bardzo ładna jedyneczka, Seeker chyba spania nie ma![]()
Szukaj
bardzo ładna jedyneczka, Seeker chyba spania nie ma![]()
D70|18-70|70-300|50|ZENIT TTL|HELIOS 55/2|
Gratuluję spaceru i przepięknej mgły. Bardzo ładna i dopracowana kompozycja - ciemne drzewa naprowadzające wzrok na mgłę w oddali.
Bardzo nastrojowe i romantyczne zdjęcie.
Maliniacco w dobrej wierze nazwał to zdjęcie widokówką. Ja się nie zgadzam, na widokówkę to zdjęcie musiałoby mieć zdefiniowane szczegóły, tymczasem dominująca czerń i zagubione w niej szczegóły nie pozwalają na ową widokówkę. Ja to zdjęcie bym raczej zakwalifikował jako zdjęcie kreatywne. Z powodu tej dominującej czerni.
P.S. Nie wiem co to jest efekt "cepelii". Jeśli jest to efekt jaki Ty osiągnąłeś na tym zdjęciu, to ja się chcę tej "cepelii" nauczyć.![]()
"Maliniacco w dobrej wierze nazwał to zdjęcie widokówką."
Alez ja sie bynajmniej nie czepiam.
Wszelkie nietechniczne okreslenia sa calkiem na miejscu, o ile wystepuja w roli dopelnienia wypowiedzi.
Ma to jeszcze dodatkowa zalete, ze w ten sposob je niejako definiujemy (czyli w skrocie - odebralem wlasciwie).
"chyba spania nie ma"
Kwasik, czekalem, kto pierwszy to powie
Spanie jest, ale faktycznie pofragmentowane, jak partycja systemowa pod winda (dla bardziej obrytych z tematu dodam - "u osob mniej zaznajomionich z ideologia dzialania systemow plikowych", aby czepialstwa potem nie bylo).
"Gratuluję spaceru i przepięknej mgły."
Jak widac, natura tworzy kompozycje, a naszym zadaniem jest ja odnalezc. Mgly widywalem ciekawsze, lecz brakowalo mi wczesniej odpowiednich narzedzi do uzyskania zadowalajacych efektow, ale nie odpuszcze tematu. Bede go coraz bardziej eksploatowal. Byc moze z czasem, wrecz drastycznie.
"Bardzo ładna i dopracowana kompozycja - ciemne drzewa naprowadzające wzrok na mgłę w oddali."
Nie popadajac w samouwielbienie, jest to w duzej mierze zgodne z kanonami wizualizacji. I chociaz zalecane jest, po opanowaniu wszystkich zasad (do czego jeszcze sporo mi brakuje), lamanie ich, to jednak - "w razie potrzeby i na miare checi", czyli akurat w tym przypadku, "minimum socjalne" (najprostsze zasady) w znacznym stopniu sie sprawdzilo.
"Bardzo nastrojowe i romantyczne zdjęcie."
No, niestety jestem romantykiem. Wprawdzie kobietom to przeszkadza, ale mnie dla odmiany przeszkadzaja kobiety (mentalnie, fizycznie nie) i calosc slicznie sie rownowazy
.
"na widokówkę to zdjęcie musiałoby mieć zdefiniowane szczegóły,..."
Na tym sie jeszcze nie znam, zatem wierze na slowo
"Ja to zdjęcie bym raczej zakwalifikował jako zdjęcie kreatywne. Z powodu tej dominującej czerni."
Lubie takie niezupelnie typowe widoczki z mala domieszka wlasnej inwencji. W zasadzie samo wyszukiwanie tego rodzaju nietypowosci moze byc juz czyms kreatywnym.
Efekt koncowy moze wyraznie odbiegac od materialow zrodlowych, jednak skladniki maja byc realne.
To takie moje upodobanie, odnosnie wlasnych wypocin.
"P.S.
Nie wiem co to jest efekt "cepelii". Jeśli jest to efekt jaki Ty osiągnąłeś na tym zdjęciu, to ja się chcę tej "cepelii" nauczyć."
Tak do konca, to i ja nie wiemMoge tylko sobie gdybac.
Gdyby komunikator GG byl odpowiednim srodkiem, to oczywiscie moglibysmy kilka informacji miedzy soba wymienic.
Sa wprawdzie inne metody lacznosci, ale ta jest wystarczajaco szybka w dyskusji na zywo.
Nie uwazam sie bynajmniej za "nauczyciela cepeliady", ale zawsze mozna poznac czyjes metody i podejscie do nich, co czasem nasuwa wlasne pomysly. W takim kontekscie moglbym zapewne cos od siebie "szepnac na ucho".
Ot, taka drobna wymiana doswiadczen i spostrzezen.
Na publiczne wywody w tej kwestii za malo jeszcze kumam.
Pozdrowka
seek & destroy
Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...
Witam,
Troszkę spóźniony ale lepiej późno niż wcale. ŚWIETNE zdjęcie. Wooowww. Chciałbym kiedyś sam takie zrobić. Piekna kompozycja, códne kolory i ta mgła wgłebi.. ehhh.!!!
Te pikne zdjęcie przypomina mi dzieła samego Ansela Adamsa.
GRATULACJE Seeker !!.
Pozdrawiam:
AMI
D3,D750,D80,N14-14,N24,N24-70,N70-200VRII,N50,Z16,S85,SB-80,800,900
www.mariuszlinkiewicz.pl (w przebudowie)
"zdjęcie przypomina mi dzieła samego Ansela Adamsa."
Na szczescie Ami, tylko przypomina![]()
seek & destroy
super!
a ja bym jeszcze zrobił z tego panoramę
bo jestem łasy na mgły a duża fioletowo-różowa płachta na niebie mniej mnie kręci![]()
I to wlasnie mialem na mysli. Sporo mi jeszcze brakuje i calkiem obojetne, do kogoale ciagle nad tym pracuje i mam tylko nadzieje, ze sie nie cofam...
Zycze zadowolenia z wypadu, a odnosnie trudnej dziedziny, to zaden kawalek fotobranzy latwy nie jest, chociaz wielu ludzi faktycznie krajobrazu nie docenia. Dziedzina zakrecona, jak kazda inna i wbrew pozorom czesto wymaga duzej szybkosci dzialania. Poza tym, bedac dyscyplina z natury statyczna (jednak, choc bywa to zludne), zdaje sie prowokowac do bardziej skomplikowanych analiz. Tak sobie lekko wjezdza na ambicje
Pozdro
seek & destroy
I rano trzeba wstawaćja już statytywik po połoninach potargam, moje w tym plecy
![]()
Skontaktuj się z nami