Witam serdecznie wszystkich forumowiczówNie wiem za bardzo gdzie się przywitać, bo właśnie się zarejestrowałem, więc robię to przy pierwszym poście. Moje pojęcie o fotografii cyfrowej jako takie jest, ale nawet do półprofesjonalisty jeszcze myślę że mi daleko. Miałem do celów amatorskich aparat Konica Minolta Dynax 5D, ale wydzielam w firmie, którą zaczynam budować, miejsce na maleńkie studio. W związku z tym pewnie troszkę będę Was moi drodzy zasypywał na początku troszę pytaniami
no ale chyba od tego jest forum, żeby też pomóc początkującym. Obecnie na potrzeby tego mini studia kupiłem Nikona D300S, obiektywy 18-105 VR oraz 50/1.8, tło białe i błękitne takie płucienne czy jakieś, no takie w rolce. Mam pytania głównie o oświetlenie. Przeważające wykorzystanie studia na początku, to będą zdjęcia dowodowe, paszportowe, biometryczne itp. Wymyśliłem sobie to tak, że od tyłu na postać dam dam z góry pod sufitem lampę halogenową, natomiast lampę błyskową skieruję światłem odbitym od lewej ściany. Pierwsza kwestia, czy to w ogóle dobry pomysł? jeśli nie to jakie powinienem zastosować oświetlenie? Druga kwestia to nie mam jeszcze lampy błyskowej. I pytanie, czy przewaga lamp Nikonowskich jest tak wielka, że muszę wydać na lampę kupę kasy, czy macie sugestie co do lamp innych firm, które będą sporo tańsze, a będą się sprawować równie dobrze zachowując pełną automatykę Nikona? Dodam że o systemie Nikona naprawdę nie mam jeszcze zielonego pojęcia. Będę wdzięczby za wszelkie sugestie, uwagi i rady. Pozdrawiam. Arek
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami