Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Domyślnie Nikkor AF-D 105/2.8 micro

Weekend spedzilem posiadajac to szklo ... jednym zdaniem:
    "Jak szukasz szkla makro to kup ten!". Szklo zapinalem do F80, FE2 i D70.

Wczesniej robilem troche Sigma 105/2.8 EX, jednak dopiero ten Nikkor zrobil na mnie niesamowite wrazenie. A jak ktos chce tego Nikkorka do portretow to sie potnie o ostrosc obrazu oraz modelka zabije za wszystkie syfki, pory i inne badziewie na twarzy (wszystko wylazi, bez PSa albo starej ponczochy nie ma portretow).

Domyślnie

Taaa. Ja tez miałem na testach to szkło. Tylko mój portfel nie jest kompatybilny z ceną tego szkiełka nad czym boleję.

Domyślnie Re: Nikkor AF-D 105/2.8 micro

Cytat Zamieszczone przez gALL
    A jak ktos chce tego Nikkorka do portretow to sie potnie o ostrosc obrazu oraz modelka zabije za wszystkie syfki, pory i inne badziewie na twarzy (wszystko wylazi, bez PSa albo starej ponczochy nie ma portretow).
    toż pisał Stary Wiarus, ze za ostre ( dla niektórych )
    Pozdrawiam
    Jacek

Domyślnie

Znam tekst Starego Wiarusa.
    szczerze mówiąc myślałem o tym własnie artykule a bardzo ciekawa rzecz ..

kiedys mysłaem o tym szkle - nie sposób jenak tego wszystkiego targac z soba
    Moza jakiś manual ... kiedys
    Pozdrawiam
    Jacek

Domyślnie

Aż wstyd sie przyanć ale pasuje sie dowiedzeć w końcu

Czym sie tak na prawde różnią obiektywy micro od macro, bo przegladając specyfikacje wychodzi, że każdy z nich ma odwzorowanie 1:1.
    Do czego który ma zastosowanie "zalecane"?
    gg#1658333
    Stopka niezgodna z regulaminem

Domyślnie

"Micro-Nikkor" to handlowe oznaczenie obiektywów Nikona przeznaczonych do makrofotografii.

Domyślnie Re: Nikkor AF-D 105/2.8 micro

Wczesniej robilem troche Sigma 105/2.8 EX, jednak dopiero ten Nikkor zrobil na mnie niesamowite wrazenie. A jak ktos chce tego Nikkorka do portretow to sie potnie o ostrosc obrazu oraz modelka zabije za wszystkie syfki, pory i inne badziewie na twarzy (wszystko wylazi, bez PSa albo starej ponczochy nie ma portretow).
    Ciekawy jestem jak się ma do Tamrona 90/2.8. Bo ten nikkor troche dla mnie drogawy, a tamron jednak sporo tańszy i z tego co mozna wyczytać nie powinien być gorszy optycznie.
    Żurek

Domyślnie

Tamron optycznie nie jest gorszy, mechanicznie tez nie, ino wyglda paskudnie )))

I jeszcze 3 linki do zdjec z tego Nikkorka (moj ukochana porwala aparat ze 105 i poszla focic kfiatki), co prawda wielkosc internetowa ale zawsze to cos:
    http://www.fotosabat.org/onephoto.php?id=11622#zdjecie
    http://www.fotosabat.org/onephoto.php?id=11609#zdjecie
    http://www.fotosabat.org/onephoto.php?id=11600#zdjecie

Domyślnie

Tamron optycznie nie jest gorszy, mechanicznie tez nie, ino wyglda paskudnie )))
    Nie szata zdobi... A jest prawie dwa razy tanszy, więc chyba nie będę sie zastanawiał długo. Z drugiej strony nie wiem czy nie lepiej kupić komplet pierścieni i do tego np. 35-70/2.8. Cena wyjdzie podobnie, a jako bonus bedzie zoom (nie najgorszy chyba).
    Żurek

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów