Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Nikon D60

Domyślnie Nikon D60

Właśnie zakupiłam na allegro Nikon D60, za 2dni będę miała lecz nie do tego zdążam. Z związku z tym ze nie miałam swojej własnej lustrzanki tylko cykałam na kolegi puszce (Nikon D3100) , proszę o porady aby zdjęcie było ładne. Znacie fajne programy do przerabiania zdjęc, kadrowania? (raczej nie PhotoShop po zajmuje troszkę miejsca na kompie) Chcę aby zdjęcie było żywe. Łatwo sie nauczyć cykać ładne fotki? A i czy do sprawdzania przebiegu dobra jest stronka http://www.camerashuttercount.com ? Pochwalcie sie swoimi fotkami Nikonem D60 (18-55), może sie ktoś znajdzie Liczę na pomoc :>

Domyślnie

Aby "zrobić" ładne zdjęcie, to przede wszystkim trzeba zrobić dobre zdjęcie. Z kiepskiego zdjęcia nawet Photoshop cuda nie zrobi.
    Rady - przeczytać kilka książek, poradników (np. SzerokiKadr.pl), itp. Nauczyć się podstaw fotografii.

A co do programów do obróbki - albo dobry i dużo zajmujący, albo badziewny i mało zajmujący.
    Photoscape należy do tych prostych i mało zajmujących.
    Dobre programy do obróbki - Adobe Photoshop Elements, Photoshop CS, Photoshop CC, Adobe Photoshop Lightroom, Corel Photo-Paint, GIMP.

A zdjęciami nie ma się co chwalić - aparat nie ma większego znaczenia, ważne jest to czy umie się go wykorzystać.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Fotki z D60 masz tutaj: KLIK
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

ja użyłem takiego http://www.nikonshuttercount.com jak kupowałem d90
    ale tamtym też da radę sprawdzić oczywiście
    z50 -

Domyślnie

Jak masz talent to pójdzie łatwo, jak nie to gorzej

Oszczędny w słowach Awatar puszosław
    Miasto
    okolice Wrocławia

Domyślnie

Pierwsze czego sie musisz nauczyc to to ze aparat jest tylko narzędziem. W dobrych rękach potrafi działac cuda. Wystarczy popatrzec na link ktory podrzucil kolega zgera. By robić dobre zdjecia czytaj potem aparat w dłoń i pstrykasz. I prób przed tobą wiele więc nie zniechecaj sie za szybko

Wybazgrane z telefonu
    Puszka i jakieś klamoty montowane przed matrycą.

Zdjęcie rodzi się w twojej głowie przed naciśnięciem spustu migawki, a sprzęt jest narzędziem by to zarejestrować

Domyślnie

By się nauczyć fotografować od zera, warto by poszukać książek o kadrowaniu i ekspozycji, a potem eksperymentować.
    Nie ma się co zrażać początkowymi efektami, tylko szukać.
    Jak chcesz czegoś online to możesz poszperać na http://www.szerokikadr.pl/

Domyślnie

Niestety, nie ma prostej odpowiedzi na trudne (i przekrojowe) pytanie...
    Książki, obserwacje galerii i lata własnej praktyki.
    Na skróty może tylko geniusz, ale może nie trafić na swój czas
    tedd
    D cośtam + stos szkła, metalu i innego badziewia
    www.fotopodhale.net

Domyślnie

Do prostej obróbki zdjęć polecam nikonowskiego, darmowego View NX2 lub Capture NX-D.

Uprawnienia umieszczania postów