, tylko i wyłącznie w oprogramowaniu Nikona - ViewNX, ViewNX 2, Capture NX, NX 2, Capture NX-D. Żadne inne programy ich nie czytają.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikoniarzd3100 Zobacz posta
    Nie wiem jak w CS3. W CS6 jest to nad suwakami, obok napisu "podstawowe".

Edit: No chyba, że nie o to się rozchodzi. W każdym razie CR w CS6 czyta bez problemu balans bieli zarówno z D300 jak i z D3100...
    ahhh tak, to ustawiania znam - niestety jak to przestawie to zdjecie z reguly wyglada baznadziejnie i znacznie gorzej niz jpeg zapisany na karcie (robie zdjecia jakos RAW+JPEG)

Domyślnie

ahhh tak, to ustawiania znam - niestety jak to przestawie to zdjecie z reguly wyglada baznadziejnie i znacznie gorzej niz jpeg zapisany na karcie (robie zdjecia jakos RAW+JPEG)
    ACR nigdy nie pokaże zdjęcia nawet podobnie jak to co pokazuje aparat, czy jak wygląda JPEG, bo korzysta z własngo profilu, który bardzo różni się od profili Nikona.
    Na profile podobne do tych z aparatu musisz przełączyć sam.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

No to jedynym rozwiazaniem jest wspomniany soft Nikona, wszystkie NXy

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów