Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: Oświetlenie

Domyślnie

Mi do dziecka małego to wypełniające. Nie da rady świecić oknem np. balkonowym co byłoby idealne - dodałbym blendę i powinno zagrać. Do tej pory używałem lampy tylko na sankach, odbijałem od sufitu, ścian, zza siebie, ale teraz pora wejść na wyższy level :P szczególnie, że znajomi proszą o sesję. Pierwsza będzie ciążowa i tu chcę modelować Mam jedną lampę, jedną blendę i stąd pytanie o tę oktę. Czy to mi wystarczy na początek. Najwyżej później kiedy zostanę "fotoziutkiem" rozszerzę zestaw
    D610 n 16-35 f4, S 35mm/1.4, S 50mm/1,4, 85mm/1.8G, sigma 150-600 C
    http://500px.com/arekkruszka
    FB MM

Domyślnie

moglem tez o tym co jabluszka nosi na plecach na obrazkach, tak to jest jak sie znakow polskich nie uzywa
    pisalem tez w temacie tylko cos mi posta ucielo i dopiero teraz zobaczylem
    do fotografowania dziecka w domu spokojnie sytarczy jedna lampa (sb, yn czy inna) plus parasolka a najlepiej dwie na zmiane (srebrna odbijajaca, i biala przepuszczajaca)
    do tego mocowanie na lampe i statyw "mocno skladany" taki jak phottix p-200 caly sprzet nie zajmie duzo miejsca, a bedzie na pewno sie sprawdzal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ned Stark Zobacz posta
    Ej no starczy ta okta 90 cm?
    Nie, lepsza będzie biała parasolka odbijająca 150cm średnicy

Cytat Zamieszczone przez marszull Zobacz posta
    zastanawialiscie sie, jak kiedys, gdy nie bylo miliona iso, powstawala fotografie medyczne?
    ehhh
    Myślę, że większość dzisiejszych dyskutantów to pokolenie z oczami wypalonymi w dzieciństwie przez flesze idiotaparatów obsługiwanych przez ciocie, wujków i całą bliższą i dalszą rodzinę, oczywiście większość to były (jak to się dziś ładnie określa) "budżetowe" modele, w których automatyka ograniczała się do przewinięcia filmu po naciśnięciu spustu, a wbudowana lampa błyskowa waliła ciągle pełną mocą po oczach każdego kto miał pecha znaleźć się w pobliżu.
    Nie, przepraszam, to nie mogą być oni - im przecież zaszkodziły te błyski, i dlatego oni nie mogą pisać na forach...

Cytat Zamieszczone przez raf1313 Zobacz posta
    No to już niewiem co mam zrobić,w słoneczny dzień jest w miarę dobrze z oświetleniem,ale zdarzaja się częściej dni kiedy jest poprostu ciemnica . I osiągniecie czasu 1/100 przy niskim iso jest niemożliwe .Jesli chodzi o niskie wartości przysłony to miałem na myśli 1.8-3f.
    Dla jednego "ciemnica" to ISO200 1/60 f:1.8 (bo ISO400 szumi tak, że na smartphonie nie da się oglądać zdjęć ), a dla drugiego ISO400 lub ISO800, 1/30 - 1/15 i f:2.8 to normalne, dobre warunki oświetleniowe. Czy możesz określić ile Ci brakuje światła?
    Pewna podpowiedź: otwórz lampę błyskową, ustaw kilka cm przed nią lusterko/folię alu tak aby odbić światło w sufit, zrób testy z tak odbitym światłem. Jak efekt będzie poprawny, sprawdź przy manualnej regulacji mocy błysku, dla jakiego poziomu będzie ok. To da Ci pewną orientację ile mocy potrzebujesz - może się zdarzyć, że nie wystarczy, ale zakładam, że nie będzie aż tak tragicznie.

"chodzenie po forach uczyni z Ciebie potwora"
    i tego warto się trzymać

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marszull Zobacz posta
    zastanawialiscie sie, jak kiedys, gdy nie bylo miliona iso, powstawala fotografie medyczne?
    ehhh
    Miliona ISO nie ma i teraz, a błony z ISO 3200 są dostępne od lato 70-tych XXw.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Miliona ISO nie ma i teraz, a błony z ISO 3200 są dostępne od lato 70-tych XXw.
    ale powoli do tego wyniku sie zblizamy
    a co do blon 3200, przy wiekszosci zdjec medycznych to by bylo zdecydowanie za malo i dlatego od dawna uzywa sie do tego lamp blyskowych

Domyślnie

Byłem dziś na mieście,przechodziłem akurat koło sklepu dziecięcego Mother Care gdzie było stanowisko fotografii dziecięcej. Stało tam zabudowane tlo ,coś w rodzaju skrzyni, przed tym stolik ,a po bokach na przeciw tla statywy z lampami studyjnymi bowens z oznaczeniem gm 280,to tego softboxy 50cm. Nikt się nie przejmował ze dzieciakom lampami po oczach błyska pani fotograf.
    Nikon D500+mb-d17 /N 35/1.8G /N 18-105 VR /N 105 VR macro/N 70-300 VR /N 200-500 VR/SB 910/YongNuo YN-560 III /MT055cxpro3+MN410 Junior

Domyślnie

Nie czytali naszego forum
    Ja znalazłem zdjęcia z backstage sesji noworodkowej i można tu podejrzeć jak to wygląda. Świecą lampami, blendami, oknami, a dzieci śpią ergo mają zamknięte oczy i złe, niebezpieczne światło nie wypali im oczu http://najkaphotography.blogspot.com/p/oferta.html
    D610 n 16-35 f4, S 35mm/1.4, S 50mm/1,4, 85mm/1.8G, sigma 150-600 C
    http://500px.com/arekkruszka
    FB MM

Domyślnie

Moje amatorskie bardzo studio dla dzieciaków wyglada jak na załączonym zdjęciu. Uprzedzam że nie mam dużego doświadczenia w tym temacie. Softboxy 60x70, na dole 2x125watt(ekwiwalent 600) na górze 1x200 watt(ekwiwalent 800) proszę bez zbędnego hejtu. Trochę zdjęć wykonanych można u mnie na blogu zobaczyć. blog.andrzejart.pl
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
    I ♥ NIKON

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eyu Zobacz posta
    Moje amatorskie bardzo studio dla dzieciaków wyglada jak na załączonym zdjęciu. Uprzedzam że nie mam dużego doświadczenia w tym temacie. Softboxy 60x70, na dole 2x125watt(ekwiwalent 600) na górze 1x200 watt(ekwiwalent 800) proszę bez zbędnego hejtu. Trochę zdjęć wykonanych można u mnie na blogu zobaczyć. blog.andrzejart.pl
    Fajne zdjęcia, oprócz tych trzech softboxów doświetlasz jeszcze czymś scenę ? Jak wyglada sprawa z wydzielaniem ciepła.i na jakie czasy i iso mozna sobie pozwolić.
    Nikon D500+mb-d17 /N 35/1.8G /N 18-105 VR /N 105 VR macro/N 70-300 VR /N 200-500 VR/SB 910/YongNuo YN-560 III /MT055cxpro3+MN410 Junior

Domyślnie

Zawsze gasze wszystkie ledy sufitowe, zarowki ktorych uzywam to tak zwane enerooszczedne, praktycznie nie wydzielaja ciepła. W zdjęciach jest exif to możesz zerknąć. O ile pamietam to iso 200 lub 320, czasy okolo 1/100 a szklo na 2.8 domkniete. Puszka to d700 a szklo to 50 mm 1.4 lub 85 mm1.8.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
    I ♥ NIKON

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów