Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: D70s vs. D2H

Domyślnie

Z tego co pokazałeś widać, że to zupełnie inny typ szumów - trzeba też rozróżnić szum od ziarna. Dalej uważam, że LBCAST jest rewelacją!
    W D2X znalazłem również ogromną wadę - przy robieniu zdjęć NEF + średni JPG karta 1 GB wystarcza na ok. 50 zdjęć ;( To straszne!
    Pzdr
    lenek

Domyślnie

W matrycy przeca nie ma ziarna - jest tylko szum bardziej lub mniej zbliżony charakterem do ziarna fotograficznego. Można dyskutować który szum ładniejszy - z D2h czy z D70, ale programy pomiarowe wykazują że ten z D2h ma minimalnie wyższy poziom, a jak widać na pow. zestawieniu w przypadku D2h poziom szumu rozkłada sie po kanałach nierównomiernie, przez co szum staje sie kolorowy, co znacznie trudniej usunąć.

Wielkie pliki RAW są wg mnie jednym z powodów, dla których firma Nikon rozsądnie produkuje model D2h - jak dowodziłem wcześniej, nie do wszystkiego potrzebna jest koszmarnie wysoka rozdzielczość!

Domyślnie

.. kolejna wada... z aparatem pownni od razu sprzedawać RAM do komputara po 512 to troszkę mało aby bawić się NEFami ;(
    Pzdr
    lenek

Domyślnie

Dam ci dobrą rade - nie kupuj 1GB RAMu, tylko szarpnij sie i od razu kup sobie 2GB. Ten cholerny NC to najbardziej pamieciożerna bestia na świecie, nie ma takiej ilości pamieci, której by nie zeżarł...

Domyślnie

Tak sobie czytam ten wątek i w pewnym momencie musiałem sprawdzić czy dalej jestem na forum nikona czy może przełączyłem się na forum motoryzacyjne. Pytanie powinno zabrzmieć czy można porównywać te dwa aparaty. Przecież są one przeznaczone dla zupełnie innych odbiorców. Są (teraz wskujemy na formum sportowe) zawody orgranizowane np przez orgranizację PRIDE (Nastula ostanio nawet walczył u nich) gdzie bokserzy walczą z futbiolistami. Ale czy takie pojedynki mają sens ?
    Pozdrawiam

sv
    Gość

Domyślnie

Wielkie pliki RAW są wg mnie jednym z powodów, dla których firma Nikon rozsądnie produkuje model D2h - jak dowodziłem wcześniej, nie do wszystkiego potrzebna jest koszmarnie wysoka rozdzielczość!
    a czy nie wolalbys sam decydowac, czy chcesz zapisac plik 12, 8, czy 4 mpix?
    a moze nikon powinien w d200 zastosowac matryce 2 mpix; pliki bylyby poreczniejsze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven
    a moze nikon powinien w d200 zastosowac matryce 2 mpix; pliki bylyby poreczniejsze
    To tak jak z mlotkiem sven, niby ogolnie rzecz biorac kazdy sluzy do wbijania, ale sa rozne do roznych zastosowan.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven
    Jak mawiał Settembrini: "umiem cenić cietą odpowiedź, jednak pana logika trąci sofisterią". Jak można decydować o rozdzielczości plików RAW?
    W D2h - aparacie projektowanym moim zdaniem pod potrzeby gazet, jest 4MP, bo tyle gazeciarzom potrzeba - ani wiecej, ani mniej. D200 jest adresowany do landszafcistów i studia, wiec oczywiście wysoka rozdzielczość jest tu mile widziana, bo przy landszafcie i w studiu czas nie ma wiekszego znaczenia, jakość owszem.

Domyślnie

Na pewno - bedzie pozycjonowany do studia - zapewne 8Mpix i szyka mechanika (pewnie zaczerpniete z doswiadczen d2x). Raczej na hardorowe zabawy nie bedzie sie nadawal - na d2h w zasadzie mozna nie uwazac, focic w deszcz, na pustyni etc - i w zasadzie nie powinien on ulec awarii. Po domniemanej 200 nie spodziewal bym sie tego.
    MCC

Domyślnie

Po domniemanej 200 nie spodziewal bym sie tego.
    pewnie tak - ale niekoniecznie do konca. Moze nie bedzie uszczelnień
    ale napewno nie bedzie to plastik jak seria 70.
    Nie wszyscy foca w deszczu czy na pustyni stąd u wielu zawodowcow poza
    F5 byla zawsze F100. Wracajac do D2X i plików - to generalnie są to dwa body
    w jednym - zawsze mozesz miec super szybkie 8kl/s mniejszy RAW i 6mln pix
    -moim zdaniem do doskonale posuniecie - jak nie musisz miec wypasionej fotki-
    zmniejszasz. Pozostaje kwestia szkieł i cropu - ale cos za cos

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów