Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Canon EOS888

Domyślnie Canon EOS888

Właśnie wpadł mi w ręce Canon EOS888. Chciałbym się dowiedzieć mniej więcej co to jest? Z tego co zdążyłem wyczytać to chyba model na rynek azjatycki, a na rynek Europejski ma oznaczenie EOS5000 (chyba, że coś pomyliłem). Do aparatu mam obiektyw 38 - 76, z tego co piszą na optycznych to taki kit, tyle, że chyba lepiej trochę wypada. Aparat mogę nabyć za stówkę, w sumie chciałem zacząć przygodę z analogami tylko czy taki zestaw jest wart może nie stówki, a zaczynania przygody z analogiem, w sensie czy jest odpowiedni na start? Myślałem, że kupię dziś klisze i coś popstrykam, bo do czynienia z analogiem to miałem jak byłem paro letnim malcem więc pewnie pierwsze kroki mogą być trudne, a i od razu zobaczę co tam wychodzi z tego sprzętu.
    Jeszcze mam pytanie, oznaczenia na pokrętle od 15 - 2000 to rozumiem ekspozycja? No i oznaczenie "B"? Przeczytałem coś takiego:

The 'B' setting enables you to take pictures with exposure times of several seconds, or more useful for night or special effect photography. The command dial will also set the self-timer, rewind the film mid roll, and lock the shutter to avoid accidental exposures.

To jest jeszcze krótszy czas niż te 15?
    Reszta trybów to standard, makro, portret, krajobraz, sport, auto także tutaj wszystko zrozumiałe. Z góry dzięki za posty w temacie

edit:

te B to to co Bulb w Nikonie także już jasne.
    Ostatnio edytowane przez ARECKI777 ; 23-03-2014 o 14:55
    A6000 + 16-50mm, Industar 61L/3 - MC 2.8/50, Helios 44M-4 2/58
    <span style="text-decoration: line-through;">D3100 + 18 - 55 + 35mm</span>
    http://flickr.com/aro777

Domyślnie

15-2000 to czas naswietlania 1/15s do 1/2000s. B to czas dluzszy niz 1/15s. 1/15s w Google - http://www.canon.com/camera-museum/c...g=srs&page=eos
    Ostatnio edytowane przez Witek.K ; 23-03-2014 o 14:59
    Hobby polega na tym, by przy maksymalnych nakładach osiągnąć minimalny efekt.

Domyślnie

Widziałem ten link, ogólnie "suche" dane są już mi znane, myślałem, że może ktoś z forumowiczów ma/miał ten aparat przez jakiś czas i mógłby napisać parę słów na jego temat, no i czy warto zaczynać przygodę z analogiem mając taki aparat.

Domyślnie

Polecam jednak coś co będzie miało bardziej klasyczny układ - czyli tryby PASM (lub P Av Tv M), na tym kicie nie ma nawet pierscienia przesłony więc srednio z zabawą manualnym trybem. Oczywiscie na początek ci nie będzie potrzebny, a moze nigdy, ale lepiej mieć jak nie mieć. No i ten zakres ogniskowych dosć dziwny jest.

Ten aparat to taka prawie małpka, z analoga to bedziesz tu miał film w środku i nic więcej.
    Ostatnio edytowane przez pastwisko ; 23-03-2014 o 15:11
    Völkchlor

Domyślnie

Tu: http://www.mir.com.my/rb/photography...ra/EOS8885000/ możesz sobie więcej o nim poczytać. To bardzo prosty i ubogi w funkcje aparat - ma cztery tryby "tematyczne" i zwykłą pełną automatykę, w których regulowany jest automatycznie czas naświetlania i przysłona, oraz tryb priorytetu czasu naświetlania, w którym przysłona jest regulowana automatycznie do nastawionego czasu - czasy do wyboru od 1/8 sekundy do 1/2000 s. Jest też czas B, czyli migawka otwarta tak długo, jak długo przyciśnięty jest spust, np. kilka czy kilkanaście sekund. Brak możliwości ręcznej regulacji przysłony, czyli aparat nie ma ani trybu automatyki czasu przy nastawionej przysłonie, ani trybu w pełni ręcznego.
    Wydaje mi się więc, że nie jest to dobry wybór do takiego fotografowania, gdy fotograf chce rządzić aparatem a nie odwrotnie.
    Ostatnio edytowane przez puch24 ; 23-03-2014 o 15:16
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Generalnie chodzi mi o to, ze zrobienie nim zdjec to nie bedzie jakaś wielka roznica jak w cyfrze. Pytanie czego oczekujesz od analoga.
    Völkchlor

Domyślnie

Tego klimatu, który mi ciężko opisać.
    Właśnie czegoś mi brakowało w tym aparacie przy pierwszym rzuceniu okiem, no i to właśnie były tryby MASP... Obiektyw faktycznie ma dziwny zakres, ale tutaj akurat mogłoby się pewnie coś kupić nie drogo, ale chyba jednak odpuszczę ten konkretny model bo tak jak piszesz, ustawień manualnych tutaj nie za wiele i będzie to małpka, a nie analog.

Domyślnie

Proponuje siakiś manual bez autofocusa, to bedzie bardziej w klimacie. Najlepiej sobie poczytać i zrobić na spokojnie reaserch w temacie. Bedziesz wiedział co i jak i nie bedzie to zakup w ciemno.
    Völkchlor

Domyślnie

Jeżeli chcesz zabawy i klimatu to faktycznie rozejżyj się za czymś niewielkim, manualnym i z uniwersalną stałką, chociaż koledzy pewnie polecą analogowy odpowiednik d700.

Zastanów się co zrobisz z filmem jak go już wypstrykasz, aparat na początek to najmniejszy problem który będziesz musiał rozwiązać.
    Ostatnio edytowane przez Gundrum ; 23-03-2014 o 16:44
    a n a l o g o w i o r t o d o k s i . p l

Domyślnie

Zacznę od tego, że analog chodził mi po głowie, pomyślałem, że może warto spróbować zabawy z tego typu fotografią. Nie planowałem kupna sprzętu już w tej chwili, to były raczej odległe plany, ale los tak chciał, że dzisiaj wpadł mi w ręce taki Canon i tak sobie pomyślałem czy go sobie nie zostawić. Jestem laikiem jeżeli chodzi o fotografie analogową, więc jak to laik film pewnie chciałbym wywołać w odpowiednim miejscu, nie byłby to MediaMarkt czy coś tego typu, ale pewnie koledzy, którzy siedzą w temacie i tak radzili by wywołanie samemu w domowych warunkach, a ten temat jest mi zupełnie obcy, musiałbym poczytać czy podołam.
    Tego Canona pewnie oddam i jeżeli będę dalej chciał próbować swoich sił z analogami wybiorę coś od Nikona i z większymi możliwościami ustawień manualnych.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów