Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Domyślnie D600\610 a Multi-CAM 4800 FX

Przeglądałem ostatnio książkę 'Mastering the Nikon D610', autor Darrell Young, gdzie przeczytałem parę 'ciekawostek' dot. modułu AF Multi-CAM 4800 stosowanego m.in. w D600\610.

Otóż wg. autora wszystkie punkty krzyżowe oraz 'zwykłe' autofocusa są użyteczne jedynie w zakresie przesłony F1.x do F5.6.

W zakresie F5.6 do F8 działają wszystkie krzyżowe, ale skrajne boczne 'zwykłe' (horyzontalne) nie są użyteczne.

W przypadku przesłony F8 (i wyżej) działa poprawnie tylko środkowy krzyżowy i parę 'zwykłych' go otaczająych (w książce są rysunki, ale nie chcę robić nieutoryzowanego wklejania). Reszta punktów nie powinna być używana.

Przez nie są użyteczne zrozumiałem że ich czułość wyraźnie odbiega od tych rekomendowanych.

Szczerze to nigdzie nie spotkałem się jeszcze z takim opisem.

Domyślnie

Nie ma w tym nic dziwnego... Punkty liniowe AF w tym module mają czułość taką jak podajesz.

Edit: tylko pamiątaj o jednym- AF ostrzy zawsze na pełnej dziurze, bez względu na ustawienie w aparacie.
    Ostatnio edytowane przez nikoniarz ; 29-08-2014 o 21:50

Domyślnie

To nie ma nic wspólnego z czułością punktów, a ich fizycznym położeniem.
    Przy ciemnych obiektywach punkty są zbyt bardzo oddalone na boki i niemożna poprawnie ustawić ostrości przy tak małym otworze w obiektywie.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Wg. tego co napisałeś GonzoG, to Multi-CAM 4800 DX powinien na bocznych punktach ostrzyć masakrycznie, gdyż są one jeszcze bliżej brzegów niż na FX... Tak jest w rzeczywistości? Tzn. mam na myśli pytanie o ostrzenie a nie o rozmieszczenie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nikoniarzd3100 Zobacz posta
    Wg. tego co napisałeś GonzoG, to Multi-CAM 4800 DX powinien na bocznych punktach ostrzyć masakrycznie, gdyż są one jeszcze bliżej brzegów niż na FX... Tak jest w rzeczywistości? Tzn. mam na myśli pytanie o ostrzenie a nie o rozmieszczenie.
    Nie ma znaczenia czy FX, czy DX, punkty są tak samo daleko.
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Nie ma znaczenia czy FX, czy DX, punkty są tak samo daleko.
    Na pewno? D700 i D300 mają ten sam moduł, a jednak krycie kadru jest inne...

Domyślnie

Na pewno? D700 i D300 mają ten sam moduł, a jednak krycie kadru jest inne...
    A od kiedy to one mają ten sam kadr ??
    Nikon

Domyślnie

GonzoG, nie czepiaj się tylko wyjaśnij. A jak nie umiesz to może odpuść sobie. Próbuję się dowiedzieć czy ten sam moduł w wersji DX ostrzy bocznymi punktami gorzej skoro są bliżej brzegu kadru? Tak trudno zrozumieć Ci proste pytanie? Poza tym nie odpowiada się pytaniem na pytanie...

Domyślnie

GonzoG, nie czepiaj się tylko wyjaśnij. A jak nie umiesz to może odpuść sobie. Próbuję się dowiedzieć czy ten sam moduł w wersji DX ostrzy bocznymi punktami gorzej skoro są bliżej brzegu kadru? Tak trudno zrozumieć Ci proste pytanie? Poza tym nie odpowiada się pytaniem na pytanie...
    Włącz w FX tryb DX i masz taki sam rozkład punktów.
    Nikon

Domyślnie

To może sprecyzuje pytanie- bo chodziło mi raczej o to, czy skrajnie boczne punkty np. w D700 (oczywiście w trybie FX) sprawują się tak samo jak w D300? Czy po prostu mają "jaśniej" gdyż są bliżej środka, albo dokładniej mówiąc- dalej od ciemniejszych brzegów...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów