Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Z Zamkiem w tle

Domyślnie Z Zamkiem w tle

Zamek w Starej Lubowni (Słowacja)
    Wraz z Januszem (bajcy'm) wybraliśmy się dziś do Starej Lubowni (kolejny raz) w poszukiwaniu miejsca do "obfotografowania" Zamku Lubowiańskiego.
    Niestety brakło czasu, żeby pójść wyżej, więc narazie takie ujęcie.
    Może się komuś spodoba, choć chętnie przeczytam uwagi, "co poszło nie tak".

.
    .
    .
    .
    Nikon D7100 N18-105 VR N55-300 VR N35mm f/1.8G i kilka M42
    Więcej na ... D&S FOTO

Domyślnie

J@nek wiem że się starałeś, późno dotarliście z Januszem na to miejsce, ale muszę coś napisać.
    Miejscówka fajna, ale widać że ciemność Was ogarnęła i wyszło dosyć mdło.
    Druga sprawa to szkoda mi ścieżki prowadzącej, nie wiem jak bliżej wyglądała, ale dodała by trochę "zachęty".
    Mam nadzieję że tam wrócicie o innej porze...
    Tak bym to ja widział:

Ostatnio edytowane przez moshica ; 04-04-2014 o 09:16
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

No tu akurat prawie wszystko "poszło nie tak", w zasadzie wartością tego zdjęcia jest jedynie udokumentowanie faktu, ze w Starej Lubowni jest zamek.

Do tematu podszedłbym następująco:
    1/ ponieważ byliście juz tam kilka razy, zatem jest cos co was w tym zamczysku pociąga fotograficznie. Trzeba to określić. Może to być np jego malownicze położenie w otoczeniu, może być sama natura budowli, może jakies ciekawe zestawienie kolorów...

2/ Jak juz bedziecie wiedzieli dokładnie dlaczego sie wam ten zamek podoba, to trzeba poszukać kadru (miejscówki), która najlepiej odda to co w punkcie 1/
    Ponadto należy zrobić parę prób z rożnymi obiektywami - czy lepiej wychodzi z tele, czy szerokokątnym, jaka ogniskowa, czy inne parametry techniczne.

3/ jak już bodziecie mieli "gryplan", wystarczy zorientować sie co do światła (słońca) i okreslic porę dnia, kiedy zamek będzie najkorzystniej oświetlony (przez najkorzystniej rozumiemy, tak aby najlepiej podkreslał walory z p.1/)

4/wybrać stosowny dzień w zaleznosci od prognozy pogody i jazda..

5/niestety z reguły rzadko kiedy cały proces przynosi sukces po pierwszej iteracji
    I'm not always right, but I'm never wrong...

Domyślnie

Dzięki Wielkie, że rzuciliście okiem na moje "fociszcze". Wiem, że 4 liter nie urywa, ale dla mojego D3100 to były warunki extremalne .
    Ścieżka troche ucięta, ale to było najlepsze (jakościowo), z tych, które poczyniłem.
    Dzięki lechupe za rady, napewno z nich skorzystam, bo miejsce tego warte.
    Niestety nie dało się już wyżej wyjść, bo ciemność nadchodziła dosyć szybko, a przed lasem wkradały się w kadr paskudne druciory wysokiego napięcia.
    Następna próba (prawdopodobnie już z D7100) będzie sporo wcześniej, bo trzeba będzie podejść na następną górę i kadrowanie na zachód słońca, Tatry i ów model Starolubowiański.
    Co z tego wyjdzie, napewno pokażę, ...no chyba, że bajcy będzie pierwszy
    Dzieki, jeszcze raz za rady, ...pozdrawiam.
    Nikon D7100 N18-105 VR N55-300 VR N35mm f/1.8G i kilka M42
    Więcej na ... D&S FOTO

Domyślnie

Ogólnie fajnie, tylko zdecydowanie za miękko zrobiłeś.
    :::WEB:::BLOG:::ANALOG:::INSTA:::
    YouTube:::

Uprawnienia umieszczania postów