Close

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 49 z 49

Wątek: Nowy F6!

Domyślnie

slaw74 - czornyj nie napisał o haselu 6x7, tylko o formcie 6x7.
    hasellblad robił generalnie 6x6, 6x4,5 to były tylko kasety do tego 6x6. Ale robił i panoramiczny mały obrazek, zrobił dziwnego łamańca. O 6x7 w wydaniu hasela nie słyszałem.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    slaw74 - czornyj nie napisał o haselu 6x7, tylko o formcie 6x7.
    hasellblad robił generalnie 6x6, 6x4,5 to były tylko kasety do tego 6x6. Ale robił i panoramiczny mały obrazek, zrobił dziwnego łamańca. O 6x7 w wydaniu hasela nie słyszałem.
    Ten panoramiczny mały obrazek to XPan (XPan II) powstaly w duzej mierze w kooperacji z Fuji i sprzedawany tez jako Fuji TX-1(TX-2)
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciejj Zobacz posta
    To czym się robi prace na wernisaże?
    Prace na wernisaze? Chyba na wystawe...
    Wernisaz to impreza (przemowienia, spotkania, wywiady, bankiet, itd.) przed rozpoczeciem wystawy -- czyli jej uroczyste otwarcie.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Prace na wernisaze? Chyba na wystawe...
    Wernisaz to impreza (przemowienia, spotkania, wywiady, bankiet, itd.) przed rozpoczeciem wystawy -- czyli jej uroczyste otwarcie.
    Przepraszam. Pomyliłem w takim razie pojęcia.
    "Wolność twojej pięści musi być ograniczona bliskością mojego nosa."

Domyślnie

(...)Nie można wybierać prostszej drogi, skoro chce się robić coś dobrze. W anagolu ogranicza Cię film i dlatego musisz robić precyzyjne zdjęcia, a w cyfrze robisz seriami jak popadnie. Napstrykasz 200, a wybierzesz z tego dwa. Co to za sztuka? A poza tym, jakość - o ile lepsza w analogach. Zabawa w ciemni. Itp. Itd. Wszystko przemawia za analogiem, choć fakt, że eksploatacja jest droższa.
    Dla mnie główny wniosek to: Aparaty analogowe do fotografii artystycznych i krajobrazu, a aparaty cyfrowe do pracy (np. reportaż).
    Tak?

Bo nieważne ile byśmy polemizowali, to i tak jednogłośnie do prostszych specyfikacji nie dojdziemy...
    Dla mnie to główny wniosek jest taki, że strasznie generalizujesz. To wszystko zależy co, gdzie, jak, kiedy i jakie kto ma potrzeby, bo wg. Twoich kryteriów to wielu fotografów krajobrazu, przyrody, fot. studyjnej, którzy majątek wydali np. na Ds-a albo 5D i szkła do nich, że nie wspomnę tu litościwie o cyfrze w średnim formacie - powinni czemprendzej wywalić swoje zabawki do śmieci albo sprzedać na ebay'u i kupić sobie analogi .
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Jacku, i Czornyj.... oczywiscie sorki za blad. Wyrwalem sie z tym Hasiem.... oczywiscie mialem na mysli negatyw 6x7 Pozdro uwazni czytelnicy!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Dla mnie to główny wniosek jest taki, że strasznie generalizujesz. To wszystko zależy co, gdzie, jak, kiedy i jakie kto ma potrzeby, bo wg. Twoich kryteriów to wielu fotografów krajobrazu, przyrody, fot. studyjnej, którzy majątek wydali np. na Ds-a albo 5D i szkła do nich, że nie wspomnę tu litościwie o cyfrze w średnim formacie - powinni czemprendzej wywalić swoje zabawki do śmieci albo sprzedać na ebay'u i kupić sobie analogi .
    Oj, wiem, wiem. Poczytałem więcej o tym wszystkim. I tak zje nas cyfra w niedalekiej przyszłości. Ale dobrze jest się uczyć na analogu.

Domyślnie

Oj, wiem, wiem. Poczytałem więcej o tym wszystkim. I tak zje nas cyfra w niedalekiej przyszłości. Ale dobrze jest się uczyć na analogu.
    Teraz masz przynajmniej wybór. W czasach kiedy ja się uczyłem to pomijając już fakt, że o cyfrze to się nawet nie śniło nikomu to i w analogu wybór był raczej umowny - tak jak i ceny zresztą .
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

W tamtych czasach to posiadanie i zaczynanie od takiego Nikona F-801s to było chyba marzenie. Mam, mam wybór i z tego się cieszę.

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów