Szukaj
W tej chwili nie mam aparatu ze sobą, ale spróbuję jak tylko będę go mieć w rękach. Mam nadzieję, że coś pomoże. Wcześniej miałem kontakt z innymi lustrzankami i nigdy z takim problemem się nie spotkałam. Dziękuję za wskazówki i jeszcze się na pewno odezwę
Przy okazji zapytam, czy można określić, jakie ustawienia AF są najbardziej uniwersalne?
Miałem na myśli błąd ludzki polegającym na złym wyborze ustawienia AF do danej sytuacji/potrzeby/oczekiwań.
Tak to się chyba nie da. Podobnie jak nie ma uniwersalnej przysłony, czasu, wartości iso. Najbardziej przewidywalnie działa AF-S + pojedyncze pole.
Zawsze używaj właśnie takiego AF-S z wybranym pojedynczym polem.
Zanim zacznie Ci brakować tych innych będziesz już wiedział jakich i kiedy potrzebujesz
Witam.
Wątek dość leciwy, ale dołączę się do pytania bo mam również ten sam problem, że łapie ostrość na tło zamiast na obiekt, tyle, że mam problem z obiektywem. Zainteresowałam się fotografią sportową i od niedawna mam używane body Nikon D500 i do tego obiektywy 16-80mm/f2.8-4 VR i 70-200/F2.8 VR. Problem jest z tym drugim. A raczej z jego obsługą bo zakładam, że obiektyw jest sprawny tylko ja robię jakiś błąd Testowałam sprzęt na wiejskim meczu piłki nożnej i tak jak na 16-80mm AF trafia tam gdzie chcę, to nie radzę sobie z 70-200mm. Staram się raczej robić zdjęcia na małej GO dla określonego efektu no i żeby nie podbijać iso przy krótkich czasach. Bardzo możliwe, że to kwestia praktyki w przypadku zdjęć w akcji, ale dziwi mnie, że np. piłkarze bliżej mnie są nieostrzy a łapie ostrość na płocie z tyłu albo na głowie jakiegoś piłkarza daleko w tle. Nawet jak ustawię sobie ostrość na pierwsze zdjęcie to kolejne w serii znowu łapią tło. Używam AF-C i próbowałam już z AF jednopolowym, grupowym, dynamicznym i ze śledzeniem 3d. Nawet w przypadku zdjęć bardziej statycznych jak bramkarz, który stał przy bramce, raz AF ustawiał się dobrze, za chwilę ostrzył siatkę w bramce albo tło. Próbowałąm zdjęć w domu statycznych obiektów i nie ma problemów. Czy to jest kwestia, że przy dużym zoomie nie mam wprawy i takiej "stabilizacji " w rękach i drobny ruch powoduje, że ucieka mi obiekt czy może coś robię źle z ustawieniami? Nie mam dużej praktyki ale jeśli jest to jakiś błąd, że źle dobieram parametry to wolę dowiedzieć się tego szybciej od bardziej doświadczonych, niż długo frustrować się i metodą prób i błędów dochodzić do tego co jest nie tak. A może to jednak kwestia praktyki i tyle Będę wdzięczna za pomoc
Nie wiemy co tam masz ustawione w autofokusie, np. co pod priorytetem w AF-C (a1), co w blokadzie ostrości (a3) itd. Spróbuj użyć przycisku AF-ON. Można włączyć wykrywanie twarzy i wtedy mniejsze prawdopodobieństwo, że AF powędruje na siatkę, słupek itp.
a1 ostrość+spust migawki
a3 reakcja na blokadę AF na 3, ruch obiektu próbowałam na zmienny i na ustawieniu pośrednim: pośrodku między zmiennym a stałym.
a6 liczba pól AF55
Opcję wykrywania twarzy na D500 widzę tylko dla śledzenia 3D i ta funkcja jest włączona.
Dziękuję za radę co do AF-ON. Nie pomyślałam o tej opcji i na pewną ją wypróbuję.
Skontaktuj się z nami