Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Domyślnie Problem z dyskiem USB

Witam,

Mam stary laptopowy dysk wrzucony w adapter z USB.

Mam na nim backup moich danych , m.in. zdjęć.

Niedawno pojawił mi się komunikat : "struktura dysku jest uszkodzona i nieczytelna".

OK, pogodziłem się ze stratą dysku, natomiast dane zacząłem z powodzeniem odzyskiwać prostym programikiem RECUVA.

Szło mi całkiem nieźle, 3 dni ściągałem sobie spokojnie dane Naprawdę sporą część odzyskałem.

I nagle ten cholerny Windows Update postanowił (o ja głupi - wiem, wiem ustawienia) , że się zrestartuje, aby zadziałały aktualizacje i wszystko szlag trafił.

I teraz pupa: po podłączeniu do USB po jakimś czasie pokazuje się na pasku ikonka, że dysk jest podłączony, ale np. w Eksploratorze czy zarządzaniu dyskami ani śladu.

Dodatkowo, gdy podłączam inny dysk przez USB zostaje mu przypisana litera woluminu pomijająca litery G i H przypisane wcześniej do uszkodzonego dysku.

O co kaman? Nie jestem biegły w tych sprawach. Obce są mi testdiski, SMARTy i inne tego typu sprawy.
    Chciałbym tylko wiedzieć co tak naprawdę się stało.

Oczywiście jeżeli ktoś może pomóc - bardzo chętnie skorzystam
    Ostatnio edytowane przez Szuwar ; 14-03-2014 o 13:41

Domyślnie

Jeśli chodzi o litery dysku - nie ma żadnego znaczenia. Mam 3 dyski zewnętrzne i jak podpinane osobno, to zawsze na tych samych literach (h, i).

W eksplorerze czy zarządzaniu dyskami pojawią się tylko aktywne dyski. Jeśli dysk z jakiś powodów nie możne być poprawnie odczytany to nie będzie po nim śladu. Natomiast każda normalna aplikacja do odzyskiwania danych będzie go widziała.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Wyciągnij go z tej kieszeni USB i podłącz bezpośrednio pod SATA do komputera stacjonarnego.
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Jeśli chodzi o litery dysku - nie ma żadnego znaczenia. Mam 3 dyski zewnętrzne i jak podpinane osobno, to zawsze na tych samych literach (h, i).

W eksplorerze czy zarządzaniu dyskami pojawią się tylko aktywne dyski. Jeśli dysk z jakiś powodów nie możne być poprawnie odczytany to nie będzie po nim śladu. Natomiast każda normalna aplikacja do odzyskiwania danych będzie go widziała.
    Nie zrozumieliśmy się Uszkodzony dysk nie jest już podpięty do USB, a innemu przypisywana jest litera "i" zamiast "g". C, D, E to partycje dysku w lapku + "f" to CD.
    Natomiast obecnie wygląda jakby g i h były zarezerwowane dla tego dysku USB -tam były 2 partycje.

Cytat Zamieszczone przez Borat1979 Zobacz posta
    Wyciągnij go z tej kieszeni USB i podłącz bezpośrednio pod SATA do komputera stacjonarnego.
    Nie mam obecnie stacjonarki niestety

Dodam, że porty USB są sprawne, sama kieszeń na dysk również.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 19-03-2014 o 01:42

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Londyn/Lubin

Domyślnie

Na dysku mogły pojawić się fizyczne bad sektory i sypał sie bardziej z minuty na minute. Restart win mógł uszkodzić sektor MBR dysku i teraz komp widzi dysk fizycznie ale nie wie co na nim jest. Spróbuj odzyskać MBR jakimś programem np: minitool partition wizard
    Ten programik ma też parę innych narzędzi które mogą ci się przydać w odzyskaniu danych i przywróceniu dysku do życia. Powodzenia !

Domyślnie

Ooo dziekuję. Programik ściągnięty i odpalony.

Tylko, że po zaznaczeniu mojego walniętego dysku, funkcja przywracania MBR jest nieaktywna .

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szuwar Zobacz posta
    Ooo dziekuję. Programik ściągnięty i odpalony.

Tylko, że po zaznaczeniu mojego walniętego dysku, funkcja przywracania MBR jest nieaktywna .
    Istnieją tylko dwie słuszne metody podłączania do laptopa uszkodzonego dysku, zamiana systemowego na uszkodzony, albo podłączenie badanego dysku zamiast napędu optycznego.

Oczywiście w obydwu przypadkach, system uruchamiamy z LiveCD, np. z "Hirens BootCD", gdzie znajdziemy komplet oprogramowania do testowania i naprawy uszkodzonych dysków.

Działanie na dysk in vivo, to droga donikąd (!).
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Ostatecznie dysk podpięty w kieszeni przez USB i leci odzysk danych.

Jak na razie idzie koszmarnie wolno, ale dane się odzyskują.

W dysku nie udało mi się wszelkiej maści programami odzyskać ani partycji, ani MBR, ani innego wymyślnego ustrojstwa.

Jak uda mi się odzyskać dane - napiszę czym. Program dość popularny, ale jeszcze się wstrzymam z podaniem nazwy, aby nie pojawiał się w wyszukiwarce.

Dziękuję wszystkim za wypowiedzi.

Domyślnie

Tak marginesie na przyszłość rób kopie danych na kilku nośnikach to nie będziesz musiał się męczyć z odzyskiwaniem
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Borat1979 Zobacz posta
    Tak marginesie na przyszłość rób kopie danych na kilku nośnikach to nie będziesz musiał się męczyć z odzyskiwaniem
    ja tak robię. To najlepszy sposób. Na USB 2.0 trochę wolno ale na USB 3.0 będzie dużo wygodniej.
    2dyski zew 2,5"x1Tb = 500 zł

Do PC kupiłem WD 1Tb 3,5" jako magazyn wewnętrzny na kompie itp
    Ja akurat mam mało danych...
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów