.. chyba ze ktoras z firm zechce dac lupnia 2giej.. i wtedy wypuszcza taki model..
wszyscy oczekiwali iz 1DmkII bedzie tak naprawde 3D ..
osobiscie zalezy mi na dwoch rzeczach - uszczelnionym body, oraz mnozniku mniejszym niz x1.5(6)
Szukaj
.. chyba ze ktoras z firm zechce dac lupnia 2giej.. i wtedy wypuszcza taki model..
wszyscy oczekiwali iz 1DmkII bedzie tak naprawde 3D ..
osobiscie zalezy mi na dwoch rzeczach - uszczelnionym body, oraz mnozniku mniejszym niz x1.5(6)
Kaleid, nie wiem tylko czy taki ruch bedzie mial uzasadnienie ekonomiczne, oczywiscie biorac pod uwage nastepce D100. Zobaczymy co zaoferuje, jesli w ogole sie pojawi. Troche mnie martwi ta cisza w tej chwili... Malo prawdopodobne aby pojawil sie jako gwiazda na targach po dzisiejszych premierach innych aparatow...
Tak tyle ze dwa konkurujace produkty powinny byc raczej zblizone cenowo. D2x ma miec cene zblizona do 1DMkII. Nie ma szans by FF 1Ds MkII kosztowal podobnie. Mysle wlasnie ze byl to glowny powod mniejszej klatki. 1D tez nie jest FF. Do D2x istnieja swietnej klasy szerokokatne szkla DX wiec ten problem szerokiego kata odpada. Do niedawna jedyna recepta Canona na szeroki kat byl wlasnie ow 1Ds. Dlatego mysle ze Canon podzieli rynek na EF-s/FF a 1.3 to raczej rozwiazanie tymczasowe. Nikon..jesli rynek go do tego zmusi tez pewnie taki aparat wypusci. Moze jednak byc dokladnie odwrotnie. Canon zostanie zmuszony przez N do wypuszenia tanszego aparatu z mniejsza matryca o podobnej rozdzielczosci. Zdecydowanie wiecej bogatszych amatorow bedzie moglo sobie pozwolic na D2x niz 1Ds..I czy tam II. A jesli stanie sie CUD i tanie FF zawita w nasze progi to optyka DX dalej bedzie uzyteczna...Nikon pokazal ze mozna cropowac powierzchnie sensoraZamieszczone przez admin
Po zapieciu obiektywu DX automatycznie zmniejsza sie powierzchnia rejestrujaca. Ma to sens.
nie wiem czy mozna nazwac to sensem.. ale napewno jakims tam rozwiazaniem nie narazajac sie na utrate wiernych klientow..
Sens jest taki by nie zostac na lodzie z zakupionymi szklami.
oby hisoria sie nie powtorzyla.. canon kiedys wprowadzil ef.. minola zrezygnowala z fd ... nikon tez lubi odcinac sie od przeszlosci tym samym ograniczajac stosowania starszego osprzetu z nowymi aparatami.. a to nowy pomiar blysku.. a to cos jeszcze..
mysle ze caly czas trzeba sie liczyc z taka ewentualnoscia, ze ktoregos pieknego dnia obudzimy sie i okaze sie, ze to co posiadamy nie pasuje do nowych aparatow![]()
Mnie sie wydaje ze sens polega na otwarciu kilku furtek i rownolegle pociagniecie kilku galezi zysku... Wszechobecny marketing.
wiecie, mysle ze z tym marketingiem to jest tak jak z telenowela brazylijska - w kazdym odcinku to samo.. az do pewnego momentu, gdy okazuje sie ze Serhio to rodzony brat Romualda i obaj sypiali ze swoja matka
jednym slowem - my gdybac mozemy... a oni i tak zrobia co im sie podoba![]()
Dobre porownanie![]()
Bo tak jest...przypomnijcie sobie jak bylo jeszcze z 4 lata temu
"Kwestia mnoznika jeszcze w tym roku zniknie"
"Tanie full frame to kwestia roku..gora 2 lat"
i calkiem niedawno:
"20D bedzie 1.3" i co dostalismy? Ef-s :P
Wiekszosc osob z pl.rec.foto deklarowalo sie sie nigdy nie kupia lustrzanki z mnoznikiem...ba...tfu...syfryDzis prawie wszyscy siedza na pl.rec.foto.syfrowa
Klienci swoje a producenci swoje.....i tak jemy im z reki. Inna sprawa ze konkurencja jest niestety zbyt mała......Minolta w sumie tez nic rewelacyjnego nie pokazala. Premiera nastepcy D100 od dawna zapowiadana byla na kolejne PMA..i patrzac na matryce D2x pewnie bedzie mozna liczyc na cos 10 Mpix (podobnie z reszta twierdzi Hogan a on ma dobre wtyki w Nikonie![]()
Skontaktuj się z nami