Close

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 61

Domyślnie

Szczerze mówiąc to jak czytam, że jakiś korpus ma problem z AF to mi się płakać chce nad ludzką głupotą.... F5 miał 5 polowy AF, F6 11 polowy i było dobrze, nie? Dal porównania C 5d Mk II ma 9 polowy AF i JEDNO pole krzyżowe i nie zmienia to faktu, że fajną puszką jest.

Z całym szacunkiem dla wszystkich obecnych, ale zdawanie się na automatykę wyboru pola AF jest takim samym lenistwem jak robienie zdjęć na zielonym kwadracie. Chcąc mieć pełną kontrolę nad tym gdzie AF ostrzy to trzeba zablokować pomiar na jednym punkcie i kadrować. Nie od parady właściwie od zawsze przycisk migawki jest dwustopniowy, a na korpusie mamy dodatkowo AE-L/AF-L.
    Możemy zawsze wybrać czy chcemy zdjęcie zrobić my, czy aparat. Ale w tym drugim przypadku nie miejmy pretensji do elektroniki, że zrobiła nie taką fotkę jak chcieliśmy... Odrobinę rozsądku proszę koleżeństwa....

Moja 610-ka przestaje być w stanie łapać ostrość w warunkach przy których sam w wizjerze niewiele widzę... Ale nie mam do niej o to pretensji...

Domyślnie

Mistrzu -to że pól jest dużo nie oznacza że musimy zdawać się na automatykę ich wyboru... Fotografując z bliska 85tka na f1.4 - blokada i zmiana kadru nie jest dobrym rozwiązaniem... to nie ilość pól jest problemem ale ich działanie... Jeszcze jedno... kiedyś nie było AF i zdjęcia robiono...tylko czy to jest argument?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez salvdali Zobacz posta
    Szczerze mówiąc to jak czytam, że jakiś korpus ma problem z AF to mi się płakać chce nad ludzką głupotą.... F5 miał 5 polowy AF, F6 11 polowy i było dobrze, nie? Dal porównania C 5d Mk II ma 9 polowy AF i JEDNO pole krzyżowe i nie zmienia to faktu, że fajną puszką jest.

Z całym szacunkiem dla wszystkich obecnych, ale zdawanie się na automatykę wyboru pola AF jest takim samym lenistwem jak robienie zdjęć na zielonym kwadracie. Chcąc mieć pełną kontrolę nad tym gdzie AF ostrzy to trzeba zablokować pomiar na jednym punkcie i kadrować. Nie od parady właściwie od zawsze przycisk migawki jest dwustopniowy, a na korpusie mamy dodatkowo AE-L/AF-L.
    Możemy zawsze wybrać czy chcemy zdjęcie zrobić my, czy aparat. Ale w tym drugim przypadku nie miejmy pretensji do elektroniki, że zrobiła nie taką fotkę jak chcieliśmy... Odrobinę rozsądku proszę koleżeństwa....

Moja 610-ka przestaje być w stanie łapać ostrość w warunkach przy których sam w wizjerze niewiele widzę... Ale nie mam do niej o to pretensji...
    .....to chyba na tyle jeśli chodzi o mój komentarz
    Sony Ericsson K800I z kartą flash 1GB.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siwyozzman Zobacz posta
    ... Fotografując z bliska 85tka na f1.4 - blokada i zmiana kadru nie jest dobrym rozwiązaniem...
    Ja mam taki nawyk. I nie stanowi to problemu. % trafionych zdjęć jest OK.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

A Moja D610 z podpiętym 50 1.8g ma problem w lekko ciemnym pomieszczeniu potrzebuje niekiedy 2 s na złapanie ostrości a używam przeważnie środkowy af Jak to dobrze ze Mój 2.5 letni Synek pozuje do zdjęć z tamronem 90vc jest trochę lepiej więc może to wina szkła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez petros Zobacz posta
    .....to chyba na tyle jeśli chodzi o mój komentarz
    I mój
    D7100, T 17-50 2.8, T-a 16-28 2.8, S 35 1.4, N 50 1.8G, N 85 1.8G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siwyozzman Zobacz posta
    Mistrzu -to że pól jest dużo nie oznacza że musimy zdawać się na automatykę ich wyboru... Fotografując z bliska 85tka na f1.4 - blokada i zmiana kadru nie jest dobrym rozwiązaniem... to nie ilość pól jest problemem ale ich działanie... Jeszcze jedno... kiedyś nie było AF i zdjęcia robiono...tylko czy to jest argument?
    To właśnie jest argument. Kurczę, jak w takim razie robili zdjęcia reporterskie 30 lat temu.... Wow, to jakaś magia musiała być... A tamtejsi fotografowie to chyba cudotwórcy byli....

Panie i Panowie szlachta: jeśli narzekamy na dzisiejsze puszki z powodu "źle działającego AF, bo nie łapie na jednym z tryliarda punktów" to jesteśmy niczym więcej niż d...mi wołowymi, a nie fotografami.

Idąc dalej, mam wrażenie, że 95% jęków na AF przypada z powodu ostrzenia na obiekty, na które wyostrzyć się nie da (do łez doprowadził mnie jeden z forumowiczów marudzących, że D800 nie ostrzy na połączenie sufitu i ściany).

A wszystkich narzekających odeślę do instrukcji obsługi puszki na str. 98. Bardzo pożyteczne wskazówki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez salvdali Zobacz posta
    To właśnie jest argument. Kurczę, jak w takim razie robili zdjęcia reporterskie 30 lat temu.... Wow, to jakaś magia musiała być... A tamtejsi fotografowie to chyba cudotwórcy byli....

Panie i Panowie szlachta: jeśli narzekamy na dzisiejsze puszki z powodu "źle działającego AF, bo nie łapie na jednym z tryliarda punktów" to jesteśmy niczym więcej niż d...mi wołowymi, a nie fotografami.

Idąc dalej, mam wrażenie, że 95% jęków na AF przypada z powodu ostrzenia na obiekty, na które wyostrzyć się nie da (do łez doprowadził mnie jeden z forumowiczów marudzących, że D800 nie ostrzy na połączenie sufitu i ściany).

A wszystkich narzekających odeślę do instrukcji obsługi puszki na str. 98. Bardzo pożyteczne wskazówki
    Zwiększenie ilości punktów AF w porównaniu ze starszymi konstrukcjami służy głównie do śledzenia obiektów w trybie AF-C To że Ty tego nie potrzebujesz nie znaczy że nie ma ludzi którym to bardzo ułatwia pracę np. fotoreporterom sportowym, fotografującym ptaki itd... Sprawny układ AF z dużą ilością punktów znacznie zwiększa ilość ostrych ciekawych kadrów...
    Druga sprawa to że jeżeli już jakieś funkcje są w aparacie a nie działają prawidłowo to dziwnym jest przymykanie na to oko... Fizycznie jest możliwy doskonale działający AF z 51 punktami. Zapytaj użytkowników np D3,D3s...
    Jeszcze jedno...wielu osobom D610 źle działa na centralnym puncie AF szczególnie przy żarowym oświetleniu... przerabiałem to w D7000...da się to jakoś ogarnąć ale jak fotografowałeś np. D700 to wiesz że AF może działać tak że w zasadzie każde nieostre zdjęcie możesz przypisać sobie... Wiadomo że są ludzie którzy przesadzają i oczekują idealnego działania na skrajnych punktach - z tego też się śmieję...
    Ostatnio edytowane przez siwyozzman ; 03-03-2014 o 10:01

Domyślnie

I w tym miejscu zgodziliśmy się w 100%. Dla AF-C celność poszczególnych punktów AF to już inna bajka, niemniej w tym wątku te argumenty w ogóle nie padały - pisali tutaj o portretach... Generalnie śledzenie obiektów z AF to nie jest moja fotograficzna bajka, jednakże nie odmówię sobie w najbliższym czasie testów w tym zakresie.
    Światło żarowe.... Dużo na ten temat napisali, to fakt. U mnie konkretnie ten problem nie jest widoczny, a większość fotek ostatnio cykam w domu dla zabawy, a świecę świetlówkami energooszczędnymi, ale temperaturze ok. 2700K. Pytanie więc, czy ta przypadłość to technologia źródła światła, czy jego barwa. Za dużo niewiadomych, żeby wysnuć jakiś generalny wniosek...

Domyślnie

No to z opini kolegów widzę że motający af w ciemniejszych pomieszczaniach to wina operatora a nie aparatu..oj idę na jakiś kurs

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów