Szukaj
Ja mam problem z uruchomieniem programu (Win7 32bit)
Wyskakuje okno o braku połączenia z netem choć mam neta z T-mobile
Nikon D7100 + Nikon D3200 (Nikkor AF-S DX 18-105mm f/3.5-5.6 ED + Sigma APO 70-300mm f/4-5.6 DG MACRO + Nikkor AF-S DX 18-55 mm f/3.5-5.6G ED II)
Od 15.07 finalna wersja Nikon Capture NX D będzie BEZPŁATNA do pobrania zapewne ze strony producenta.
jak dla mnie bez u-pointów, to może być nawet i płaty![]()
A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4
Zastanawia mnie konieczność połączenia z internetem podczas pracy... ....(nie tylko podczas instalacji).
D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900
I jak, testował już ktoś oficjalną wersję?
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Ja sobie włączyłem z ciekawości. Wydaje się, że pracuje w miarę szybko, jednak kilka uwag (wyjdę na marudę, ale trudno):
- może to tylko u mnie na Win7 64bit, ale nie mogłem zmaksymalizować okna (dopiero poprzez menu okna) - najechanie na belkę okna powodowało zmianę kursora na taki ze strzałeczkami
- w związku z powyższym nie działał żaden przycisk na belce (zamknąć program musiałem przez menu)
- korekt lokalnych brak (choć nie należało się ich spodziewać, to zawsze jakaś malutka nadzieja była)
- do pasji doprowadza mnie niemożność zoomowania kółkiem myszki (a przynajmniej nie odkryłem takiej możliwości - można co najwyżej kliknąć dwukrotnie z wciśniętym Altem do zooma 100%)
- palety są nadal mało ergonomiczne, jakieś pościskane
- niezbyt intuicyjny jest pomysł, że będziemy klikać małe ikonki (np. Noise Reduction, Straighten), co spowoduje skrolowanie paneli poniżej - ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia
Sam nie wiem. Używam oprogramowania Silkypix do Fuji i od prawie roku nie mogę się przyzwyczaić. Do NX-D też jakoś się nie mogę przekonać. Wniosek jest taki, że może NX-D zostanie na dysku jako zastępnik ViewNX, jednak główną "wołarką" nadal będzie LR...
PS. Trochę irytujące jest, że instalujemy niby tylko NX-D, a przy okazji pojawiają się (jako osobne instalacje) Picture Control Utility oraz Nikon Message Center (pojawiłoby się jeszcze coś, czego nazwy zapomniałem, a o co pyta instalator na samym końcu)![]()
Nieco więcej: http://konradlesniak.pl/
No dobra – mam i ja.
Po kwadransie zabawy znalazłem tylko jeden plus tego programu: prawidłowo dekoduje barwy (w przeciwieństwie do softu uniwersalnego).
Gaszenie świateł, wyciąganie cieni – beznadziejne. A co najważniejsze – brak możliwości obróbki lokalnej, dyskwalifikuje w moich oczach ten program jako narzędzie do obróbki RAW (przynajmniej dla mnie). Do tego muł w kwestii podglądu. Przy procku prawie 4 GHz, 16 GB RAM i karty z 2 GB VRAM, to jest nieporozumienie. Jeśli rozwój NX-D będzie przebiegał w takim tempie jak Nikon Capture, to czuję, że po raz kolejny zainteresuję się nim dopiero przy wersji 4 lub 5.
Największa porażka software'owa Nikona, to utrata Nik Software i ich u-pointów. Chociaż wiadomo, że z Google nie dało się wygrać…![]()
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Nieco więcej: http://konradlesniak.pl/
Skontaktuj się z nami