Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Bez sieci.

Domyślnie Bez sieci.

Zapraszam.

1.

2.

Nie wiem, co napisać.

Domyślnie

Temat zdjęć fajny, ale zalecam poczytać trochę o głębi ostrości, warto dowiedzieć się co to jest głębia hiperfokalna. Dzięki głębi tzw. hiperfokalnej można uzyskać ostrość od pierwszego planu do nieskończoności. Jak widać szczególnie 1 zdjęcie razi nieostrym ogrodzeniem na pierwszym planie. Dodatkowo trochę krzywo.

Domyślnie

Czytałem. Nieostrości były zamierzone i miały zwracać uwagę na elementy związane z tytułem.
    Nie wiem, co napisać.

Domyślnie

Wg mnie 2 o wiele lepsza - chatka ma więcej "oddechu" w porównaniu z 1 gdzie dusi się w kadrze.
    Na 1 dolna 1/3 kadru wg mnie nic nie wnosi a linia trawy położona wzdłuż linii płot-ściana ze względu na swoją jasność odciąga wzrok od tematu.
    Układ pionowy mi niezbyt pasuje, a jeśli już to zrobiłbym 3 kroki w lewo i obrócił się w prawo aby złapać prawy koniec chatki i pokazać trochę omszałego płotka.
    2 ładna - pozdrawiam
    Wysłane z mojego Commodore C-64

Domyślnie

Cenne uwagi. Dzięki mishaT.
    Nie wiem, co napisać.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PiciuD300 Zobacz posta
    Czytałem. Nieostrości były zamierzone i miały zwracać uwagę na elementy związane z tytułem.
    Osiągnąłeś dokładnie odwrotny efekt. Tej nieostrości jest zdecydowanie za mało i przez to zwraca uwagę, to że jest na pierwszym planie też nie pomaga..
    Völkchlor

Domyślnie

2 zdecydowanie lepsza.
    Na pierwszym razi ten dół kadru a w sumie ten płot i dość dziwnie ucięta chatka z prawej.
    Obróbka pachnie mi lekkim ha de erem ale może to efekt zamierzony (zwłaszcza jedynka)
    D5100 / S17-50 F2.8 /Metz52

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jd-soft Zobacz posta
    Temat zdjęć fajny, ale zalecam poczytać trochę o głębi ostrości, warto dowiedzieć się co to jest głębia hiperfokalna. Dzięki głębi tzw. hiperfokalnej można uzyskać ostrość od pierwszego planu do nieskończoności. Jak widać szczególnie 1 zdjęcie razi nieostrym ogrodzeniem na pierwszym planie. Dodatkowo trochę krzywo.
    Nie ma czegos takiego jak glebia hiperfokalna, jest odleglosc hiperfokalna...

Jedynka za ciasno, nieostrosc bardzo przeszkadza.
    Dwojka troche lepsza, przynajmniej kadrowo ale nieostrosc nie pomaga... Brakuje mi wiekszej ilosci zdjec, zeby opowiedziec jakas historyjke. W obu fotach wieje plastikiem od nieba.

Domyślnie

Dobre światło tworzy ciekawy klimat. Moim zdaniem nieostrość nie przeszkadza, nawet wolałbym, żeby w tle (100 m dalej też była duża). Zielona folia jest jedynym elementem odciągającym uwagę.
    aparat i dużo światła | Mój Blogasek | Portfolio

Uprawnienia umieszczania postów