Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 48

Wątek: D90 a D5300

Domyślnie

nikoniarzd3100
    Właśnie o tym pisałem post wyżej,nie wychodze wyżej niż iso 800 plus lampa w pomieszczeniu a na zewnątrz przy dobrym swietle nie ma prawa nie wyjść dobry obrazek a sigma mi na to pozwala,chlopaki dawali sample w wątku - d90 same zachwyty -dla niewiernych postararm sie tez cosik tam umieścic
    Zastanawiałem się nawet nad d300s dla fenomenalnego ponoć AF ale waga i rozmiar body troszku już nie dla mnie
    z50 -

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bolth Zobacz posta
    Aż boje się pomyśleć kiedy była premiera d90 tym tokiem myślenia trochę można się pogubić,ale każdy myśli po swojemu i wybiera sprzęt według wcześniej obranych kryteriów,dlatego niektóre wybory forumowiczów wydawać sie mogą z goła odmienne od Twoich,Moich czy Ichnich
    Ale co ma premiera D90 do D5100?

Ja miałem niewielki i sztywny budżet a priorytetem była jakość finalnego obrazka (dla innych są to np. 2 pokrętła czy ekrany). Poza tym w grę wchodził tylko nowy sprzęt. Myślę, że na tamtą chwilę wybrałem najlepiej jak można było i tyle w temacie.
    Nikon

Domyślnie

Hej Andrzej
    Chciałem przez to powiedzieć ze ludzie wciąż kupują aparaty ze starymi matrycami(nie tylko ja) a podałles date 2011 a d90 jest z 2008 czyli dla innych forumowiczów w tym nikoniarzd3100 (bez urazy) jest starociem bo ma nieakceptowalne iso itp
    Tak jak ty,ja też i zapewne wielu z nas miało jakiś tam budżet przeznaczony na lustrzanke,mi wystarczyło na d3100 i 18-55 w 2012r czyli d5100 kosztował o wiele więcej a dziadek d90 prawie 2x więcej a dlatego taka cena była przypominam,że to nie EL jakim jest d3100 .Nikon nie ustala ceny według matryc tylko na podstawie funkcjonalności i sprzętu.

Ale oczywiście zdaje sobie sprawe z tego iż aparat jest narzędziem w rękach fotografującego i od niego zależy końcowy efek jeżeli dany sprzęt nie bedzie go ograniczał

Dlatego nie podlega dyskusji to co kto ma,miał i co by chciał mieć
    Ważne aby fotografowanie przynosiło radość sprzętem który daje frajde z tego,

Mam nadzieje że chorej dyskusji tym nie wywołam bo nie ma o co się targać,tak jak pisałem wyżej każdy dokonuje swoich wyborów
    pozdro
    z50 -

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bolth Zobacz posta
    Hej Andrzej
    Chciałem przez to powiedzieć ze ludzie wciąż kupują aparaty ze starymi matrycami(nie tylko ja) a podałles date 2011 a d90 jest z 2008 czyli dla innych forumowiczów w tym nikoniarzd3100 (bez urazy) jest starociem bo ma nieakceptowalne iso itp
    Tak jak ty,ja też i zapewne wielu z nas miało jakiś tam budżet przeznaczony na lustrzanke,mi wystarczyło na d3100 i 18-55 w 2012r czyli d5100 kosztował o wiele więcej a dziadek d90 prawie 2x więcej a dlatego taka cena była przypominam,że to nie EL jakim jest d3100 .Nikon nie ustala ceny według matryc tylko na podstawie funkcjonalności i sprzętu.

Ale oczywiście zdaje sobie sprawe z tego iż aparat jest narzędziem w rękach fotografującego i od niego zależy końcowy efek jeżeli dany sprzęt nie bedzie go ograniczał

Dlatego nie podlega dyskusji to co kto ma,miał i co by chciał mieć
    Ważne aby fotografowanie przynosiło radość sprzętem który daje frajde z tego,

Mam nadzieje że chorej dyskusji tym nie wywołam bo nie ma o co się targać,tak jak pisałem wyżej każdy dokonuje swoich wyborów
    pozdro
    A ja Was pogodzę, mam wszystkie trzy i każdym da się robić zdjęcia.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Absolutnie nie twierdze ze D90 to staroc czy dziadek. Nie wzialem go tylko dlatego ze byl znacznie drozszy przy ciut gorszym obrazku od DD3100. Dodatkowo ten sam AF. Jesli ktos nie wychodzi poza ISO 800 to kazdemu go chetnie polece.

Domyślnie

Moim skromnym zdaniem D90 opłaca zamienić się tylko na pełną klatkę. Lepiej zainwestować w szkiełka.
    Nikon D7200 | D90 + MB-D80 | T11-16 2.8 | N35 1.8G | N18-105 3.5-5.6 | T90 2.8 Macro | T70-200 2.8 | SB-900 | YN-560 III

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymon708 Zobacz posta
    Moim skromnym zdaniem D90 opłaca zamienić się tylko na pełną klatkę. Lepiej zainwestować w szkiełka.
    Hmm... właściwie to można tak powiedziec o każdej DX-owej lustrzance...
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zgera Zobacz posta
    A ja Was pogodzę, mam wszystkie trzy i każdym da się robić zdjęcia.

Da się,niektórzy znajomi to fonem robią fotki i się podniecają

moj sampelek wylądował w temacie z zachwytami D90 nie będę go tutaj wklejał aby nie dublować się
    z50 -

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymon708 Zobacz posta
    Niekoniecznie, nie każdy potrzebuje pełnej klatki.
    D90 zastąpił D80, innowacja polegała przede wszystkim na zmianie matrycy, z CCD na CMOS, D90 jako pierwsza lustrzanka otrzymała funkcję filmowania, pozostałe funkcje zbliżone w obu modelach.
    Po D90 Nikon zrezygnował z serii dwucyfrowej i D90 nie doczekał się następcy, jedynym godnym następcą byłby D7000, ale część użytkowników miała z tym modelem problemy i każdy kto chciałby zmienić D90 zastanawiał się czy ryzykować taką zamianę.
    Po wejściu D7100 część ludzi kupiła tą puszkę, później pozostaje już tylko D600/D610.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Tak czytam i nie wierzą własnym oczom, że niby między D90 a FX nie istnieje żaden lepszy DX

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów