Szukaj
Ostatnio edytowane przez TOP67 ; 24-02-2014 o 19:34 Powód: zdjęcie 12
R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog
Świetny zdjęcia. Chociaż kilka detali jak na mojej ulubionej dwójce przycięta góra. 11 i 12 to te same zdjęcia. Klimatyczne zdjęcia.
Nikon D7200 | D90 + MB-D80 | T11-16 2.8 | N35 1.8G | N18-105 3.5-5.6 | T90 2.8 Macro | T70-200 2.8 | SB-900 | YN-560 III
Zdjęcia fajnie się ogląda , więcej takiego "mroku" miałyby w czarnobieli, zwłaszcza 1,10,19
Nieważne czym - ważne jak!
Wszystkie robione 50mm Sonnarem otwartym niemal na oścież (chyba do 2.0 ledwie domknięty). Było dość ciemno, bo pokrywa drzew odcinała mocno światło, a i tak nie było go za dużo. W czarnobieli z powodu ciemności ginie sporo kontrastu i wszystko się*zlewa.
Sam cmentarz jest już nieczynny. Pochówków dokonywano od 1767 do 1830 roku. Ponieważ Kalkuta była stolicą brytyjskich Indii są to głównie Brytyjczycy. Nie potrafiłem znaleźć powodu, ale bardzo wielu ludzi zmarło w okolicach 30. roku życia. Bardzo wielu marynarzy (oficerów oczywiście).
Jak na złość CC odciął mnie od photoshopa (i od clouda). Nawet nie mogę*zobaczyć w czym problem.
Bardzo fajne fotki. Czuć klimat.
D7000 (takie co trafia w punkt) || S17-50 2.8 OS || N85 1.8G || Fotopro MGA-684N+ 62Q || Lowepro Video Fastpack 250AW
Podoba mi się utrzymanie jednakowej kolorystyki na wszystkich fotografiach -- plus za konsekwencję. Sama tonacja… bardzo pasuje do pokazywanego miejsca, nadaje obrazom klimat, buduje nastrój i kierunkuje odbiór. Kadrowo wyróżniłbym 6, 10, 11 i 20. Pokazana dywergencja dwóch miejsc na ostatnim, ładnie dopełnia całości.
Brakuje mi jednak selekcji, i to mocnej. Sporo zdjęć podobnych, zwłaszcza za dużo tych z micro GO. Tak w ogóle, to nie znajduję uzasadnienia dla tego właśnie środka wyrazu. Wygląda trochę tak, jakby ktoś testował obiektyw na największej dziurze -- byle uzyskać małą GO w konkretnym miejscu, bez pomysłu na całość kadru i zdjęcie.
Na koniec dodam, że wrzucony zestaw zdjęć ciężko nazwać reportażem. Nie ma tu opowieści, fabuły. Brak zarysowanego początku, rozwinięcia i zakończenia historii. Ot, po prostu kilka zdjęć z jednego miejsca, popełnionych w jednym czasie. Na pewno nie reportaż.
PS O poprawności technicznej nie będę wspominał, bo od pewnego poziomu i świadomości -- nie wypada.![]()
Skontaktuj się z nami