Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Krokusy 2014

Domyślnie

Chatkę też nagiął wiatr?
    Oczywiście nie prostowałbym dokładnie do tej chatki/bacówki, ale popatrz na pnie drzew w głębi (3 plan - ściana lasu).
    A jak chodzi o kompozycję to imho nie jest aż tak źle;
    ciekawy jestem jak wyglądałoby zdjęcie zrobione z niższej pozycji (nie wiem czy się dało?), tak żeby drzewa nie były ścięte.
    "Z pasją fotografuj życie, ale nie zapomnij i żyć z pasją" Z. Kamm

Domyślnie

Troszku zrobiłem błąd, że to wrzuciłem, bo akurat swojego sprzętu do pracy nie miałem i zrobić to porządnie nie mogłem, raczej mi chodziło o zakomunikowanie, że krokusy już są. No ale faktycznie jeśli jest pochył to ja nałożę to ze zdjęciami w większej skali i porównam, ale to są różnice do przymiarki suwmiarką. Wiadome, im dalej to każdy 0.1mm robi się już w metrach.

Z niższej pozycji się dało, ale trzeba by skosem aparat układać. A to już by się objawiało z pochyleniem płaszczyzny obrazu. Chciałem tego uniknąć, bo nie trawię budynków które lecą w inną przestrzeń. To zdjęcie jest zrobione z wbitym aparatem w ziemię. Jeszcze mnie babka opierdzieliła, że niszczę kwiaty, a tak na prawdę wsuwałem aparat ile się da. Najlepszym rozwiązaniem byłaby dziura w ziemi

24mm szerzej się nie dało... faktycznie, jakbym pochylił aparat to bym bez krępacji wszystko objął... ale potem przy prostowaniu bym to stracił.

Dzięki wszystkim za uwagi.
    Ostatnio edytowane przez josephebeloki ; 24-03-2014 o 12:31
    "Nikon"

Domyślnie

Przepraszam że się wtrącam w wątek, ale widzę Krokusy, to dodaję. Jak chesz to usunę.

Domyślnie

Dobra... Przeglądnąłem fotki z tamtych miejsc. I chyba osoby które kazały prostować, nigdy tam nie były...
    A teraz fotka po naprostowaniu (na siłę) do drzew, co jest sprzeczne z rzeczywistością, bo drzewa się tam pochylają na wszystkich moich zdjęciach, a teren za krokusami jest prościusieńki jak na mojej pierwszej fotce... nie no bzdura.. patrzyć się na to nie mogę... no ale wrzuciłem, teraz zaś będzie że krokusy i teren leci ;/ no leci bo jest na siłę skrzywione aby naprostować do drzew ;/

Z mojej strony tyle, rozumiem, że główne foto może się nie podobać, ale, żeby zmieniać ukształtowanie terenu bo drzewa się krzywiły od wiatru... to jest moim zdaniem z deka przegięcie. Same drzewa są też tam lekko pochylone, a połowa z nich po prostu wydarta z korzeniami przez ostatnią masakrę w dolinach : Chochołowskiej i Kościeliskiej. Aktualnie jest tam wycinka i robienie porządków.

Ostatnio edytowane przez josephebeloki ; 24-03-2014 o 23:33
    "Nikon"

Domyślnie

No to i ode mnie macie Krokusy

D7100, T 17-50 2.8, T-a 16-28 2.8, S 35 1.4, N 50 1.8G, N 85 1.8G

Domyślnie

O kurka, też chciałem w tym roku pojechać na krokusy ale widzę, że sezon już w pełni i niedługo może juz ich nie być :/ Planowałem wypad w połowie kwietnia- rok temu wtedy było najwięcej.. Myślicie, że będzie ich coraz więcej, czy już raczej coraz mniej?

Domyślnie

A teraz fotka z szerszego ujęcia pokazująca nachylone drzewa. Te po prawej są prościusieńkie i takie one są, te po lewej są nadgięte jak te w oddali.
    Horyzont na 0:0.

Spoko, ja już temat prostowania zostawiam bo nie ma sensu bić piany, trzeba podziwiać piękno natury

Pozdrawiam i polecam jechać. Podobno śnieg miał wczoraj padać... nie wiem jak to teraz tam wygląda.

Ostatnio edytowane przez josephebeloki ; 25-03-2014 o 00:00
    "Nikon"

Domyślnie

I jeszcze jedna pokazująca miejsce gdzie jest na prawdę tego masa:

"Nikon"

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów