Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Stara lampa

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Horní Slezsko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Nie powinno nic się stać, ale jak chcesz mieć nieco więcej pewności poszukaj kogoś znajomego z miernikiem: "minus" miernika do "sprężynki" z boku sanek lampy (w tej szczelinie), "plus" do styku centralnego na środku stopki, oczywiście pomiar po włączeniu i zaświeceniu się kontrolki lampy. Twój aparat według producenta wytrzymuje do 250V, jeśli miernik pokaże znacznie mniej, nic nie powinno się stać - jednak zakładasz na własną odpowiedzialność.
    Zwykłym miernikiem nie zmierzysz impulsu. Myślę że bardziej nada się oscyloskop.

damic
    Gość

Domyślnie

Pisze z telefonu, wiec przepraszam za brak polskich znakow i ew. bledy.
    Pisalem w pierwszym poscie, ze nie ma stopki tylko zlacze PC, czyli jak mam to zmierzyc?
    Oczywiscie wiem, ze podlaczam na wlasna odpowiedzialnosc, a noz, a widelec ktos moze sie na tym zna, dlatego pytam.
    Nie sadze zebym znalazl kogos z oscyloskopem ale popytam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez limal Zobacz posta
    Zwykłym miernikiem nie zmierzysz impulsu. Myślę że bardziej nada się oscyloskop.
    A po co oscyloskop - jak ma wysokie napięcie, to nie jest izolowana od układu wyzwalania i nie będzie impulsu. Poza tym ważniejsze jest stałe napięcie na stykach niż impuls.

Cytat Zamieszczone przez damic Zobacz posta
    Pisze z telefonu, wiec przepraszam za brak polskich znakow i ew. bledy.
    Pisalem w pierwszym poscie, ze nie ma stopki tylko zlacze PC, czyli jak mam to zmierzyc?
    Oczywiscie wiem, ze podlaczam na wlasna odpowiedzialnosc, a noz, a widelec ktos moze sie na tym zna, dlatego pytam.
    Nie sadze zebym znalazl kogos z oscyloskopem ale popytam.
    Nie musisz mierzyć. Na kilku stronach podają napięcia od 160 do 175V.
    A przy kablu PC plus masz w środku, masę na zewnątrz.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Horní Slezsko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    A po co oscyloskop - jak ma wysokie napięcie, to nie jest izolowana od układu wyzwalania i nie będzie impulsu. Poza tym ważniejsze jest stałe napięcie na stykach niż impuls.
    Rzecz w tym by się upewnić, czy aby na pewno nie pojawia się właśnie jakiś impuls (w momencie wyzwalania lampy), a tego jak pisałem zwykłym miernikiem nie zmierzysz. Na twoim miejscu nie byłbym taki pewien że na 100% nic się nie stanie, no ale nie swoim sprzętem ryzykujesz. Warto wziąć pod uwagę choćby tylko to że lampa ma swoje lata.
    Na innych forach jest trochę wątków nt. temat, i niektóre przypadki kończyły się dla aparatów uszkodzeniem.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów