Close

Strona 30 z 48 PierwszyPierwszy ... 20282930313240 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 473

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Ba, można by nawet pokusić się o wymianę systemu, ale gdy ktoś przywyknie do zielonej optyki Nikona, to ciężko przywyknąć do zimnych błękitów Canona.

To kwestia dosyć istotnych niuansów i ... przyzwyczajeń, które jak to powiadają, stanowią drugą naturę.

A z Hydem trudna walka.
    Dawno temu mój ówczesny szef powiedział mi, że nie należy przywiązywać się do kodu, który się pisze. Myślę, że miał rację. Do puszek/systemów/itp./itd. też się nie przywiązuję
    Pozdrawiam
    Paweł

Moja radosna twórczość

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel92 Zobacz posta
    Dawno temu mój ówczesny szef powiedział mi, że nie należy przywiązywać się do kodu, który się pisze. Myślę, że miał rację. Do puszek/systemów/itp./itd. też się nie przywiązuję
    ... ale tu w grę wchodzą nie jedynie straty trudno wymierne, ale również te latwo mierzalne i okropnie bolesne.

Zresztą, jak stawałeś się Canonierem, to w jakiejś tam skali musialeś to przerabiać.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    ... ale tu w grę wchodzą nie jedynie straty trudno wymierne, ale również te latwo mierzalne i okropnie bolesne.

Zresztą, jak stawałeś się Canonierem, to w jakiejś tam skali musialeś to przerabiać.
    Jednym z powodów przejścia do Canona były właśnie ichniejsze kolorki, tak więc bólu raczej nie odczułem
    Pozdrawiam
    Paweł

Moja radosna twórczość

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jednym z powodów przejścia do Canona były właśnie ichniejsze kolorki, tak więc bólu raczej nie odczułem
    Ło matko, ja o chlebie, on o niebie, no tak to trudno nam będzie złapać kontakt.
    A kilka body + bateria szkieł + dodatkowy osprzęt to pies?
    Swoje klocki tak bez bólu wrzuciłeś na strych i poszedłeś kupować nowe?
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Ja mam za drogie "klocki" żeby teraz się przesiadać. Poza tym wyznaję prostą zasadę - nie ma rzeczy idealnych. Nikt mi nie wmówi, że akurat Nikon jest "be", a Canon to chodzący ideał. Kiedyś zdecydowałem się na ten, a nie inny system, bo mi odpowiadała jego ergonomia. Ostatnio Nikon mocno testuje moją tolerancję (kalibracja AF D800 po zakupie, dziwne jego zachowania w trybie AF-C, wycofanie się z CNX-a), ale dla mnie to jeszcze nie powód, żeby się na nich wypiąć. Canonierzy mają swoje, inne problemy.
    FOTO-ZABAWKI SPRZEDANE.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nikon nie jest be, ani Canon nie jest cacy, tylko widzisz, jeżeli przez lata całe wypracowuje się ścisłe związki, między sprzętem a "wywołaczem" i nagle zaczyna brakować tego ostatniego, to poczynają nachodzić homo photographicusa przeróżne wątpliwości.

A za długo w rozkroku się nie postoi, bo to i niewygodne, i okropnie niepraktyczne.

Coś mi się widzi, że w dłuższej perspektywie, to poniechanie CNX-a wyjdzie firmie Nikon niekoniecznie na zdrowie.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

I pomysleć, że cała dyskusja zaczęła się od sugestii użycia LR do obróbki zdjęć z ostatnich puszek Nikona
    Nie chciałbym być źle zrozumiany:
    - nie mówię, że Canon jest super, a Nikon bee. Ani odwrotnie...
    - nie namawiam kogokolwiek do jakiejkolwiek zmiany systemu, sprzedaży sprzętu za pół darmo, wykonywania szpagatów, etc.
    - nie mam nic wspólnego z firmą Adobe, poza posiadaniem ich oprogramowania nabytego z drodze zakupu
    - jestem amatorem, fotografia to moje hobby i gdybym miał do niego zastosować jakieś reguły racjonalnego rachunku ekonomicznego, to pewnie już dawno zajął bym się np. szydełkowaniem.

Życzę wszystkim spokojnych Świat i wspaniałego Nowego Roku.
    Pozdrawiam
    Paweł

Moja radosna twórczość

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

...
    ... fotografia to moje hobby i gdybym miał do niego zastosować jakieś reguły racjonalnego rachunku ekonomicznego, to pewnie już dawno zajął bym się np. szydełkowaniem.

Życzę wszystkim spokojnych Świat i wspaniałego Nowego Roku.
    A ja Ci powiadam, że z fotografowania można się utrzymać i to niekoniecznie we współpracy z niedźwiedziem na Krupówkach.
    Rzecz tylko w tym, żeby nikt nie rzucał kłód po nogi.

Nie jedzcie za dużo, sporo spacerujcie, nawet z parasolem, uważajcie z materiałami pirotechnicznymi i alkoholem, no w ogóle wszelkiej pomyślności w ten czas i na ten Nowy Rok.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sedov Zobacz posta
    Pawle, przez pół godziny stałem obok stołu i wnikliwie przeanalizowałem całą przestrzeń pomiędzy krzesłem i klawiaturą. Nic nie znalazłem
    Na poważnie - przyznaję, że te kilka lat pracy na NX-ie przyzwyczaiło mnie do tego, że po eksporcie zdjęć do kompa dostaję na wejściu to, co sobie poustawiałem w aparacie. Taki przeskok na Lightrooma z resetem wszystkich ustawień trochę mnie przerósł. Pewnie można sobie jakoś poustawiać jakieś presety pod Nikona, ale nie dotarłem do tego, jak to zrobić. Bawiłem się trochę w obróbkę tego samego zdjęcia w Lightroomie i metodą opisana powyżej - efekt z Lightrooma zawsze był u mnie gorszy :/ Co nie znaczy, że ten program nie daje rady - po prostu trzeba go rozgryźć.
    mam podobnie
    I pamiętam tu dawne boje i testy - co lepsze - i niestety zawsze wynik końcowy wskazywał na NX. Oczywiście jest wiele programów do RAWów ale tylko NX daje to co najlepsze - to jest bezdyskusyjny efekt wielu testerów tego forum.

Natomiast co do NX-D. Na sofcie Nikona robię od 2002 roku i zakupu D100. I tak kiedyś było - marny, wolny, i darmowy. Potem płatny, ale nadal wolny, choć coraz lepszy. No, a teraz proszę - niezastąpiony. Idąc tym tropem - liczę na to, że wersje kolejne będą coraz sprawniejsze i da się z tym żyć, więc jednak daruje sobie naukę Lightrooma - bo jednak już chyba za stary jestem nie chce mi się, nie widzę sensu tej nauki. A i obrazki z nowych puszek nie wymagają aż tylu korekt - dynamika znacznie szersza, itp itd.

Strona 30 z 48 PierwszyPierwszy ... 20282930313240 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów