Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Top konwertowałem 14b nefa w LR na 16b tiffa w aRGB i sRGB - schodki były. Posiedzę jeszcze nad tym i zrobię konwersję w puszcze na neutral jak radziłeś. To nie tylko granat ale też pomarańcz i szarość - księżyc na tle czarnego nieba i latarnie na tle czarnego nieba.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hartman Zobacz posta
    Top konwertowałem 14b nefa w LR na 16b tiffa w aRGB i sRGB - schodki były. Posiedzę jeszcze nad tym i zrobię konwersję w puszcze na neutral jak radziłeś. To nie tylko granat ale też pomarańcz i szarość - księżyc na tle czarnego nieba i latarnie na tle czarnego nieba.
    A masz 10b monitor podłączony przez DisplayPort ?? Jak nie, to zawsze będą schody, jeśli trafisz na takie kolory.
    1. 8-bitowe wyświetlanie obrazy nie pozwala na wyświetlenie wszystkich kolorów jakie widzi oko.
    2. dochodzi jeszcze kalibracja czy profil monitora - wpływa na poprawność i zakres kolorów
    3. na niebie bardzo często wychodzą pasy jak robisz zdjęcia przy bardzo ciepłym świetle - jest za mało niebieskiego, jak skorygujesz WB, to się okazuje, że to co było zapisane np. 3-4 bitach rozciągasz do 6 i masz właśnie pasy.
    Z g**** bata nie ukręcisz...

Chcesz gładkie niebo - przepuść zdjęcia przez program, który interpoluje kolory.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Dzięki wszystkim za uwagi i pomoc!
    Zainstalowałem profil monitora z sieci. PS przy odpalaniu krzyczy że profil monitora ma defekt.
    Wywołałem znowu to zdjęcie w LR EV na -1,43 a kontrast na +100%.
    I co się okazuje na podglądzie w LR nie widzę tych schodków ale na wywołanym jpg już są.
    WTF???

@Gonzo Mam DVI-D, nie zmieniałem WB rozumiem że taki monitor.... i w mniejsze nie przeleję z większego..... ale jest to dokuczliwe na filmikach gorsze jest tylko migotanie......
    Ostatnio edytowane przez hartman ; 11-03-2014 o 21:44

Domyślnie

Wywołałem jedno z nich ---LINK ok.6MB-- i jakoś szczególnie żadnych gradientów na niebie nie widać. To co zaznaczone na czerwono ta mz. sa chmury.
    Podgląd na serwerze jest dość kiepski, najlepiej ściągnąć używając przycisku SAVE.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 6868 Zobacz posta
    Wywołałem jedno z nich ---LINK ok.6MB-- i jakoś szczególnie żadnych gradientów na niebie nie widać. To co zaznaczone na czerwono ta mz. sa chmury.
    Podgląd na serwerze jest dość kiepski, najlepiej ściągnąć używając przycisku SAVE.
    Widać, im bliżej środka kadru tym bardziej jest to widoczne.
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 6868 Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez Borat1979 Zobacz posta
    Widać, im bliżej środka kadru tym bardziej jest to widoczne.
    Tak, zgadza sie, w pospiechu zapomnialem dodac:
    (....) szczegolnie zadnych bardziej widocznych (...)
    W dalszym stopniu upieram sie jednak, ze to wina automatu NR w aparacie.
    Moze jakies zdjecie podobnego typu, jednak z wyłączona funkcja NR?

Domyślnie

Nie wiem jak wy preparujecie te pliki, u mnie żadnego gradientu po wywołaniu, bez względu na przestrzeń kolorów nie ma.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lena&TheShadow Zobacz posta
    Nie wiem jak wy preparujecie te pliki, u mnie żadnego gradientu po wywołaniu, bez względu na przestrzeń kolorów nie ma.
    Pochwalisz sie ?

Domyślnie

Teraz w LR kolory pożółkły jednak nie ma tego pożółcenia po wywołaniu.
    Skąd te przekłamania? Zły profil?

Cytat Zamieszczone przez Lena&TheShadow Zobacz posta
    Jak mistrzu???

Domyślnie

kontrast na 100%? I dziwisz się?

Weź kroplomierz i sprawdź, jakie są wartości na niebie. Kanał G przez połowę kadru zmienia się o 2-3%, jak to skontrastujesz, to normalne, że wyjdą schody.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów