Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Domyślnie

Fotki robię głównie bo lubię mógłbym cały dzień ustawiać te światła i kombinować i pewnie nie miał bym dość. A jak zaczyna coś sensownego wychodzić to większa satysfakcja jest. Czasem trzeba się namęczyć trochę, 2 razy podejść do tematu, czasem coś nie wyjdzie. Na stocki wrzuciłem kilka fotek dopiero, w sumie na jeden bo na reszcie czekam na akceptację zdjęć testowych. Ciężko będzie się przebić, no ale spróbować nie zaszkodzi. Zawsze przy okazji doskonali się umiejętności a i motywacja jest. Może z czasem na jakieś graty nowe się uzbiera. A i przeprosiłem kitowy obiektyw 18-105 nim właśnie zrobiłem ten dzbanek Dzięki serU

Domyślnie

Z tych stocków to się da coś w ogóle zarobić? Trzeba chyba tysiącami ładować tam foty żeby ktoś je zauważył i sprzedaż była na takim poziomi żeby to nie były jakieś grosze na fajki.
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

Znam fotografa, który z tego żyje, i to całkiem nieźle...ale...ładuje masę pieniędzy w sesje (specjalizuje się w fotografiach np. lekarzy, mechaników, nauczycieli, biznesmenów itp.), więc płaci za modeli, lokalizacje itp. Uczestniczyłem w dwóch takich sesjach w roli asystenta: w gabinecie stomatologicznym i u optyka - niezły młyn, bo miał te gabinety na niecałe 3 godziny każdy i jazda "z koksem" non stop na dwa albo trzy aparaty żeby nie tracić czasu na zmianę szkieł (dosłownie) - 3 modelki (które robią albo za dentystki albo pacjentki) i podobnie z modelami. Młyn na fotelu i za parawanem, gdzie się przebierali aż miło Wiele się można na takiej sesji nauczyć.
    Object error. Unable to run this script. Program terminated!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez niolox Zobacz posta
    Tło to w tym przypadku blenda 180x100. Dzięki za komentarze, cieszę się, że się podoba. Na stocki też przyjęli, zobaczymy czy zainteresowanie będzie. Miło jak trud i nieprzespane noce, ktoś doceni. Tak na marginesie to pizza, którą wrzucałem na forum dzisiaj też została przyjęta, wyróżniona jako zdjęcie dnia i sprzedała się 2 razy Jakiś dzisiaj fajny dzień. +100 do motywacji.
    Gratuluję zarówno świetnego zdjęcia jak i pomysłu, za który ktoś pewnie jeszcze Ci zapłaci.
    Może minimalnie za mocne odbicia w szkle, ale to drobiazg. Ogólnie całość robi bardzo dobre wrażenie.
    Powodzenia na "stock'ach".

Domyślnie

Zdjęcie super... Bardzo fajny pomysł. Jak widać wcale nie potrzeba mieć jakiegoś drogiego szkła, bo zdjęcie pierwsza klasa.
    D90 | N24-70/2.8 | N18-105 | N50/1.8 | S10-20/4-5.6 |SB-800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez niolox Zobacz posta
    mógłbym cały dzień ustawiać te światła i kombinować i pewnie nie miał bym dość.
    i dzieki temu masz coraz lepsze efekty w sensie praca u podstaw a nie oczekiwanie az ktos poda gotowy przepis. oby ci si enie znudzilo
    [/QUOTE]
    Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SerU Zobacz posta
    Znam fotografa, który z tego żyje, i to całkiem nieźle...ale...ładuje masę pieniędzy w sesje
    chcialbym zeby ktos kiedys policzyl ile tak naprawde kosztuje przygotowanie fot na stocki i ile sie potem na nich zarabia zakladam ze wyniki moglyby byc masakryczne.
    Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales

Domyślnie

Sailor: Półoficjalnie mogę powiedzieć, że taka 3 godzinna sesja zamyka się w kwocie około 500-800 funtów przy obecności 5-6 modeli z wliczonym kosztem wynajęcia miejsca w którym sesja się odbywa. Ostatnio "wdarł się" do zajezdni autobusowej za darmo w zamian za zrobienie sesji zabytkowego double deckera, który jest wynajmowany na różne okazje, za kosmiczne wręcz pieniądze Często właśnie jest tak, że w zamian za użyczenie miejsca rewanżuje się właścicielowi robiąc krótką sesję dla jego potrzeb, lub udostępnia mu klika wybranych kadrów z sesji, którą robił z modelami/kami, co znacznie obniża koszt sesji, bo optyk za wynajęcie gabinetu na kilka godzin może sobie zawołać i 300 funtów. Sprzedaż na stokach...cóż...pokrywa z nawiązką poniesione koszty

I jeszcze taka ciekawostka (przynjamniej dla niektórych ) - nie wiem, jak w PL, ale w UK każdy fotograf musi mieć Public Liability Insurance (czyli ubezpieczenie OC) na kwotę 2 lub czasem 5 milionów funtów - bez tego nie ma co się zabierać, za profi focenie, bo były przypadki procesów o odszkodowania na kwoty oscylujące w okolicach tych sum za to, że ktoś się potknął o statyw i wylądował w szpitalu z rozwaloną głową, lub zdjęcia ze ślubu szlag trafił. Tutaj tak jest Koszt takiego ubezpieczenia, to około 150-200 funtów na rok. Aby dostać akredytację na torach wyścigowych, pokazach mody, czy praktycznie każdym innym evencie takie ubezpieczenie to podstawa i zawsze o nie pytają w formularzu zgłoszenia jeśli występuje się jako freelancer. Kilka razy to przerabiałem
    Object error. Unable to run this script. Program terminated!

Domyślnie

Jeśli ludzie z tego żyją to znaczy, że się opłaca Sztuka to zrobić fotkę, która nie wymaga nakładów i żeby się sprzedawała Mnie pizza, którą sfotografowałem generalnie od tak przy okazji, nie kosztowała za wiele bo robiłem ja do zjedzenia A jak ma leżeć i się kurzyć na dysku to wrzuciłem i o dziwo się sprzedaje ładnie W dzisiaj co półtorej godziny ktoś kupował. A jest od 2 dni i tylko na 1 stocku. Jak powstała fotka pisałem pod zdjęciem pizzy na forum. To też trzeba trafić w gusta kupujących bo nie zawsze to co się podoba fotografowi się dobrze sprzedaje i odwrotnie.
    Takie ubezpieczenie to nie jest głupia rzecz, przynajmniej człowiek spokojny. A herbata tylko jednego nabywcę znalazła na tę chwilę.

Domyślnie

No to wpraszam się na herbatkę ,oraz korepetycje

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów