Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Domyślnie Co na początek?

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów Nie wiem za bardzo gdzie się przywitać, bo właśnie się zarejestrowałem, więc robię to przy pierwszym poście. Moje pojęcie o fotografii cyfrowej jako takie jest, ale nawet do półprofesjonalisty jeszcze myślę że mi daleko. Miałem do celów amatorskich aparat Konica Minolta Dynax 5D, ale wydzielam w firmie, którą zaczynam budować, miejsce na maleńkie studio. W związku z tym pewnie troszkę będę Was moi drodzy zasypywał na początku troszę pytaniami no ale chyba od tego jest forum, żeby też pomóc początkującym. Obecnie na potrzeby tego mini studia kupiłem Nikona D300S, obiektywy 18-105 VR oraz 50/1.8, tło białe i błękitne takie płucienne czy jakieś, no takie w rolce. Mam pytania głównie o oświetlenie. Przeważające wykorzystanie studia na początku, to będą zdjęcia dowodowe, paszportowe, biometryczne itp. Wymyśliłem sobie to tak, że od tyłu na postać dam dam z góry pod sufitem lampę halogenową, natomiast lampę błyskową skieruję światłem odbitym od lewej ściany. Pierwsza kwestia, czy to w ogóle dobry pomysł? jeśli nie to jakie powinienem zastosować oświetlenie? Druga kwestia to nie mam jeszcze lampy błyskowej. I pytanie, czy przewaga lamp Nikonowskich jest tak wielka, że muszę wydać na lampę kupę kasy, czy macie sugestie co do lamp innych firm, które będą sporo tańsze, a będą się sprawować równie dobrze zachowując pełną automatykę Nikona? Dodam że o systemie Nikona naprawdę nie mam jeszcze zielonego pojęcia. Będę wdzięczby za wszelkie sugestie, uwagi i rady. Pozdrawiam. Arek

Domyślnie

Łączenie halogenu i lampy błyskowej jest ciekawym pomysłem, pod warunkiem, że wiesz jak wykorzystać różnice temp. barwowych - wiesz o czym piszę?
    Jaki efekt chcesz uzyskać górnym oświetleniem?
    Popraw mnie jeśli się pomyliłem, ale z Twojej wiadomości wywnioskowałem, że nie masz kompletnie o niczym pojęcia, i chcesz, żebyśmy na forum dobrali Ci sprzęt i nauczyli Cię robić usługowo zdjęcia, na początek identyfikacyjne (znasz wymogi dla dowodowych i paszportowych?)?

Domyślnie

Mój dobry znajomy we Wrocku do tej pory robi w punkcie ksero jako dodatek fotki paszportowe, czy jakieś proste portrety i cyka to starym Canonem Powershotem i dwoma bardzo budżetowymi lampami na stałe światło 5500K - więc tu nie sprzęt się liczy, tylko umiejętności i od tego radzę zacząć - lektura, poradniki, własne próby i eksperymenty.

Od siebie mogę dodać, że na początek kup sobie dwie manualne lampy Yongnuo (np. YN-560II) z wyzwalaczami RF603N, dwa statywy na czarną i białą parasolkę i trenuj na znajomym/znajomej Takim zestawem bez najminejszego problemu ogarniesz paszportówki i proste sesje portretowe - światła będzie aż za dużo. W plener też się takie coś jak najbardziej nada.
    Object error. Unable to run this script. Program terminated!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Łączenie halogenu i lampy błyskowej jest ciekawym pomysłem, pod warunkiem, że wiesz jak wykorzystać różnice temp. barwowych - wiesz o czym piszę?
    Jaki efekt chcesz uzyskać górnym oświetleniem?
    Miałem taki multimedialny kurs fotografii z National Geografic na płytach DVD, przerobiłem go i radzili tam do zdjęć portretowych i również dowodowych zastosować taki system oświetlenia, żeby podkreślić włosy, fryzurę itd właśnie zastosowaniem kierunkowego ciepłego światła stałego za postacią od tyłu z góry plus światło lampy odbite od ściany. Chciałem dopytać tutaj Was jako praktyków czy takie oświetlenie rzeczywiście będzie dobrym pomysłem

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Popraw mnie jeśli się pomyliłem, ale z Twojej wiadomości wywnioskowałem, że nie masz kompletnie o niczym pojęcia, i chcesz, żebyśmy na forum dobrali Ci sprzęt i nauczyli Cię robić usługowo zdjęcia, na początek identyfikacyjne (znasz wymogi dla dowodowych i paszportowych?)?
    Znam wymogi takich zdjęć, no nie do końca to tak jest że kompletnie nie mam o niczym pojęcia, spędziłem trochę czasu na forum Konica Minolta, kiedy jeszcze miałem Dynaxa D5D i fascynuje mnie fotografia, ale jednocześnie otwieram firmę i nie mam za bardzo czasu na czytanie książek. Myślę raczej o tym, aby popraktykować i wesprzeć się Waszymi doświadczeniami, ale jednocześnie żeby nie kupować niepotrzebnego, czy badziewiastego sprzętu, dlatego pytałem jakiej firmy najlepiej kupić lampę współpracującą z pełną automatyką Nikona i nie wydać na to tyle kasy co na lampę Nikona. Wiadomo jak to na początku, budżet mały, a jakość i wygodę obsługi chciało by się uzyskać jak najlepszą

Cytat Zamieszczone przez SerU Zobacz posta
    Mój dobry znajomy we Wrocku do tej pory robi w punkcie ksero jako dodatek fotki paszportowe, czy jakieś proste portrety i cyka to starym Canonem Powershotem i dwoma bardzo budżetowymi lampami na stałe światło 5500K - więc tu nie sprzęt się liczy, tylko umiejętności i od tego radzę zacząć - lektura, poradniki, własne próby i eksperymenty.
    Najbardziej chcę postawić na eksperymenty, bo zaczynając budowanie firmy i tak już brakuje mi na wszystko czasu, więc książki niestety muszę odstawić na bok

Od siebie mogę dodać, że na początek kup sobie dwie manualne lampy Yongnuo (np. YN-560II) z wyzwalaczami RF603N, dwa statywy na czarną i białą parasolkę i trenuj na znajomym/znajomej Takim zestawem bez najminejszego problemu ogarniesz paszportówki i proste sesje portretowe - światła będzie aż za dużo. W plener też się takie coś jak najbardziej nada.
    A jakiej firmy lampy współpracujące z pełną automatyką Nikona byś polecił? Bo nie wykluczam również wyjazdówek do robienia zdjęć w różnych warunkach. W końcu D300S nie chcę żeby mi zardzewiał w tym małym studyjku
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 15-03-2014 o 19:09

Domyślnie

Zawsze do tej pory mi się wydawało , że aby otworzyć własną firmę i mieć szansę na jej skuteczne funkcjonowanie w warunkach wolnorynkowych ( obojętnie w jakiej branży ) to trzeba być w tej dziedzinie co najmniej dobrym rzemieślnikiem .....
    Jak widać - wg niektórych - nie trzeba .

....... Może w tym szaleństwie , dziś , jest metoda ?
    Ostatnio edytowane przez Archibald6803 ; 15-03-2014 o 17:58

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Archibald6803 Zobacz posta
    Zawsze do tej pory mi się wydawało , że aby otworzyć własną firmę i mieć szansę na jej skuteczne funkcjonowanie w warunkach wolnorynkowych ( obojętnie w jakiej branży ) to trzeba być w tej dziedzinie co najmniej dobrym rzemieślnikiem .....
    Jak widać - wg niektórych - nie trzeba .
    Ja otwieram firmę komputerową i w tej dziedzinie jestem niekwestionowanym fachowcem :P
    Fotografia jest moją pasją dlatego chcę wydzielić część lokalu na zdjęcia na razie identyfikacyje. Czy Twoja wypowiedź ma mi w jakimś obszarze pomóc, czy to jakaś refleksja filozoficzna? Bo nie jest na pewno odpowiedzią na żadne z moich pytań, więc oszczędź sobie.
    D300S + Nikkor 18-105VR + Nikkor 50/1.8 D

Domyślnie

Do zdjęć paszportowych wystarczy kompakt, 2 żarówki błyskowe z parasolkami, czy 2 lampy na światło stałe. I tyle. Nic więcej nie trzeba. Żadnych jasnych szkieł, czy super aparatów.
    Co i jak ustawić - niestety potrzeba już trochę wiedzy o świetle w fotografii - nie z poradników czy kursów, a praktyki.

Co do światła do podkreślania włosów - weź ten cały kurs na płytach, wrzuć do młynka i go włącz...
    Bo widać że ten kurs był zupełnie nie przydatny... Możesz nawet i przeczytać 1000 książek i nadal będzie to samo. Fotografii nie nauczysz się czytając książki, czy oglądając poradniki. Tu trzeba praktyki.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Do zdjęć paszportowych wystarczy kompakt, 2 żarówki błyskowe z parasolkami, czy 2 lampy na światło stałe. I tyle. Nic więcej nie trzeba. Żadnych jasnych szkieł, czy super aparatów.
    Co i jak ustawić - niestety potrzeba już trochę wiedzy o świetle w fotografii - nie z poradników czy kursów, a praktyki.

Co do światła do podkreślania włosów - weź ten cały kurs na płytach, wrzuć do młynka i go włącz...
    Bo widać że ten kurs był zupełnie nie przydatny... Możesz nawet i przeczytać 1000 książek i nadal będzie to samo. Fotografii nie nauczysz się czytając książki, czy oglądając poradniki. Tu trzeba praktyki.
    No dobra, to przechodzę do praktyki Trochę wiedzy o świetle w fotografii mam, a reszta wyjdzie w trakcie ćwiczenia na siostrze z powodu braku porady na temat dobrej lampy z iTTL zakupiłem przed chwilą
    Yongnuo YN-568 EX Speedlite Nikon AutoFP (HSS)
    Ktoś miał z tą lampą coś do czynienia?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lopi777 Zobacz posta
    A jakiej firmy lampy współpracujące z pełną automatyką Nikona byś polecił? Bo nie wykluczam również wyjazdówek do robienia zdjęć w różnych warunkach. W końcu D300S nie chcę żeby mi zardzewiał w tym małym studyjku
    Wielu fotografów Ci powie, że automatyka w plenerze, czy studio to zło...bo skąd niby ma wiedzieć jaki efekt chcesz uzyskać, tym bardziej, że nie będziesz błyskał jedną, a dwoma lampami. Automatyka jest dobra, jak robisz sceny dynamiczne (wesele, imprezę w klubie, "imieniny u cioci" itp.).
    Object error. Unable to run this script. Program terminated!

Domyślnie

Wielu fotografów Ci powie, że automatyka w plenerze, czy studio to zło...bo skąd niby ma wiedzieć jaki efekt chcesz uzyskać, tym bardziej, że nie będziesz błyskał jedną, a dwoma lampami. Automatyka jest dobra, jak robisz sceny dynamiczne (wesele, imprezę w klubie, "imieniny u cioci" itp.).
    No poeksperymentuję trochę, ta lampa może też pracować w manualu

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów